Το Πεκίνο απαντά στην Οτάβα με την απέλαση Καναδής διπλωμάτη

Το Πεκίνο απαντά στην Οτάβα με την απέλαση Καναδής διπλωμάτη

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Οτάβα είχαν ήδη επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη πως θα απελάσει μια διπλωμάτη από το προξενείο του Καναδά στη Σαγκάη, στο πλαίσιο αντιμέτρων, μετά την απέλαση Κινέζου διπλωμάτη από την Οτάβα. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πεκίνου, ζητήθηκε στην Καναδή διπλωμάτη, Τζένιφερ Λιν Λαλόντ να έχει εγκαταλείψει τη χώρα έως τις 13 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται πως χθες, Δευτέρα, η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε την απέλαση Κινέζου διπλωμάτη τον οποίο κατηγόρησε για απόπειρα εκβιασμού Καναδού βουλευτή, επικριτή της Κίνας. Η κίνηση αυτή πυροδότησε μεταξύ των δύο χωρών μια νέα, οξεία διπλωματική κρίση, για την οποία το Πεκίνο προσάπτει την ευθύνη στην Οτάβα.

«Δεν θα ανεχθούμε καμία μορφή ξένης ανάμιξης στις εσωτερικές μας υποθέσεις», τόνισε η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Ζολί στο δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοινώθηκε η απέλαση του διπλωμάτη, του Τζάο Γουέι, που κηρύχθηκε persona non grata στον Καναδά.

Κλιμακούμενη ρήξη 

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Οτάβα είχαν ήδη επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τη σύλληψη το 2018 της κόρης του ιδρυτή και οικονομικής διευθύντριας της εταιρείας Huawei, κινεζικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών, και τη φυλάκιση δυο Καναδών από την Κίνα σε αντίποινα.

Αν και οι τρεις τους εντέλει αφέθηκαν ελεύθεροι, οι εντάσεις δεν έχουν κοπάσει, με το Πεκίνο να επικρίνει την Οτάβα για την απόλυτη ευθυγράμμιση της πολιτικής της έναντι της Κίνας με αυτή της Ουάσιγκτον και τις καναδικές αρχές να καταγγέλλουν συχνά κινεζική ανάμιξη σε καναδικές υποθέσεις.

Προσάπτεται ιδίως στην Κίνα πως αποπειράθηκε να αναμιχθεί στις εκλογές που διεξήχθησαν στον Καναδά το 2019 και το 2021. Σε σειρά άρθρων που δημοσιεύθηκαν σε καναδικά ΜΜΕ, γινόταν λόγος για μυστικές χρηματοδοτήσεις και εμπλοκή στην εκστρατεία κάποιων υποψήφιων. Κατηγορίες που διέψευσε «σθεναρά» το Πεκίνο.

Τους τελευταίους μήνες, ο Καναδάς σταδιακά σκληραίνει τις θέσεις του, εκδιώκοντας κινεζικές εταιρείες του τομέα της βιομηχανίας σπανίων γαιών εν ονόματι της «εθνικής ασφάλειας»

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή