Γιατί αυξάνονται τα μεταναστευτικά κύματα από την Τυνησία προς την Ευρώπη;

Γιατί αυξάνονται τα μεταναστευτικά κύματα από την Τυνησία προς την Ευρώπη;

Η βορειοαφρικανική χώρα διαπραγματεύεται εδώ και πολλούς μήνες ένα δάνειο ύψους περίπου 2 δισεκ. δολαρίων από το ΔΝΤ. Οι διαπραγματεύσεις φαίνεται όμως ότι έχουν βαλτώσει μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία που ανακοινώθηκε στα μέσα Οκτωβρίου

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το λιμενικό της Τυνησίας έχει ανασύρει τουλάχιστον 210 σορούς μεταναστών τις τελευταίες 10 ημέρες, ενώ τα νεκροτομεία της χώρας γεμίζουν σε επικίνδυνο βαθμό. 

Η μετανάστευση προς την Ευρώπη βρίσκεται σε άνοδο ξανά τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας την κορύφωσή της το 2022 με 189.620 μετανάστες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2016, όταν σχεδόν 400.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους και ένα χρόνο αφότου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως Σύροι που διέφυγαν από τον πόλεμο, αναζήτησαν καταφύγιο στην Ευρώπη.

Για πολλούς ανθρώπους της υποσαχάριας Αφρικής, που δεν χρειάζονταν βίζα για να ταξιδέψουν στην Τυνησία, η βορειοαφρικανική χώρα χρησίμευε κυρίως ως «σκαλοπάτι» για την Ευρώπη. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα, αυξάνονται διαρκώς οι Τυνήσιοι που εγκαταλείπουν την χώρα τους. Το 2016, οι Τυνήσιοι αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 4% των αφίξεων στην Ιταλία- ενώ το ποσοστό τους είχε φτάσει το 18% το 2022. 

Η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει προβλήματα από το 2015, με τον πληθωρισμό να αγγίζει το 10% στα τέλη του 2022 και την ανεργία κυμαίνεται γύρω στο 15%. Ως εκ τούτου, η Τυνησία διαπραγματεύεται εδώ και πολλούς μήνες ένα δάνειο ύψους περίπου 2 δισεκ. δολαρίων από το ΔΝΤ. Οι διαπραγματεύσεις φαίνεται όμως ότι έχουν βαλτώσει μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία που ανακοινώθηκε στα μέσα Οκτωβρίου.

Η βορειοαφρικανική χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές σιταριού και πλέον πασχίζει να αποτρέψει μεγάλες ελλείψεις τροφίμων, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και της εκτόξευσης των τιμών βασικών αγαθών.

«Στην Τυνησία, η πολύ μεγάλη πολιτική ένταση, η οικονομική και κοινωνική κρίση που μαίνεται, απουσία μιας συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι πολύ ανησυχητικές», είπε πρόσφατα ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Εάν δεν αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα με ικανοποιητικό τρόπο, υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει ένα μεταναστευτικό κύμα χωρίς προηγούμενο», προειδοποίησε από την πλευρά της η πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.

Mεγάλο ρόλο παίζει σύμφωνα με την ανάλυση του Economist, η πολιτική κατάσταση στην Τυνησία. Ο σημερινός πρόεδρος Κάις Σαγιέντ, σχεδόν τρία χρόνια μετά την εκλογή του και ένα χρόνο αφότου «ξήλωσε» την εκλεγμένη Βουλή και τoν πρωθυπουργό, κατηγορείται για την αυταρχική διακυβέρνηση. Σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή κατοίκων της χώρας από τα οικονομικά προβλήματα, ο πρόεδρος κατηγόρησε τους μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική ότι φέρνουν «βία και διαπράττουν κάθε είδους εγκλήματα». 

Με αυτά τα δεδομένα, η ιταλική κυβέρνηση κύρηξεπροσωρινή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για έξι μήνες, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης του μεταναστευτικού κύματος από τις ακτές της Αφρικής.Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας, Νέλο Μουσουμέτσι, οι αφίξεις μεταναστών έχουν σημειώσει αύξηση της τάξης του 300% σε ένα χρόνο. «Η κατάσταση αυτή απειλεί τις υποδομές μας. Μιλάμε για πρωτοφανές φαινόμενο. Τα νησιά δεν μπορούν να το διαχειριστούν χωρίς βοήθεια», είπε ο Μουσουμέτσι. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει από επείγοντα κονδύλια τις νέες υποδομές φιλοξενίας και να επιταχύνει τις διαδικασίες επαναπατρισμού όσων δεν δικαιούνται να παραμείνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Με πληροφορίες από Economist

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή