Ουκρανία: Πάνω από 20.000 Ρώσοι νεκροί σε 5 μήνες, στις μάχες του Μπαχμούτ

Ουκρανία: Πάνω από 20.000 Ρώσοι νεκροί σε 5 μήνες, στις μάχες του Μπαχμούτ

Οι μισοί εκ των νεκρών μάχονταν για την ομάδα μισθοφόρων Wagner

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Του τελευταίους πέντε μήνες, ο ρωσικός στρατός μετρά 100.000 τραυματίες και νεκρούς – ανάμεσά τους περισσότερους από 20.000 νεκρούς – στις μάχες για το Μπαχμούτ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο που επικαλείται εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι μάχες επικεντρώνονται το τελευταίο διάστημα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, με διακύβευμα τον έλεγχο της βιομηχανικής περιφέρειας Ντονμπάς, ιδίως στην πόλη Μπαχμούτ, που έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Οι εχθροπραξίες στην πόλη αυτή, όπου και οι δυο πλευρές υφίστανται βαριές απώλειες, μαίνονται από το καλοκαίρι του 2022. Οι ανακοινώσεις των αντιμαχόμενων για την πορεία των μαχών εκεί είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου τόνισε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι ο αριθμός νεκρών και τραυματιών βασίζεται σε εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Σε αυτές τις απώλειες περιλαμβάνονται περισσότεροι από 20.000 νεκροί, οι μισοί από τους οποίους μάχονταν για την ομάδα μισθοφόρων Wagner.

«Η προσπάθεια της Ρωσίας για μια επίθεση στο Ντονμπάς κυρίως μέσω του Μπαχμούτ απέτυχε», σχολίασε ο Κίρμπι. «Η Ρωσία δεν κατόρθωσε να καταλάβει κανένα πραγματικά σημαντικά στρατηγικό έδαφος», πρόσθεσε. Αναγνώρισε πως οι Ρώσοι είχαν κάποια εδαφικά κέρδη στο Μπαχμούτ, αλλά πρόσθεσε ότι αυτή η κατοχή εδαφών συνοδεύτηκε από «τρομακτικό κόστος», λέγοντας ότι η ουκρανική άμυνα στην περιοχή παραμένει ισχυρή.

«Είναι πραγματικά σοκαριστικοί αυτοί οι αριθμοί», πρόσθεσε ο Κίρμπι, λέγοντας ότι ο απολογισμός αυτός είναι τριπλάσιος από τον αριθμό των Αμερικανών απωλειών στην Μάχη του Γκουανταλκανάλ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου κατέληξε λέγοντας ότι ένα ακόμη αμερικανικό πακέτο χορήγησης όπλων στην Ουκρανία θα ανακοινωθεί σύντομα.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή