Πορτογαλία: Διάγγελμα του προέδρου εν μέσω διαμάχης με τον πρωθυπουργό Κόστα

Πορτογαλία: Διάγγελμα του προέδρου εν μέσω διαμάχης με τον πρωθυπουργό Κόστα

Κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν χθες, Τετάρτη, τον πρόεδρο να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να διαλύσει το κοινοβούλιο αφού ο Κόστα αποφάσισε να κρατήσει στη θέση του τον υπουργό Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα.

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα θα απευθύνει ομιλία προς το έθνος σήμερα στις 8 μ.μ. (22:00 ώρα Ελλάδας), δήλωσε εκπρόσωπος της προεδρίας, καθώς η διένεξή του με τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα έχει προκαλέσει αμφιβολίες για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν χθες, Τετάρτη, τον πρόεδρο να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να διαλύσει το κοινοβούλιο αφού ο Κόστα αποφάσισε να κρατήσει στη θέση του τον υπουργό Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα, ο οποίος είχε υποβάλει την παραίτησή του στο πλαίσιο ενός διευρυνόμενου σκανδάλου γύρω από την κρατική αεροπορική εταιρεία TAP.

Ο συντηρητικός πρόεδρος κατέστησε σαφές πως θέλει την αποχώρηση του Γκαλάμπα και είπε πως διαφώνησε με την απόφαση του Κόστα αφού προηγουμένως είχε προειδοποιήσει πως θα μπορούσε να διαλύσει το κοινοβούλιο αν η κυβέρνηση χάσει την αξιοπιστία της.

Δεν είναι πιθανό να κάνει κάτι τέτοιο αν δεν συγκαλέσει πρώτα το συμβουλευτικό όργανο, Συμβούλιο του Κράτους, και, ακόμη και τότε, η προοπτική διεξαγωγής πρόωρων εκλογών που θα έχουν αποτέλεσμα μια ακόμη πιο αδύναμη κυβέρνηση, παραμένει στο χέρι του, σύμφωνα με αναλυτές.

Οι Σοσιαλιστές του Κόστα κέρδισαν την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον Ιανουάριο του 2022, όμως η τρίτη στη σειρά κυβέρνησή του ταλαιπωρείται από αστάθεια, παρότι οι αναλυτές εκτιμούν ότι για την ώρα επιβιώνει.

Τουλάχιστον δέκα υπουργοί και υφυπουργοί αποχώρησαν από την κυβέρνηση πέρυσι, τουλάχιστον δύο από αυτούς σε σχέση με σκάνδαλα στον αερομεταφορέα TAP.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή