Κλιματική κρίση: Ανήσυχοι μεν, απρόθυμοι δε για θυσίες οι Ευρωπαίοι

Κλιματική κρίση: Ανήσυχοι μεν, απρόθυμοι δε για θυσίες οι Ευρωπαίοι

Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να χάσουν ανέσεις εξαιτίας της κλιματικής κρίσης

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Την κλιματική κρίση φοβούνται πολλοί Ευρωπαίοι, οι οποίοι εμφανίζονται πρόθυμοι να λάβουν προσωπικά μέτρα και να στηρίξουν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμησή της, σύμφωνα με έρευνα σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης. Η συναίνεση των κατοίκων της ηπείρου μας εξαρτάται, όμως, από το πόσο κάποιο μέτρο επηρεάζει τον τρόπο ζωής τους, με την πλειονότητα να απορρίπτει αποφασιστικά τις πιο παρεμβατικές πρωτοβουλίες, σύμφωνα με άρθρο στην εφημερίδα The Guardian.

Η σφυγμομέτρηση της εταιρείας YouGov σε επτά μεγάλα κράτη της Ε.Ε. εστίασε σε κρατικά μέτρα με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Οι απαντήσεις στη δημοσκόπηση σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Ισπανία και Ιταλία έδειξαν ότι σημαντικός αριθμός πολιτών των παραπάνω χωρών είναι πρόθυμοι να στηρίξουν μέτρα για την προστασία του κλίματος, εφόσον αυτά δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινότητά τους, με τις πιο ριζικές προτάσεις να συγκεντρώνουν τις περισσότερες αρνητικές αντιδράσεις. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολίτες των μεγάλων αυτών οικονομιών δεν είναι έτοιμοι να συνταχθούν πίσω από τα σκληρά μέτρα, που θα απαιτήσει πολύ σύντομα η κλιματική κρίση.

Στην πλειονότητά τους οι ερωτηθέντες στις επτά χώρες δήλωσαν ότι ανησυχούν «πολύ ή αρκετά» για την κλιματική αλλαγή, όπως το 60% στη Σουηδία, 63% στη Γερμανία και 65% στη Βρετανία, με τα ποσοστά αυτά να φθάνουν στο 77% για την Ισπανία, στο 79% για τη Γαλλία και στο 81% για την Ιταλία.

Οι περισσότεροι πολίτες συμφωνούν ότι το κλίμα μεταβάλλεται εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, με λιγότερο από 20% των ερωτηθέντων στις επτά χώρες να πιστεύουν ότι ο άνθρωπος δεν φέρει ευθύνη για το φαινόμενο και μόλις 5% να ισχυρίζεται ότι η κλιματική αλλαγή είναι ανύπαρκτη. Σημαντική στήριξη (μεταξύ 76% και 85% στις επτά χώρες) εξασφαλίζει η άποψη ότι όλα τα κράτη θα αντιμετώπιζαν την κλιματική αλλαγή πιο αποτελεσματικά εάν συνεργάζονταν καλύτερα.

Πολύ δημοφιλή είναι τα μέτρα που δεν επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής των πολιτών, με 45% των Γερμανών και 72% των Ισπανών να στηρίζουν με χαρά κάθε κρατικό πρόγραμμα δενδροφύτευσης και 60% των Ισπανών και 77% των Βρετανών να δηλώνουν ότι σκοπεύουν να φυτέψουν περισσότερα φυτά, εάν δεν το έχουν ήδη κάνει.

Ανέτοιμοι να στηρίξουν σκληρά μέτρα, όπως η κατάργηση συμβατικών οχημάτων και η απουσία κρέατος και γαλακτομικών από το τραπέζι.

Ποσοστό 40% των Δανών και 56% των Ιταλών, Βρετανών και Ισπανών θα δέχονταν με χαρά να μην αγοράσουν ποτέ πια προϊόντα κατασκευασμένα από πλαστικό μιας χρήσης, ενώ 63% των Σουηδών και 75% των Ισπανών θα στήριζαν κυβερνητική απαγόρευση της χρήσης τέτοιων υλικών.

Καθόλου αμελητέο ποσοστό Γερμανών (28%) και Ιταλών (43%) εμφανίζονται ανοικτοί στην ιδέα του περιορισμού της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών σε δύο με τρία γεύματα την εβδομάδα, ενώ 24% των Βρετανών και 48% των Ιταλών θα συμφωνούσαν με σχετικό νομοθέτημα.

«Ναι» σε επιδοτήσεις

Καμία έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός ότι οι κρατικές επιδοτήσεις για μόνωση και προηγμένη θέρμανση των κατοικιών προκαλούν τον ενθουσιασμό των ερωτηθέντων, με 86% των Ισπανών και 67% των Γερμανών να στηρίζουν το μέτρο. Εάν οι πολίτες κληθούν, όμως, να αναλάβουν οι ίδιοι το κόστος της ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους, η στήριξη στο μέτρο βυθίζεται, με 17% στη Γερμανία και 27% στη Βρετανία. Την επιβολή επιπλέον χρεώσεων σε όσους ταξιδεύουν συχνά με αεροπλάνο στηρίζει το 39% των Ιταλών και το 59% των Γερμανών.

Ακόμη και οι πιο ριζοσπαστικές προτάσεις, όπως ο περιορισμός των γεννήσεων, η κατάργηση συμβατικών οχημάτων και η απάλειψη του κρέατος από το τραπέζι εξασφαλίζουν μικρά –αλλά υπαρκτά και ενισχυόμενα– ποσοστά αποδοχής. Η εκστρατεία Jump, που εγκαινιάσθηκε πέρυσι από το διυπουργικό όργανο της Βρετανίας για την κλιματική αλλαγή, περιελάμβανε έξι απλές προτάσεις προς τους πολίτες. Οι έξι «μετατοπίσεις», όπως τις ονόμασαν οι υπεύθυνοι της εκστρατείας, αφορούν την υιοθέτηση διατροφής βασισμένης στα λαχανικά και τα φρούτα, την αγορά αυστηρά τριών τεμαχίων ρουχισμού τον χρόνο, τη διατήρηση των ηλεκτρικών συσκευών για τουλάχιστον επτά χρόνια, την πραγματοποίηση μιας σύντομης αεροπορικής πτήσης κάθε τρία χρόνια, την απόσυρση του ιδιωτικού οχήματος και τη θερμική μόνωση της κατοικίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή