Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Νέες συγκρούσεις στα σύνορα, ενώ αναμένονται συνομιλίες στις Βρυξέλλες

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Νέες συγκρούσεις στα σύνορα, ενώ αναμένονται συνομιλίες στις Βρυξέλλες

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν την Κυριακή στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της Ε.Ε. Ο Αρμένιος πρωθυπουργός κατηγόρησε, ωστόσο, το Μπακού ότι επιδιώκει «να υπονομεύσει τις συνομιλίες».

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στα σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, απειλώντας τις συνομιλίες που είναι προγραμματισμένες για το Σαββατοκύριακο μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών στις Βρυξέλλες.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανέφερε σήμερα το απόγευμα ότι οι αζέρικες δυνάμεις «έβαλαν με βαρέα όπλα εναντίον αρμενικών θέσεων κοντά στο χωριό Κουτ», στη μεθοριακή περιοχή του Γκεγαρκούνικ. Νωρίτερα, η ίδια πηγή ανακοίνωσε ότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν «παραβίασε την εκεχειρία» στο Σοτκ (σ.σ. μια αρμενική κοινότητα κοντά στα σύνορα) χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Δύο στρατιώτες των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων τραυματίστηκαν» και ο ένας από αυτούς είναι σε κρίσιμη κατάσταση, πρόσθεσε το υπουργείο.

Από την πλευρά του, το Μπακού κατηγορεί τις αρμενικές δυνάμεις ότι «άνοιξαν πυρ με βλήματα όλμων (…) εναντίον αζέρικων θέσεων» στα σύνορα των δύο χωρών.

Την Πέμπτη, ένας Αζέρος στρατιώτης σκοτώθηκε και τέσσερις Αρμένιοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στα σύνορα των δύο χωρών που εδώ και τρεις δεκαετίες διεκδικούν τον ορεινό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν την Κυριακή στις Βρυξέλλες, για συνομιλίες υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πασινιάν κατηγόρησε την Πέμπτη το Αζερμπαϊτζάν ότι επιδιώκει «να υπονομεύσει τις συνομιλίες» εκτιμώντας ότι υπάρχουν «ελάχιστες» πιθανότητες να υπογραφεί ειρηνευτική συμφωνία σε αυτήν τη συνάντηση.

Το σχέδιο συμφωνίας «είναι ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο και είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μια ενδεχόμενη υπογραφή», εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή