Ζελένσκι προς ΕΕ: Ζητάμε άρση των εμπορικών περιορισμών

Ζελένσκι προς ΕΕ: Ζητάμε άρση των εμπορικών περιορισμών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι εμπορικοί περιορισμοί που επιβάλλονται από τους γείτονες της Ουκρανίας στην ανατολική Ευρώπη είναι «απολύτως απαράδεκτοι» και ότι το Κίεβο αναμένει «ισχυρές» ευρωπαϊκές αποφάσεις για την άρση τους. 

Σε συνέντευξη Τύπου με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Κίεβο, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι τέτοιου είδους εμπορικοί περιορισμοί είναι σκληροί, έχουν χαρακτήρα προστατευτισμού και χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία που εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022. 

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέτυχαν να καταλάβουν την πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία πριν από τη ρωσική εορτή της 9ης Μαΐου που σηματοδοτεί τη νίκη των Σοβιετικών επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Ουκρανός στρατηγός δήλωσε την Κυριακή ότι η Ρωσία συνέχιζε να ελπίζει ότι θα καταλάμβανε το Μπαχμούτ πριν από τις σημερινές εκδηλώσεις για την Ημέρα της Νίκης, ενώ εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε σήμερα ότι συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην περιοχή. 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε την ΕΕ να αποφασίσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Ηρθε η στιγμή εδώ και καιρό να άρουμε την τεχνητή πολιτική αβεβαιότητα στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ηρθε η στιγμή να ληφθεί θετική απόφαση σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων», είπε κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Κομισιόν.

Επίσκεψη Φον ντερ Λάιεν εν μέσω ρωσικών επιθέσεων

Την ώρα που η Ουκρανία εορτάζει την Ημέρα της Ευρώπης, όπως και η Ευρωπαϊκή Ενωση, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται σε επίσκεψη στο Κίεβο, δεκάδες ρωσικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν προς ουκρανικές πόλεις και μια ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε την ουκρανική πρωτεύουσα τις πρωινές ώρες της Τρίτης.

«Πολύ δυνατή έκρηξη στο Κίεβο!» έγραψε σε ανάρτησή του στο κανάλι του στο κοινωνικό δίκτυο Telegram ο Ουκρανός βουλευτής Ολεξίι Γκοντσαρένκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θραύσματα από τους πυραύλους που κατέρριψε η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα έπεσαν σε κατοικία στη συνοικία Χολοσίιφσκι, στο νοτιοδυτικό Κίεβο, προξενώντας μικρές ζημιές, ανέφερε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

Επίσης συντρίμμια βρέθηκαν σε δρόμο στη συνοικία Σεφτσενκίφσκι, στο κεντρικό Κίεβο, η οποία είναι συχνά στόχος των ρωσικών βολών.

Οι Ρώσοι λένε ότι η βροχή αναβάλλει την ουκρανική αντεπίθεση

Είχε προηγηθεί συναγερμός για βομβαρδισμούς τόσο στο Κίεβο όσο και στο μεγαλύτερο κομμάτι της ελεύθερης Ουκρανίας, για ένα ακόμη πρωινό μέσα στον Μάιο.

Η Ουκρανία ανέφερε ότι η αεράμυνα της κατέρριψε 23 από τους 25 πυραύλους κρουζ που εκτοξεύτηκαν κυρίως προς το Κίεβο κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Ηταν η δεύτερη νύχτα στη σειρά μεγάλων ρωσικών αεροπορικών επιδρομών και η πέμπτη μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή