Η «άγνωστη» ποικιλία καφέ από την Ουγκάντα που είναι ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή

Η «άγνωστη» ποικιλία καφέ από την Ουγκάντα που είναι ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή

«Σε έναν κόσμο που υποφέρει από την κλιματική αλλαγή και σε μια εποχή που μαστίζεται από διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, ο καφές Liberica θα μπορούσε να λανσαριστεί εκ νέου ως ένα σημαντικό φυτό καλλιέργειας», έγραψαν επιστήμονες στο επιστημονικό περιοδικό Nature

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτα τα άσχημα νέα. Οι δύο τύποι καφέ που πίνουν οι περισσότεροι – ο Arabica και ο robusta – κινδυνεύουν σοβαρά στην εποχή της κλιματικής αλλαγής.

Τώρα τα καλά νέα. Οι αγρότες σε μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες καφέ της Αφρικής καλλιεργούν μια νέα ποικιλία που αντέχει καλύτερα στη ζέστη και την ξηρασία που αυξάνονται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Για χρόνια, οι αγρότες στην Ουγκάντα απλά την ανακάτευαν σε σακούλες robusta. Φέτος, προσπαθούν να την πουλήσουν με το πραγματικό της όνομα: Liberica excelsa.

«Ακόμα και αν υπάρχει πολλή ζέστη, διατηρείται άριστα», δήλωσε ένας αγρότης καφέ κοντά σε πόλη στην κεντρική Ουγκάντα. Τα τελευταία χρόνια, καθώς τα δέντρα robusta υπέστησαν ασθένειες, τα αντικατέστησε με δέντρα Liberica. Στα έξι στρέμματά του έχει τώρα μόλις 50 ρομπούστα και 1.000 Liberica. Ο αγρότης Γκολόμπα Τζόν λέει ότι η ποικιλία είναι πιο αρωματική από τη robusta και πιο γευστική.

Κάθε δέντρο Liberica μπορεί να φτάσει σε ύψος τα οκτώ μέτρα, οπότε οι αγρότες πρέπει να ανεβαίνουν σε σκάλες μπαμπού για να τα μαζέψουν. Ή αλλιώς πρέπει να κλαδέψουν τα δέντρα ώστε να μεγαλώνουν πλατιά και όχι προς τα πάνω.

Η Δρ. Κάθριν Κιούκα ειδική στον καφέ στον Εθνικό Οργανισμό Γεωργικής Έρευνας, αποκάλεσε τη Liberica excelsa «ένα παραμελημένο είδος καφέ». «Με την κλιματική αλλαγή οφείλουμε να σκεφτούμε άλλα είδη που μπορούν να συντηρήσουν αυτή τη βιομηχανία, σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε η ίδια. 

Το 2016, η Κιούκα κάλεσε τον Δρ. Άαρον Ντέιβις έναν επιστήμονα του καφέ από τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους του Kew της Αγγλίας, στην Ουγκάντα. Στην αρχή ήταν επιφυλακτικός. Είχε δοκιμάσει τον Liberica αλλού και τον είχε χαρακτηρίσει «σούπα λαχανικών».

Αλέθοντας όμως τους κόκκους στον φορητό του μύλο άλλαξε γνώμη. «Στην πραγματικότητα, δεν είναι κακός», είπε. Ο Δρ. Ντέιβις αποκάλεσε την γεύση της Liberica excelsa «απαλή». Είναι βαριά σε άρωμα και έχει λιγότερη καφεΐνη από τη robusta.

Ο Δρ. Ντέιβις γνωρίζει καλά τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο καφές. Η έρευνά του έχει διαπιστώσει ότι η κλιματική αλλαγή και η αποψίλωση των δασών θέτουν περισσότερα από τα μισά άγρια είδη καφέ στον κόσμο σε κίνδυνο εξαφάνισης.

Οι δυο επιστήμονες ενθάρρυναν τους αγρότες να βελτιώσουν τη συγκομιδή και την ξήρανση της καλλιέργειας.

«Σε έναν κόσμο που υποφέρει από την κλιματική αλλαγή και σε μια εποχή που μαστίζεται από διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, ο καφές Liberica θα μπορούσε να λανσαριστεί εκ νέου ως ένα σημαντικό φυτό καλλιέργειας», έγραψαν επιστήμονες στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Με πληροφορίες από New York Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή