Αρθρο του Σεργίι Σουτένκο στην «Κ»: Ενωμένοι θα νικήσουμε ξανά

Αρθρο του Σεργίι Σουτένκο στην «Κ»: Ενωμένοι θα νικήσουμε ξανά

Υστερα από 80 χρόνια, ο πόλεμος ήρθε και πάλι στην Ευρώπη

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από 80 χρόνια, ο πόλεμος ήρθε και πάλι στην Ευρώπη. Σήμερα, μια νέα παγκόσμια μάχη για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία, όπου το Κρεμλίνο διεξάγει έναν άδικο πόλεμο ενάντια σε αθώους πολίτες και Ουκρανούς υπερασπιστές της ελευθερίας.

Οφείλουμε σε αυτούς που χάθηκαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο να μην επιτρέψουμε στον πρόεδρο Πούτιν να ξαναγράψει την Ιστορία ακόμη μία φορά. Από τότε που ο Κόκκινος Στρατός πέρασε τα δυτικά σύνορα της Σοβιετικής Ενωσης το 1944, η εκδίωξη των ναζί από το έδαφος άλλων κρατών της ηπείρου δεν τους έφερε πραγματική ελευθερία – αντιθέτως, οι ίδιοι οι «απελευθερωτές» έγιναν κατακτητές.

Αυτό συνεχίστηκε ακόμη και μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τα σοβιετικά στρατεύματα ήρθαν «να συνδράμουν» την Τσεχοσλοβακία το 1968 και την Ουγγαρία το 1956. Το ίδρυμα του «Russkiy Mir» υιοθέτησε πολλά στοιχεία από το ιμπεριαλιστικό δόγμα της ΕΣΣΔ, τα οποία δεν διαφέρουν από τις βασικές επωδούς του ναζισμού. Οι μέθοδοι που μεταχειρίζεται η Ρωσία σήμερα στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας δοκιμάστηκαν από το Γ΄ Ράιχ. Ο Γκέμπελς θα ήταν περήφανος για τους Ρώσους μαθητές του.

Παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως «θύμα του ναζισμού», ενώ διαπράττει πράξεις ωμής επιθετικότητας εναντίον άλλων κρατών, το Κρεμλίνο επιχειρεί να καταστρέψει το σύστημα διεθνών σχέσεων που καθιέρωσαν τα νικηφόρα κράτη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, στην οποία εδράζονται η ασφάλεια και η ευημερία μας. Η συμπεριφορά της Ρωσικής Ομοσπονδίας θυμίζει περισσότερο τη Γερμανία του Χίτλερ τη δεκαετία του 1930.

Η επιτιθέμενη Ρωσία επέλεξε να διαταράξει την ειρήνη και την ηρεμία στην Ευρώπη, για την οποία εκατομμύρια άνθρωποι από διάφορες χώρες έδωσαν τη ζωή τους. Οι Ρώσοι είναι ειδήμονες στην εξωτερική πολιτική – το μόνο που κάνουν σήμερα είναι να εξαναγκάζουν, να εκφοβίζουν, να διαταράσσουν τη λειτουργία υποδομών, να διεξάγουν κατασκοπεία και επιχειρήσεις δολιοφθοράς και πολιτικές δολοφονίες· και εναντίον της Ουκρανίας έχουν γίνει ειδήμονες στην καταστροφή, την απέλαση ανθρώπων και παιδιών, στον επανεποικισμό εδαφών, στην κατεδάφιση πόλεων ολόκληρων, λεηλατώντας, βιάζοντας και υποδουλώνοντας τον αθώο άμαχο πληθυσμό.

Ρώσοι στρατιώτες έχουν βιάσει ανηλεώς γυναίκες, κορίτσια και παιδιά της Ουκρανίας. Εχουν εκτελέσει συνοπτικά και σφαγιάσει εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά αδιακρίτως. Εχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία που φροντίζουν ασθενείς και ετοιμοθάνατους, μαιευτήρια όπου οι μητέρες περίμεναν τη γέννηση των παιδιών τους, σχολεία και νηπιαγωγεία. Εχουν μετατρέψει τις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις για τα παιδιά σε θαλάμους βασανιστηρίων. Υποτιθέμενοι πιστοί, έχουν καταστρέψει πάνω από 200 ορθόδοξες εκκλησίες ως αποτέλεσμα της ανελέητης οργής και δίψας τους για καταστροφή.

Σήμερα, καμία κοινότητα δεν είναι ασφαλής στην πολυπολιτισμική Ουκρανία. Η ξακουστή πόλη της Μαριούπολης και τα περίχωρά της, άλλοτε προπύργιο της ελληνικής ταυτότητας και μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές κοινότητες στον κόσμο, έχει ισοπεδωθεί από τους λεγόμενους Ρώσους «απελευθερωτές».

Εχουμε μάθει πολύ καλά τα μαθήματα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ενα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη αποκτήσει θλιβερή φήμη για τις πράξεις του και έχει καταδικαστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ως διεθνής εγκληματίας για τον εκτοπισμό παιδιών από την Ουκρανία. Ολόκληρος ο κόσμος είναι μάρτυρας των αποτρόπαιων εγκλημάτων του Κρεμλίνου που αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Την 8η Μαΐου οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο θυμούνται το μεγαλείο της νίκης επί του ναζισμού και τιμούν τη μνήμη όλων εκείνων που χάθηκαν στον πόλεμο. Και αυτή η μέρα είναι αφιερωμένη στη θλίψη και τη μνήμη, καθώς και στην επιθυμία να μην επιτρέψουμε ποτέ να ξανασυμβούν αυτές οι φρικαλεότητες.

Ολος ο ελεύθερος και δημοκρατικός κόσμος στέκεται υπερήφανα στο πλευρό της Ουκρανίας σήμερα. Ευρωπαίοι σύμμαχοι και εταίροι σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον γενναίο λαό της Ουκρανίας στην άμυνά του ενάντια στη βάναυση επιθετικότητα του Κρεμλίνου –έτσι ώστε, μαζί, να μπορέσουμε να πετύχουμε ένα καλύτερο μέλλον ειρήνης, ενότητας και ευημερίας για τους εαυτούς μας, τα παιδιά και τα εγγόνια μας–, ακριβώς όπως κάναμε μαζί πριν από σχεδόν 80 χρόνια.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σταυροδρόμι: οι επιλογές και οι πράξεις μας σήμερα –για τον αυταρχισμό ή για τη δημοκρατία– θα καθορίσουν το μέλλον του κόσμου μας αύριο. Η ενότητά μας τη στιγμή αυτής της άνευ προηγουμένου πρόκλησης υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά μας. Ενώ ο πρόεδρος Πούτιν προσπάθησε να αποδυναμώσει την Ευρώπη και τους συμμάχους μας, οι αδίστακτες ενέργειές του είχαν ως αποτέλεσμα μόνο να μας κάνουν ισχυρότερους. Οι επιθέσεις του εναντίον αμάχων απλώς ενίσχυσαν την αποφασιστικότητα όλου του κόσμου.

Δεν επιδιώξαμε αυτόν τον πόλεμο. Μόνο το Κρεμλίνο και ο Πούτιν μπορούν να τερματίσουν αυτόν τον πόλεμο σήμερα. Η υποχώρηση στην επιθετικότητα του Κρεμλίνου και η αποδοχή των θρασύδειλων προσπαθειών του προέδρου Πούτιν να ξαναγράψει την Ιστορία και να ξαναχαράξει τα σύνορα με τη βία και με σφαγές θα κατέστρεφαν τα θεμέλια που μας έχουν κάνει όλους πιο ασφαλείς· θα είχαν επιπτώσεις όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Γι’ αυτό σήμερα, καθώς αναλογιζόμαστε τα διδάγματα που έχουμε αντλήσει, πρέπει να σταθούμε ενωμένοι, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Τώρα λοιπόν αγωνιζόμαστε μαζί για έναν ελεύθερο κόσμο, για μια ελεύθερη Ευρώπη.

Και θα νικήσουμε! Θα είναι η ημέρα της νίκης μας – Ημέρα Νίκης για την Ουκρανία. Ημέρα Νίκης για την Ευρώπη και τον ελεύθερο κόσμο!

Ο κ. Σεργίι Σουτένκο είναι πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή