ΠΟΥ: Απομακρύνθηκε για σεξουαλική παρενόχληση ο επικεφαλής ερευνήτης για τον κορωνοϊό

ΠΟΥ: Απομακρύνθηκε για σεξουαλική παρενόχληση ο επικεφαλής ερευνήτης για τον κορωνοϊό

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι ο Πίτερ Μπεν Έμπαρεκ απομακρύνθηκε το 2022 μετά από δύο καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν μετά από εσωτερική έρευνα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πίτερ Μπεν Έμπαρεκ επικεφαλής ερευνητής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την covid-19, απολύθηκε λόγω σεξουαλικών αδικημάτων.

Ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε στους Financial Times ότι ο Έμπαρεκ απομακρύνθηκε το 2022 μετά από δύο καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν μετά από εσωτερική έρευνα. Ο oργανισμός ανέφερε επίσης ότι υπήρχαν και άλλες καταγγελίες εναντίον του επιστήμονα που δεν μπόρεσαν να «διερευνηθούν επειδή τα φερόμενα θύματα αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία». 

Ο Έμπαρεκ έγινε ευρέως γνωστός το 2021, όταν ηγήθηκε μιας ομάδας επιστημόνων σε μια αποστολή στο Ουχάν της Κίνας, όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε η covid-19. Αρχικά, ο επιστήμονας του ΠΟΥ είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο ο ιός να διέρρευσε από εργαστήριο στην κινεζική πόλη. 

«Η αποκάλυψη της απόλυσής του προστίθεται στις ανησυχίες σχετικά με την εργασιακή κουλτούρα του ΠΟΥ και το πώς αντιμετώπιζονται τα αδικήματα από υπαλλήλους», σχολιάζουν οι FT.

Το περιστατικό αυτό έρχεται λίγα χρόνια μετά το πόρισμα για τους βιασμούς και την επαναλαμβανόμενη σεξουαλική κακοποίηση που διέπρατταν γιατροί, ανώτεροι υπάλληλοι του ΠΟΥ, συμπεριλαμβανομένων τοπικών υπαλλήλων και αλλοδαπών, εις βάρος δεκάδων γυναικών στο βόρειο Κονγκό.

Τότε μάλιστα ο επικεφαλής του οργανισμού Τέντρος Αντάνομ είχε ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης. «Συγγνώμη. Λυπάμαι για όσα σας έκαναν άτομα που προσλήφθηκαν από τον ΠΟΥ με στόχο να σας εξυπηρετήσουν και να σας προστατεύσουν», είπε χαρακτηριστικά, και συνέχισε λέγοντας, «λυπάμαι για τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία που σας προκαλέσαν αυτά τα γεγονότα. Λυπάμαι που χρειάστηκε να τα ξαναζήσετε μιλώντας στην επιτροπή για τις εμπειρίες σας. Σας ευχαριστώ για το κουράγιο σας να το πράξετε. Αυτό που σας συνέβη δεν πρέπει να συμβεί σε κανέναν. Είναι ασυγχώρητο».

Το 2021, ο ΠΟΥ υιοθέτησε μια στρατηγική μηδενικής ανοχής και άρχισε να δημοσιεύει στοιχεία σχετικά με τη σεξουαλική κακομεταχείριση στο διαδίκτυο. Κατά τα δύο τελευταία τρίμηνα, επτά υπάλληλοι του ΠΟΥ απολύθηκαν για σεξουαλικό παράπτωμα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή