Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο Κίεβο για την Ημέρα της Ευρώπης η Φον ντερ Λάιεν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο Κίεβο για την Ημέρα της Ευρώπης η Φον ντερ Λάιεν

Συμβολική επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας προτείνει η Κομισιόν

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε μια άκρως συμβολική κίνηση, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκέπτεται σήμερα, Ημέρα της Ευρώπης, το Κίεβο, προκειμένου να επιβεβαιώσει «την αταλάντευτη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ουκρανία» εν μέσω του πολέμου που έχει κηρύξει εναντίον της η Ρωσία, ενώ όπως τόνισε ο εκπρόσωπός της Ερίκ Μαμέρ, «από εδώ και πέρα θα εορτάζεται ως η Ημέρα της Ευρώπης στην Ουκρανία» με προφανή στόχο να αποτελέσει κάποια στιγμή μια Ημέρα Νίκης για την ευρωπαϊκή ήπειρο. Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειράν επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν στην ουκρανική πρωτεύουσα από την έναρξη του πολέμου.

Ο εκπρόσωπός της απέφυγε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά το ταξίδι για λόγους ασφαλείας. Απέφυγε ωστόσο, παράλληλα, να διευκρινίσει εάν θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, καθώς εκκρεμεί από τα μέσα Μαρτίου μια «προφορική εσωτερική έκθεση» για την πρόοδο της Ουκρανίας και ενώ οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αναμένεται να συναντηθούν για τη σχετική αξιολόγηση, στα τέλη Μαΐου.

Κατά την επίσκεψη της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν στο Κίεβο είναι βέβαιο ότι θα δοθεί έμφαση στην επιτάχυνση των προσπαθειών σε επίπεδο Ε.Ε. προκειμένου να σταλούν άμεσα τα απαιτούμενα πυρομαχικά, μετά και την παρουσίαση του νόμου για τη διάθεση 500 εκατ. ευρώ στην παραγωγή ενός εκατομμυρίου οβίδων ετησίως για την Ουκρανία, ενώ χθες επιβεβαιώθηκε ότι η Κομισιόν απέστειλε την Παρασκευή προτάσεις στα κράτη-μέλη για τον 11ο κατά σειράν κύκλο κυρώσεων, με στόχο την «αποφυγή παράκαμψής τους» από τη Ρωσία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο «στόχαστρο» της Ε.Ε. θα μπουν χώρες που συνεχίζουν να ενισχύουν το καθεστώς Πούτιν με προϊόντα που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή «μαύρη λίστα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πακέτο δημιουργεί ένα ιδιότυπο καθεστώς που θα επιτρέπει την υιοθέτηση κυρώσεων με δύο παράλληλες λίστες – η μία θα περιλαμβάνει χώρες και η άλλη συγκεκριμένα προϊόντα. Προς το παρόν και οι δύο λίστες παραμένουν κενές, όμως ήδη στο παρασκήνιο έχουν ακουστεί η Κίνα, το Καζακστάν και η Αρμενία. Και ενώ για τις δύο τελευταίες, η Ε.Ε. μπορεί να ασκήσει άμεσα πιέσεις καθώς δεν έχουν κάνει σχεδόν τίποτα για να περιορίσουν τη ροή αγαθών προς τη Ρωσία, δεν ισχύει το ίδιο για το Πεκίνο.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες επιβεβαιώνουν ότι η Γερμανία εκφράζει σκεπτικισμό για την Κίνα, ενώ για την Τουρκία, που έχει μάλιστα επιβεβαιωθεί μέσω διαρροής εγγράφων από το αμερικανικό Πεντάγωνο ότι διευκολύνει τη Μόσχα να παρακάμπτει τις κυρώσεις, οι επικείμενες εκλογές δεν επιτρέπουν άμεσες κινήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή