Ο Σάντσεθ θα ζητήσει από τον Μπάιντεν να ακούσει όσα λένε Κίνα και Βραζιλία για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Σάντσεθ θα ζητήσει από τον Μπάιντεν να ακούσει όσα λένε Κίνα και Βραζιλία για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επισκέφθηκε την Κίνα τον Μάρτιο, ενώ τον περασμένο μήνα υποδέχτηκε στη Μαδρίτη τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Αύριο θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, σκοπεύει να προτρέψει τις ΗΠΑ να δώσουν περισσότερο βάρος στις απόψεις χωρών που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ, όπως είναι η Βραζιλία και η Κίνα, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όταν θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, αύριο στην Ουάσινγκτον, ανέφερε διπλωματική πηγή από τη Μαδρίτη.

Η Ισπανία συμφωνεί με τις ΗΠΑ ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν παράνομη και ότι είναι αναγκαίο να εξοπλιστούν οι δυνάμεις του Κιέβου. Όμως, ταυτόχρονα αναλαμβάνει ρόλο μεσολαβητή, λόγω των στενών δεσμών της με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και τη συμβιβαστική στάση της απέναντι στο Πεκίνο.

Ο Σάντσεθ επισκέφθηκε την Κίνα τον Μάρτιο ενώ τον περασμένο μήνα υποδέχτηκε στη Μαδρίτη τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Η Κίνα είναι σύμμαχος της Ρωσίας και έχει υποστηρίξει ένα εναλλακτικό ειρηνευτικό σχέδιο, διαφορετικό από αυτό που προκρίνουν οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

Ο Λούλα έκανε επίσης αμφιλεγόμενες δηλώσεις σχετικά με τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, από τις οποίες ο Σάντσεθ πήρε αποστάσεις.

Ωστόσο, ο Ισπανός πρωθυπουργός θα μεταφέρει στον Μπάιντεν τις διαφορετικές απόψεις της Κίνας και της Βραζιλίας και θα προτείνει να δοθεί περισσότερο βάρος στις γνώμες των χωρών που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ αλλά επηρεάζονται και αυτές από τον πόλεμο.

Η συνάντηση αυτή, η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο, γίνεται λίγες εβδομάδες προτού να αναλάβει ο Σάντσεθ την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Συμπίπτει επίσης με μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη επιδιώκει να ενισχύσει την εγχώρια βιομηχανία της και να εξασφαλίσει αξιόπιστες πηγές πρώτων υλών και ενέργειας αλλά και να βρει τρόπους να ανταγωνιστεί τις επιδοτήσεις που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση για τη δική της βιομηχανία στο πλαίσιο του Νόμου Μείωσης του Πληθωρισμού.

Ο Σάντσεθ θα περιγράψει στον Μπάιντεν την έννοια της «ανοιχτής στρατηγικής αυτονομίας», της βασικής πολιτικής που θα προωθήσει κατά την ισπανική προεδρία στην ΕΕ και η οποία, σύμφωνα με μια δεύτερη κυβερνητική πηγή, δεν έχει ως στόχο την στροφή προς τον προστατευτισμό αλλά τον περιορισμό των «ευάλωτων σημείων» της Ευρώπης.

Στην ατζέντα των δύο ηγετών θα βρεθεί επίσης η πιθανή συνεργασία τους για την κατασκευή ή και την προμήθεια ημιαγωγών καθώς και η εκμετάλλευση σπάνιων γαιών από τη Λατινική Αμερική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή