Oυζμπεκιστάν: Πρόεδρος τουλάχιστον μέχρι το 2040 ο Σαφκάτ Μιρζίγιοεφ

Oυζμπεκιστάν: Πρόεδρος τουλάχιστον μέχρι το 2040 ο Σαφκάτ Μιρζίγιοεφ

Οι μεταρρυθμίσεις μηδενίζουν την προεδρική θητεία του Σαφκάτ Μιρζίγιοεφ, επιτρέποντας του να παραμείνει στην προεδρία για δύο ακόμη επταετείς θητείες, ενώ η παρούσα θητεία του λήγει το 2026

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ουζμπεκιστάν ενέκρινε ένα πακέτο συνταγματικών μεταρρυθμίσεων στο χθεσινό δημοψήφισμα με ποσοστό 90,21%, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή επικαλούμενη προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Οι μεταρρυθμίσεις μηδενίζουν την προεδρική θητεία του Σαφκάτ Μιρζίγιοεφ, επιτρέποντας του να παραμείνει στην προεδρία για δύο ακόμη επταετείς θητείες, ενώ η παρούσα θητεία του λήγει το 2026.

Το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος πραγματοποιήθηκε χθες, επιτρέποντας την εδραίωση της εξουσίας του προέδρου Μιρζίγιοεφ, αυταρχικού μεταρρυθμιστή που διαβεβαίωσε πως έχει σκοπό να ωθήσει την πολυπληθέστερη πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας σε νέα εποχή ανάπτυξης.

Παρά το γεγονός ότι οι οι αρχές διαβεβαιώνουν πως η αναθεώρηση των δυο τρίτων του Συντάγματος θα προωθήσει τον εκδημοκρατισμό και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των 35 εκατομμυρίων κατοίκων, τα δικαιώματα των οποίων καταπατά για χρόνια το καταπιεστικό καθεστώς, είναι κυρίως ο πρόεδρος Μιρζίγιοεφ αυτός που επωφελείται άμεσα.

Υπό τον προκάτοχο του Μιρζιγιόγεφ, Ισλάμ Καρίμοφ, το Ουζμπεκιστάν ήταν μία από τις πιο καταπιεστικές χώρες της περιοχής. Ο Μιρζιγιόγεφ, ο οποίος ανέλαβε μετά τον θάνατο του Καρίμοφ το 2016, προβάλλει τις συνταγματικές αλλαγές ως ένδειξη ότι το Ουζμπεκιστάν θα καταστήσει τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα πρωταρχικής σημασίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή