Πριγκόζιν: Η ουκρανική αντεπίθεση ίσως να είναι «τραγωδία» για τη Ρωσία

Πριγκόζιν: Η ουκρανική αντεπίθεση ίσως να είναι «τραγωδία» για τη Ρωσία

Ο ίδιος τόνισε πως οι άνδρες του, που πολεμούν κυρίως στη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις πυρομαχικών

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση μπορεί να αποτελέσει «τραγωδία» για τη Ρωσία, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, τονίζοντας ότι οι άνδρες του, που πολεμούν κυρίως στη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις πυρομαχικών.

«Εμείς [σ.σ. η Βάγκνερ] δεν λαμβάνουμε παρά το 10-15% των πυρομαχικών που χρειαζόμαστε», είπε ο επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων στον Ρώσο μπλόγκερ Σίμιον Πέγκοφ.

Ο Πριγκόζιν, που επιρρίπτει ευθύνες για τις ελλείψεις πυρομαχικών σε Ρώσους επιτελείς, εκτιμά ότι η ουκρανική αντεπίθεση θα εξαπολυθεί περί τα μέσα Μαΐου. «Αυτή η αντεπίθεση μπορεί να μετατραπεί σε τραγωδία για τη χώρα μας», προειδοποίησε.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν βρίσκεται σε – συχνά δημόσια – διένεξη με την ρωσική στρατιωτική ιεραρχία, την οποία κατηγορεί πως δεν ανεφοδιάζει με επαρκείς ποσότητες πυρομαχικών της χώρας του. Έχει καταφερθεί επανειλημμένα εναντίον του Ρώσου υπουργού Άμυνας, του Σεργκέι Σοϊγκού.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα πως οι προετοιμασίες για την αντεπίθεση πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους.

Συναγερμός στο Κίεβο για ρωσικά πυραυλικά πλήγματα

Επιπλέον, οι αρχές της περιφέρειας του Κιέβου προειδοποίησαν πως υπάρχει κίνδυνος για ρωσικά πυραυλικά πλήγματα τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων κήρυξαν συναγερμό σε διάφορες περιοχές της χώρας.

«Απειλή πυραυλικών πληγμάτων!», ανέφερε η περιφερειακή διοίκηση του Κιέβου μέσω Telegram, παροτρύνοντας τους κατοίκους της περιοχής γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα να πάνε «στα καταφύγια».

Ο Αντρίι Γέρμακ, επικεφαλής των υπηρεσιών του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, νουθέτησε –επίσης μέσω Telegram– «φροντίστε την ασφάλειά σας και μην δημοσιοποιείτε τη δουλειά της αντιαεροπορικής άμυνας».

Οι Ρώσοι «κερδίζουν έδαφος» στη Μπαχμούτ

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Μπαχμούτ, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε χθες Κυριακή ότι στρατεύματα της Ρωσίας κατέλαβαν άλλα τέσσερα τετράγωνα της –σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένης– πόλης.

Οι εχθροπραξίες στην πόλη εντάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Το Κίεβο διαψεύδει ρωσικές ανακοινώσεις πως το 85-90% της Μπαχμούτ βρίσκεται πλέον στα χέρια των δυνάμεων της Μόσχας.

Προχθές Σάββατο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού διαβεβαίωνε πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν κόψει τις οδούς ανεφοδιασμού μονάδων που επιχειρούν στην πόλη.

Οι ανακοινώσεις των αντιμαχόμενων πλευρών είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ουκρανικό πλήγμα στη Μπριάνσκ της Ρωσίας

Παράλληλα, ο απολογισμός των θυμάτων του ουκρανικού βομβαρδισμού εναντίον χωριού στη ρωσική περιφέρεια Μπριάνσκ τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, αυξήθηκε σε τέσσερις νεκρούς, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Αλεξάντερ Μπογκομάζ.

Ουκρανικοί πύραυλοι έπληξαν το χωριό Σουζέμκα, περίπου δέκα χιλιόμετρα από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με τον κ. Μπογκομάζ. «Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν», ανέφερε ο κυβερνήτης μέσω Telegram.

Ο αρχικός απολογισμός έκανε λόγο για δύο νεκρούς. Σωστικά συνεργεία ανέσυραν δυο πτώματα από τα συντρίμμια σπιτιού που καταστράφηκε, εξήγησε ο κ. Μπογκομάζ.

Κοινότητες και υποδομές σε ρωσικές περιοχές κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, ιδίως στην Μπριάνσκ και στην Μπιέλγκοροντ, υφίστανται συχνά πλήγματα που αποδίδονται από τη Μόσχα στο Κίεβο. Προχθές Σάββατο, το ηλεκτρικό ρεύμα κόπηκε σε πέντε χωριά στην Μπιέλγκοροντ εξαιτίας πυρών του ουκρανικού πυροβολικού.

Η Ουκρανία σπανίως αναλαμβάνει δημόσια την ευθύνη για επιθέσεις στη Ρωσία ή τομείς της επικράτειάς της που κυρίευσαν ρωσικά στρατεύματα αφότου εισέβαλαν, πριν από 14 και πλέον μήνες.

Τα δύο μέρη διαψεύδουν πως βάζουν στο στόχαστρο αμάχους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP, dpa

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή