Μια ερωτική σκηνή σε βιβλίο του Λε Μερ αναστατώνει τη Γαλλία

Μια ερωτική σκηνή σε βιβλίο του Λε Μερ αναστατώνει τη Γαλλία

Κριτική στον Γάλλο υπουργό από την αντιπολίτευση και κωμικούς ότι δεν ασχολείται με την οικονομία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια λεπτομερής σεξουαλική σκηνή στο μυθιστόρημα που δημοσίευσε πρόσφατα ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας έχει καταστήσει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με νέες κατηγορίες ότι αδιαφορεί για τις ανησυχίες των πολιτών. Οι σεξουαλικές περιγραφές στο μυθιστόρημα «Fugue Américaine» (Αμερικανική Φούγκα) του Μπρινό Λε Μερ, έχουν εξοργίσει πολιτικούς της αντιπολίτευσης και ενέπνευσαν αντικυβερνητικά συνθήματα έως και διαδηλώσεις, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την πολιτική κρίση μετά την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

Το βιβλίο δεν είναι το πρώτο που γράφει ο υπουργός. Πρόκειται για μια μυθιστορηματική αναφορά στον διάσημο πιανίστα Βλαντιμίρ Χόροβιτς και αφηγείται την ιστορία δύο αδελφών που ταξιδεύουν στην Κούβα για να παρακολουθήσουν μια συναυλία του. Στη διαδρομή ένα από τα δύο αδέλφια έρχεται σε ερωτική επαφή με μία νεαρή, ονόματι Τζούλια. «Ρίχτηκε στο κρεβάτι και μου αποκάλυψε τον σκουρόχρωμο πρωκτό της», αναφέρει ο Οσκαρ στο βιβλίο. «Θα έρθεις, Οσκαρ; Ποτέ ξανά δεν ήμουν τόσο υγρή και διεσταλμένη», τον προσκαλεί η νεαρή.

Λίγες ημέρες αργότερα η γαλλική έκδοση της Huffington Post γράφει: «Ο Μπρινό Λε Μερ έγραψε για έναν πρωκτό και κανείς μας δεν ήταν έτοιμος γι’ αυτό», ενώ αυτή την εβδομάδα δημοσίευμα της αριστερής εφημερίδας Liberation υπολογίζει ειρωνικά ότι ο Λε Μερ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από τον αμφιλεγόμενο συγγραφέα και προσωπικό του φίλο, Μισέλ Ουελμπέκ.

Μια ερωτική σκηνή σε βιβλίο του Λε Μερ αναστατώνει τη Γαλλία-1
Το «Fugue Américaine» είναι ένα μυθιστόρημα με αναφορές στον διάσημο πιανίστα Χόροβιτς.

Το μυθιστόρημα δημοσιεύθηκε λίγες ώρες προτού ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας την περασμένη εβδομάδα, πυροδοτώντας την έντονη κριτική εκ μέρους της αριστεράς ότι η συγγραφή του μυθιστορήματος είχε αποσπάσει την προσοχή του Λε Μερ από την οικονομία και τον πληθωρισμό. Στην αρχή η κριτική ξεκίνησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη σκυτάλη πήραν δημοφιλείς Γάλλοι κωμικοί, όπως η Σοφία Αράμ, η οποία διάβασε την ερωτική σκηνή ζωντανά σε έναν από τους μεγαλύτερους ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας συνοδεύοντας την ανάγνωση με σχόλια για τη γαλλική οικονομία που «είναι στα γόνατα».

Ο υπουργός απαντώντας στην κριτική έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Πολλοί από εσάς με ρωτάτε πώς βρίσκω χρόνο να γράφω ενώ είμαι υπουργός», εξηγώντας ότι είναι ο τρόπος του να βρίσκει «εσωτερική ισορροπία» στη ζωή του. «Κάποιοι κάνουν κηπουρική, άλλοι κάνουν πεζοπορία, εγώ γράφω», είπε, ενώ αργότερα εξήγησε στη γαλλική τηλεόραση ότι έγραφε στις διακοπές, τα Σαββατοκύριακα και αφού ξυπνούσε στις 5 το πρωί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή