Μυστήριο με την επίθεση στο Κρεμλίνο

Μυστήριο με την επίθεση στο Κρεμλίνο

Για βαρύτατη «τρομοκρατική» ενέργεια κατήγγειλε την Ουκρανία η Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με δύο drones

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόπειρα δολοφονίας του Βλαντιμίρ Πούτιν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) κατήγγειλε χθες η Μόσχα, στην πιο δραματική κατηγορία που έχει εκτοξεύσει εναντίον του Κιέβου κατά τους 14 μήνες που διαρκεί ο πόλεμος. Οι ουκρανικές αρχές απέρριψαν την κατηγορία, εκτιμώντας ότι πρόκειται για προβοκάτσια, που προμηνύει μεγάλης κλίμακας επιχείρηση εναντίον της χώρας από την πλευρά των εισβολέων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας αναφέρεται ότι δύο ουκρανικά drones εξουδετερώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας ενώ πετούσαν πάνω από το Κρεμλίνο και ότι θραύσματά τους έπεσαν εντός των τειχών, χωρίς όμως να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές. «Αντιμετωπίζουμε το συμβάν ως σκόπιμη τρομοκρατική ενέργεια κατά της ζωής του προέδρου της Ρωσίας, η οποία έλαβε χώρα παραμονές της επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης (στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) και της παρέλασης της 9ης Μαΐου, οπότε αναμένεται να παρευρεθούν ξένοι αξιωματούχοι», αναφέρεται σε ανακοίνωση. Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει «όταν και όποτε κρίνει σκόπιμο», προειδοποιεί το Κρεμλίνο.

Αναρτήσεις σε ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης περιέχουν βίντεο, όπου φαίνεται να υψώνεται καπνός πάνω από το Κρεμλίνο γύρω στις 2.30 τα χαράματα. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν βρισκόταν εντός του Κρεμλίνου την ώρα του συμβάντος, καθώς είχε καταλύσει στην κατοικία του, στο Νόβο Ογκαριόβο, το οποίο βρίσκεται στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας.

Αμεση ήταν η αντίδραση της ουκρανικής κυβέρνησης. «Δεν διεξάγουμε επιθέσεις εναντίον του Κρεμλίνου διότι, πρώτα απ’ όλα, δεν θα μας έλυναν κανένα στρατιωτικό πρόβλημα», δήλωσε ο κορυφαίος σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ, για να προσθέσει: «Το σημαντικότερο, μια επίθεση εναντίον του Κρεμλίνου θα βοηθούσε τη Ρωσία να δικαιολογήσει καταιγιστικά πλήγματα εναντίον του άμαχου πληθυσμού και των πολιτικών υποδομών της χώρας μας». Προχωρώντας ακόμη πιο μακριά, υποστήριξε πως οι καταγγελίες της Ρωσίας καλλιεργούν το έδαφος για μεγάλης κλίμακας «τρομοκρατική» επίθεση εναντίον της Ουκρανίας εντός των επόμενων ημερών.

«Ο Ρώσος πρόεδρος έχει ανάγκη να κινητοποιήσει τον λαό του, δεν έχει να επιδείξει κάποια νίκη», απαντά ο Ζελένσκι.

Ερωτηθείς για τους λόγους των χθεσινών καταγγελιών της Μόσχας, ο Ζελένσκι είπε: «Ο Πούτιν έχει ανάγκη να κινητοποιήσει τον λαό του, δεν έχει να επιδείξει κάποια νίκη».

Στον απόηχο του συμβάντος, ο πρόεδρος της ρωσικής Βουλής Βιατσεσλάβ Βολοντίν κάλεσε τη ρωσική ηγεσία «να κάνει χρήση όπλων ικανών να καταστρέψουν το τρομοκρατικό καθεστώς του Κιέβου», προσθέτοντας ότι δεν νοείται στο εξής οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τον Ζελένσκι. Παράλληλα, η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB ανακοίνωσε χθες τη σύλληψη επτά ατόμων τα οποία κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν, σε συνεργασία με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, «σειρά θεαματικών σαμποτάζ και τρομοκρατικών ενεργειών» στην κατεχόμενη από τους Ρώσους χερσόνησο της Κριμαίας. Αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να εξακριβώσει την αξιοπιστία της ρωσικής καταγγελίας.

Την ίδια ώρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρισκόταν στο Ελσίνκι για να συμμετάσχει σε διαβουλεύσεις με τους πρωθυπουργούς των τεσσάρων βορείων χωρών (Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία) γύρω από την περαιτέρω ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και την προοπτική ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η ουκρανική αντεπίθεση θα αρχίσει «σύντομα» και προεξόφλησε ότι θα οδηγήσει σε ανάκτηση πρόσθετων εδαφών που σήμερα βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση πως μετά τις αναμενόμενες ουκρανικές επιτυχίες θα καμφθούν οι δισταγμοί ηγετικών χωρών της Δύσης για την παράδοση εξελιγμένων μαχητικών αεροσκαφών στη χώρα του. Επόμενος προορισμός του Ζελένσκι θα είναι το Βερολίνο, το οποίο αναμένεται να επισκεφθεί το διήμερο 13-14 Μαΐου, προσκεκλημένος του Γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Washington Post, ο Ουκρανός πρόεδρος επισήμανε ότι δεν είχε οποιαδήποτε συνομιλία με τον Λευκό Οίκο για την πολύκροτη υπόθεση διαρροών διαβαθμισμένων εγγράφων του Πενταγώνου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι δεν είχε καμία ενημέρωση από την αμερικανική κυβέρνηση προτού αποκαλυφθούν οι διαρροές από τα μέσα ενημέρωσης.

Βέλη στη Ρωσία για Nord Stream

Υποψίες για ρωσικό «δάκτυλο» στο σαμποτάζ εναντίον των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, στη Βαλτική, δημιούργησε ρεπορτάζ τηλεοπτικών καναλιών των τεσσάρων βορείων χωρών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ρωσικά σκάφη που είχαν αποπλεύσει από τις ναυτικές βάσεις της Αγίας Πετρούπολης και του Καλίνινγκραντ επισκέφθηκαν, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του περασμένου χρόνου, τη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Δανίας, όπου σημειώθηκαν οι μυστηριώδεις εκρήξεις στο δίκτυο των αγωγών φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο. Τα ρωσικά σκάφη ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους και από υποκλοπές τηλεπικοινωνιών. Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του τμήματος Πληροφοριών του ΝΑΤΟ, Ντέιβιντ Κάτλερ, προειδοποίησε ότι η Ρωσία είναι πιθανό να προχωρήσει σε σαμποτάζ υποθαλάσσιων καλωδίων για να πλήξει καίριες υποδομές χωρών-μελών της Συμμαχίας και τις τιμωρήσει με αυτόν τον τρόπο για τη βοήθεια που προσφέρουν στην Ουκρανία. Σημείωσε, δε, ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα οι ρωσικές περιπολίες στον Ατλαντικό.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή