Σε δημοπρασία το Patek Philippe του «τελευταίου αυτοκράτορα»

Σε δημοπρασία το Patek Philippe του «τελευταίου αυτοκράτορα»

Η ζωή του Που Γι μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1987 με τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι «Ο τελευταίος αυτοκράτορας»

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ρολόι χειρός που κάποτε ανήκε στον τελευταίο αυτοκράτορα της Κίνας, Που Γι βγαίνει σε δημοπρασία στο Χονγκ Κονγκ στις 23 Μαΐου από τον οίκο δημοπρασιών Phillips.

Το ρολόι αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια δολάρια κάτι που οφείλεται στην σπανιότητα του. Πρόκειται για ένα Patek Philippe Reference 96 Quantieme Lune, από τα 8 που υπάρχουν στον κόσμο αυτή τη στιγμή , σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Phillips.
 
Δεν είναι γνωστό πώς ακριβώς ο Που Γι απέκτησε το ρολόι, ωστόσο τα αρχεία δείχουν ότι πουλήθηκε αρχικά μέσω ενός καταστήματος ειδών πολυτελείας στο Παρίσι.

Ιστορικά ντοκουμέντα που έχει στη διάθεσή του ο οίκος Phillips αποδεικνύουν ότι ο πρώην αυτοκράτορας είχε μαζί του το ρολόι όταν πέρασε πέντε χρόνια σε σοβιετική φυλακή, ενώ αργότερα το δώρισε στον Ρώσο μεταφραστή και φίλο του στη διάρκεια αυτών των ετών, Γκεόργκι Περμιάκοφ.
Ο Περμιάκοφ εν τω μεταξύ, κράτησε το ρολόι μέχρι τον θάνατό του το 2005. Το ρολόι πέρασε στους κληρονόμους του και τελικά δόθηκε στον οίκο Phillips το 2019.

Σε δημοπρασία το Patek Philippe του «τελευταίου αυτοκράτορα»-1
Phillips Auctions

Η ζωή του Που Γι μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1987 με τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι «Ο τελευταίος αυτοκράτορας».

Του επετράπη ωστόσο να διατηρήσει τον τίτλο του και συνέχισε να ζει πλουσιοπάροχα στο παλάτι μέχρι το 1924, όταν αναγκάστηκε να φύγει κατά τη διάρκεια ενός πραξικοπήματος. Συμμάχησε με τους Ιάπωνες, οι οποίοι τον εγκατέστησαν ως αυτοκράτορα-μαριονέτα στο κράτος της Μαντζουρίας, από το 1934 έως το 1945 (εκείνη την εποχή απέκτησε και το ρολόι). Στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αιχμαλωτίστηκε από τους Σοβιετικούς καθώς προσπαθούσε να φύγει από τη Μαντζουρία και πέρασε 5 χρόνια έγκλειστος.

Τελικά ο Που Γι κατέληξε σε μια κινεζική φυλακή «επανεκπαίδευσης» για μια δεκαετία προτού αποφυλακιστεί για να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του ως το 1967 ως ιδιώτης.

Πηγή: CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή