ΠΟΥ: Τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ευλογιά των πιθήκων

ΠΟΥ: Τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ευλογιά των πιθήκων

Πάνω από 87.000 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως από τις αρχές του 2022 έως τις 8 Μαΐου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι τερματίζει την παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία – ένα μέτρο που διήρκησε για σχεδόν ένα έτος – για την ευλογιά των πιθήκων, μια ιογενή ασθένεια, επιβεβαιωμένα κρούσματα της οποίας εντοπίστηκαν σε περισσότερες από 100 χώρες.

Ο Οργανισμός κήρυξε την ευλογιά των πιθήκων κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος τον Ιούλιο του 2022 και επέκτεινε το μέτρο τον Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κήρυξε το τέλος του μέτρου έκτακτης ανάγκης για την ασθένεια αυτή, με βάση σύσταση της αρμόδιας επιτροπής του Οργανισμού, η οποία συνεδρίασε χθες Τετάρτη.

Η κίνηση σηματοδοτεί ότι η κρίση που προκλήθηκε από την ευλογιά των πιθήκων (mpox), που εξαπλώνεται μέσω της άμεσης επαφής με σωματικά υγρά και προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και δερματικές βλάβες γεμάτες πύον, έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Σχεδόν 90% λιγότερα κρούσματα της mpox καταγράφηκαν μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες, σε σύγκριση με τα κρούσματα που είχαν καταγραφεί στην ίδια διάρκεια πριν από το χρονικό διάστημα αυτό, τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Περισσότερα από 87.000 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως από τις αρχές του 2022 έως τις 8 Μαΐου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ.

Μετά από τρία χρόνια και τρεις μήνες πανδημίας που συνδέθηκε με τον ιό Sars-CoV2, ο ΠΟΥ ήρε επίσης στις 5 Μαΐου το ύψιστο επίπεδο υγειονομικού συναγερμού που είχε σημάνει για τον νέο κορωνοϊό, κηρύσσοντας τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία για την Covid-19.

«Ενώ οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την ευλογιά των πιθήκων και για την Covid-19 έληξαν, η απειλή αναζωπύρωσης κυμάτων και για τους δύο ιούς παραμένει. Και οι δύο ιοί συνεχίζουν να κυκλοφορούν και αμφότεροι συνεχίζουν να σκοτώνουν», είπε ο Τέντρος.

Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή