Η Τουρκία «γιόρτασε» την Παγκόσμια Μέρα Ελευθερίας του Τύπου φυλακίζοντας άλλους 5 δημοσιογράφους

Η Τουρκία «γιόρτασε» την Παγκόσμια Μέρα Ελευθερίας του Τύπου φυλακίζοντας άλλους 5 δημοσιογράφους

Ηταν μεταξύ των 19 ατόμων που συνελήφθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε ακόμη δημοσιογράφοι στην Τουρκία μπήκαν στον ίδιο κατάλογο με δεκάδες συναδέλφους τους καθώς πέρασαν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής την Τετάρτη, δηλαδή ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mezopotamya.

Δικαστήριο στην Αγκυρα αποφάσισε την Τετάρτη να προφυλακίσει τη δημοσιογράφο Ντικλέ Μουφτιούογλου, συμπρόεδρο της Ενωσης Δημοσιογράφων Ντιτκέ Φεράτ, και το στέλεχος του πρακτορείου ειδήσεων Mesopotamia Σεντάτ Γιλμάζ, καθώς και τρεις άλλους δημοσιογράφους – τους Ερόλ Μπαλτσί, Αμπντουραχίμ Τανιελί και Ραμαζάν Ντεμπέ.

Οι δημοσιογράφοι ήταν μεταξύ των 19 ατόμων που συνελήφθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο σε επιχειρήσεις σε 15 επαρχίες, στο πλαίσιο έρευνας που διέταξε η Αγκυρα.

Μεταξύ των 15 ατόμων που παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο για κράτηση, συνελήφθησαν οι πέντε, όλοι δημοσιογράφοι, και οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι. Δεν είναι γνωστό με ποιες κατηγορίες συνελήφθησαν οι δημοσιογράφοι, αλλά οι Κούρδοι δημοσιογράφοι στην Τουρκία κατηγορούνται συνήθως για τρομοκρατία λόγω των υποτιθέμενων δεσμών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Πριν τη σύλληψη πέντε δημοσιογράφων που εργάζονται ως επί το πλείστον για φιλοκουρδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, είχαν συλληφθεί τέσσερις συνάδελφοί τους την περασμένη εβδομάδα, σε μια μαζική επιχείρηση κατά των Κούρδων ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 14ης Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, περισσότερα από 120 άτομα συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων Κούρδοι ακτιβιστές, δικηγόροι και πολιτικοί. Ανάμεσά τους και τέσσερις δημοσιογράφοι -ο Μπεριτάν Κανοζέρ, η Μεχμέτσα Ορούχ, ο Αμπντουραχμάν Γκοκ και ο Μικαΐλ Μπαρούτ- με την κατηγορία της συμμετοχής στο PKK.

Η 3η Μαΐου τιμά διεθνώς την ελευθερία των δημοσιογράφων και τη συμβολή τους σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Πηγή: Mezopotamya, Turkish Minute

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή