Σουδάν: O στρατός συμφώνησε στην παράταση της εκεχειρίας για 72 ώρες

Σουδάν: O στρατός συμφώνησε στην παράταση της εκεχειρίας για 72 ώρες

Στρατός και παραστρατιωτικοί, αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της εκεχειρίας, καθώς οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν για τρίτη εβδομάδα, εν μέσω φόβων για διολίσθηση σε έναν εμφύλιο πόλεμο

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο στρατός του Σουδάν ανακοίνωσε, το βράδυ της Κυριακής, πως συμφώνησε για την παράταση της εκεχειρίας, με την παραστρατιωτική RSF.

Και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι η επίσημη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επρόκειτο να λήξει τα μεσάνυχτα της Κυριακής, θα παραταθεί για 72 ώρες , σε μια κίνηση που οι δυνάμεις της RSF δήλωσαν ότι ήταν «απάντηση στις διεθνείς, περιφερειακές και τοπικές εκκλήσεις».

Στρατός και παραστρατιωτικοί, αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της εκεχειρίας, καθώς οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν για τρίτη εβδομάδα, εν μέσω φόβων για διολίσθηση σε εμφύλιο πόλεμο.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί από τότε που ξέσπασε η ένοπλη σύρραξη για την εξουσία, μεταξύ του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στις 15 Απριλίου.

Ο στρατός σχολίασε ότι ήλπιζε πως οι αποκαλούμενοι αντάρτες θα τηρούσαν τη συμφωνία, εκτιμώντας ωστόσο πως είχαν την πρόθεση να συνεχίσουν τις εχθροπραξίες.

Η κατάσταση στο Χαρτούμ, όπου ο στρατός μάχεται εναντίον των δυνάμεων της RSF που έχουν οχυρωθεί σε κατοικημένες περιοχές, ήταν σχετικά ήρεμη το πρωί της Κυριακής, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Reuters. Το βράδυ του Σαββάτου, όμως, ο ήχος από σφοδρές συγκρούσεις τάραξε το κέντρο της πόλης. 

Ο στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή ότι κατέστρεψε αυτοκινητοπομπές των RSF που κινούνταν από τα δυτικά προς το Χαρτούμ. Οι RSF δήλωσαν ότι ο στρατός χρησιμοποίησε πυροβολικό και πολεμικά αεροσκάφη για να επιτεθεί στις θέσεις τους σε διάφορες περιοχές στην επαρχία Χαρτούμ.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τις αναφορές.

Σε μια προφανή προσπάθεια να ενισχύσει τις δυνάμεις του, ο στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο ότι κλιμάκια της αστυνομία αναπτύσσονται στο νότιο Χαρτούμ και θα επεκταθούν σταδιακά και σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας.

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή