Σερβία: Συνελήφθη ο δράστης της νέας αιματηρής επίθεσης

Σερβία: Συνελήφθη ο δράστης της νέας αιματηρής επίθεσης

Από την επίθεση, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 8 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 14

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αστυνομία της Σερβίας συνέλαβε τον φερόμενο ως δράστη της αιματηρής ένοπλης επίθεσης κοντά στο Βελιγράδι, όπως μετέδωσε το κρατικό δίκτυο RTS TV, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Πρόκειται για τη δεύτερη τραγωδία στη χώρα σε διάστημα μόλις 48 ωρών.

Από την επίθεση, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 8 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 14.

«Επειτα από μεγάλο ανθρωποκυνηγητό, μέλη του υπουργείου Εσωτερικών συνέλαβαν τον Ου. Μπ., γεννηθέντα το 2002, στην περιφέρεια του Κραγκούγεβατς», στην κεντρική Σερβία, σημειώνει το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του, όπου επισημαίνει επίσης ότι η έρευνα συνεχίζεται.

Επιπλέον, το υπουργείο διευκρινίζει ότι όλοι οι τραυματίες νοσηλεύονται. Οπως μετέδωσε το δίκτυο RTS, δύο εξ’ αυτών βρίσκονται στο νοσοκομείο «Dragiša Mišović» σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Υπεβλήθησαν σε χειρουργείο που διήρκεσε όλη τη νύχτα αλλά η ζωή τους παραμένει σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο ύποπτος ενεπλάκη σε διένεξη στο προαύλιο σχολείου αργά χθες το βράδυ στο χωριό Ντουμπόνα, κοντά στο Βελιγράδι, και έφυγε, αλλά επέστρεψε με τουφέκι εφόδου και περίστροφο και άρχισε να πυροβολεί. Στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο και εξακολούθησε να πυροβολεί αδιακρίτως τον κόσμο μέσα από το όχημα στο οποίο επέβαινε σε άλλα δύο χωριά.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες του TV Nova, πριν τη σύλληψή του, ο δράστης εισέβαλε σε ταξί και ανάγκασε τον οδηγό υπό την απειλή όπλου να τον πάει στην πόλη Vinjište, όπου φέρεται να έχει έναν συγγενή και σχεδίαζε να κρυφτεί από την αστυνομία.

Υπάρχουν μάλιστα υποψίες ότι ο δράστης είχε και συνεργούς, καθώς, σύμφωνα με μάρτυρες, πυροβολούσε από το πίσω κάθισμα.

Σερβία: Συνελήφθη ο δράστης της νέας αιματηρής επίθεσης-1
Φωτ. REUTERS/ Antonio Bronic

«Τρομοκρατική ενέργεια»

Στην επιχείρηση για την σύλληψη του υπόπτου μετείχαν περίπου 600 Σέρβοι αστυνομικοί και μέλη της ειδικής αντιτρομοκρατικής μονάδας και της χωροφυλακής, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο RTS, το οποίο πρόσθεσε ότι χρησιμοποιήθηκαν επίσης ελικόπτερο, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ότι κινητοποιήθηκαν πολλές περίπολοι της αστυνομίας για να εντοπιστεί ο δράστης.

Το υπουργείο Υγείας απηύθυνε έκκληση για δωρεές αίματος για τους τραυματίες, σύμφωνα και πάλι με το RTS.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπράτισλαβ Γκάσιτς χαρακτήρισε το νέο μακελειό ως τρομοκρατική ενέργεια, ανέφερε η σερβική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Telegraf, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το δίκτυο RTS ανέφερε ότι ένας αστυνομικός και η αδερφή του ήταν μεταξύ των νεκρών, ενώ το νεότερο σε ηλικία θύμα ήταν 15 ετών.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναμένεται να απευθυνθεί στο έθνος γύρω στις 10:30 τοπική ώρα (11:30 ώρα Ελλάδος).

Σερβία: Συνελήφθη ο δράστης της νέας αιματηρής επίθεσης-2
Φωτ. REUTERS/ Antonio Bronic

Δεύτερη τραγωδία σε διάστημα 48 ωρών

Η νέα τραγωδία στη Σερβία έρχεται καθώς η χώρα εισέρχεται την Παρασκευή σε τριήμερο εθνικό πένθος για τη σφαγή σε σχολείο του Βελιγραδίου λιγότερο από 48 ώρες νωρίτερα, με δράστη έναν 13χρονο μαθητή, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε οκτώ παιδιά κι έναν ενήλικο. Και η γειτονική Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα τηρήσει 24ωρο πένθος την Παρασκευή.

Ο 13χρονος δράστης συνελήφθη λίγη ώρα μετά το μακελειό στην αυλή του σχολείου, όπου περίμενε να καταφθάσουν οι αστυνομικοί και τέθηκε υπό κράτηση σε ψυχιατρικό νοσοκομείο.

Ο πατέρας του, γνωστός γιατρός, ιδιοκτήτης του όπλου που χρησιμοποιήθηκε, συνελήφθη και αναμένεται να καταθέσει σήμερα σε εισαγγελέα. Η μητέρα επίσης προσήχθη.

Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς μίλησε μια «μια από τις πιο δύσκολες μέρες στη σύγχρονη ιστορία» της Σερβίας.

Σημειώνεται ότι ο σούπερ σταρ του ΝΒΑ Λούκα Ντόντσιτς ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει ο ίδιος τα έξοδα των κηδειών των μαθητών που σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Επίθεση σε σχολείο και την Πέμπτη

Επίθεση με μαχαίρι σημειώθηκε και χθες Πέμπτη σε άλλο σχολείο της σερβικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του δημοτικού Ρούντγερ Μπόσκοβιτς, μια πρώην μαθήτρια που βρισκόταν στην αυλή του σχολείου, μαχαίρωσε ένα άλλο παιδί στον ώμο. Τρεις δάσκαλοι κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο το κορίτσι και να του πάρουν το μαχαίρι με αποτέλεσμα όμως ένας από αυτούς να κοπεί.

Στα Βαλκάνια κυκλοφορεί τεράστιος αριθμός όπλων –συμπεριλαμβανομένων πολεμικών όπλων–, μετά τις συρράξεις και την πολυαίμακτη διάλυση της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας τα χρόνια του 1990. Κάπου 765.000 όπλα, ανάμεσά τους 232.000 πιστόλια, είναι νόμιμα καταγεγραμμένα στη Σερβία, χώρα περίπου επτά εκατομμυρίων κατοίκων, όπου τα σκοπευτήρια είναι δημοφιλή.

Τον Απρίλιο του 2013, χωρικός δολοφόνησε 13 ανθρώπους, ανάμεσά τους μέλη της οικογένειάς του και περιοίκους, όχι μακριά από τη Μλαντένοβατς, στην ίδια περιοχή που έγινε το χθεσινό μακελειό.

Με πληροφορίες από Reuters, Tanjug

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή