Το κύμα #MeToo σκάει στον άνθρωπο που το προκάλεσε

Το κύμα #MeToo σκάει στον άνθρωπο που το προκάλεσε

Επιδικάστηκε κατά του Ντόναλντ Τραμπ αποζημίωση 5 εκατ. δολαρίων υπέρ της Ε. Τζιν Κάρολ για σεξουαλική κακοποίηση και συκοφαντική δυσφήμηση

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την επιδίκαση αποζημίωσης 5 εκατ. δολαρίων υπέρ της Ε. Τζιν Κάρολ κατά του Ντόναλντ Τραμπ, για σεξουαλική κακοποίηση και συκοφαντική δυσφήμιση, το κίνημα #MeToo έκλεισε έναν κύκλο.

Η εκλογή του Τραμπ το 2016 είχε προκαλέσει κύμα γυναικείας οργής, ιδίως μετά τους κομπασμούς του για κακοποίηση περισσότερων των 12 γυναικών. Η οργή αυτή ήταν η θρυαλλίδα που πυροδότησε το κίνημα #MeToo, με τις γυναίκες να στρέφουν την ενέργειά τους στην αποκάλυψη κακοποιητών. Ο Τραμπ ήταν άλλωστε ο λόγος που οι αποκαλύψεις για τον παραγωγό Χάρβεϊ Ουάινσταϊν οδήγησαν σε εθνικό παροξυσμό.

Το κίνημα #MeToo είναι ο λόγος για τον οποίο η συγγραφέας Ε. Τζιν Κάρολ έγραψε την αυτοβιογραφία της, για να αποκαλύψει ότι ο Τραμπ τής επιτέθηκε με σκοπό να τη βιάσει σε δοκιμαστήριο του πολυτελούς καταστήματος ρούχων Μπέργκντορφ-Γκούντμαν της Νέας Υόρκης στα μέσα της δεκαετίας του 1990. «Καθώς οι αηδιαστικές ιστορίες του #MeToo έρχονταν στο φως, εγώ –όπως και πολλές άλλες γυναίκες– δεν μπορούσα παρά να θυμηθώ κάποιους άνδρες από το παρελθόν μου», έγραψε η Κάρολ. Το κίνημα είναι ο λόγος που η Νέα Υόρκη ψήφισε νόμο ενηλίκων θυμάτων κακοποίησης. Το νομοθέτημα προσφέρει χρονικό παράθυρο, στο οποίο τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης μπορούν να στραφούν νομικά κατά των δραστών, παρά την παραγραφή των αδικημάτων.

Η αγωγή της Κάρολ υπήρξε μία από τις πρώτες που κατατέθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου. Χάρη στην επιμονή της, ο Τραμπ –για πρώτη φορά– λογοδότησε ενώπιον της Δικαιοσύνης για τη συμπεριφορά του απέναντι στις γυναίκες. Χάρη στο κίνημα #MeToo, ο άνδρας που τα ξεκίνησε όλα, θα αρχίσει να υφίσταται τις συνέπειες.

Η δίκη έδειξε πόσο το #MeToo άλλαξε τις αντιλήψεις με την πάροδο του χρόνου. Οι έξι άνδρες και οι τρεις γυναίκες ένορκοι κλήθηκαν να καταλάβουν γιατί κάποιος, ο οποίος υπέστη σεξουαλική κακοποίηση, επέλεξε να παραμείνει σιωπηλός για δεκαετίες, γιατί δεν μπορούσε να θυμηθεί την ακριβή ημερομηνία του περιστατικού και γιατί το ψυχικό τραύμα του δεν εκδηλώθηκε δημόσια και με συμβατικούς τρόπους.

Ο συνήγορος του Τραμπ επέλεξε να αγορεύσει λες και το #MeToo δεν συνέβη ποτέ. Πίεσε την Κάρολ να απαντήσει γιατί δεν έβαλε τις φωνές τη στιγμή της επίθεσης, γιατί δεν κάλεσε την αστυνομία και γιατί δεν πήγε στο νοσοκομείο. Ρώτησε μάρτυρα κατηγορίας, η οποία είχε δεχθεί θωπείες από τον Τραμπ κατά τη διάρκεια αεροπορικής πτήσης, αν είχε ζητήσει από τον δράστη «να σταματήσει, είχε πει όχι ή κάτι τέτοιο;».

Το κύμα #MeToo σκάει στον άνθρωπο που το προκάλεσε-1

Είναι παράξενο που οι ένορκοι δεν έκριναν τον Τραμπ ένοχο για βιασμό, για τον οποίο τον κατηγορούσε η Κάρολ, αλλά τον καταδίκασαν για σεξουαλική κακοποίηση. Οι υποστηρικτές του θα χρησιμοποιήσουν το στοιχείο αυτό σαν «φύλλο συκής», λέγοντας ότι η Δικαιοσύνη τον απάλλαξε. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι για πρώτη φορά δικαστήριο επιβεβαίωσε κάτι κρίσιμο: όλες οι γυναίκες που ένιωσαν αηδία με την εκλογή του, γνώριζαν πάντα ότι ο Τραμπ δεν είναι απλώς μισογύνης, αλλά επικίνδυνος κακοποιητής.

Δεν είμαι τόσο αφελής ώστε να νομίζω ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα εγκαταλείψουν τρέχοντας τον Τραμπ. «Θα προτιμούσα έναν πρόεδρο, ο οποίος δεν έχει καταδίκες για κακοποίηση, αλλά δεν θεωρώ ότι αυτό είναι λόγος απομάκρυνσής του από την κούρσα του χρίσματος», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Κέβιν Κρέιμερ.

Η καταδίκη του Τραμπ αποτελεί υπενθύμιση της νομικής καταιγίδας που πλησιάζει προς το μέρος του και η οποία δεν μπορεί να αποκρουσθεί με ψεύδη, κομπασμούς και ευχολόγια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή