Ε.Ε. για Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Να διατηρηθεί η τροχιά προόδου προς μια συμφωνία ειρήνης

Ε.Ε. για Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Να διατηρηθεί η τροχιά προόδου προς μια συμφωνία ειρήνης

Η πέμπτη συνάντηση του Αρμένιου πρωθυπουργού και του Αζέρου προέδρου διεξήχθη στο τέλος μιας εβδομάδας που σημαδεύτηκε από νέες συγκρούσεις στα σύνορα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για «πρόοδο» στις συνομιλίες των ηγετών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στις Βρυξέλλες και κάλεσε να διατηρηθεί η τροχιά πρόοδου προς τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες.

Τα δυο κράτη του Καυκάσου συγκρούονται εδώ και περίπου τριάντα χρόνια για τον έλεγχο του θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η συνάντηση του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν και του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ –η πέμπτη του είδους στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μεσολάβησης– διεξήχθη στο τέλος μιας εβδομάδας που σημαδεύτηκε από νέες συγκρούσεις στα σύνορα των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν ένας Αρμένιος κι ένας Αζέρος στρατιώτης.

Μολαταύτα, ο κ. Μισέλ διαβεβαίωσε μετά τη συνάντηση ότι οι ηγέτες των δύο χωρών «μοιράστηκαν την κοινή βούληση να υπάρξει ειρήνη» και χαρακτήρισε τις συνομιλίες τους «ειλικρινείς, ανοικτές και παραγωγικές».

«Μετά τις πρόσφατες θετικές συνομιλίες που έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ για συμφωνία ειρήνης, πρέπει να διατηρηθεί η ορμή για να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα ενόψει της υπογραφής συνολικής συμφωνίας ειρήνης», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος αναφερόταν στις εντατικές συνομιλίες για τέσσερις ημέρες ανάμεσα στα μέρη στις αρχές Μαΐου στην Ουάσιγκτον, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

«Σαφής πρόοδος»

Ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξαναρχίσουν διμερείς συναντήσεις για το ζήτημα της χάραξης των συνόρων. Σημειώθηκε «σαφής πρόοδος» ως προς το ξεμπλοκάρισμα των μεταφορών, «ιδιαίτερα για να ξανανοίξουν οι σιδηροδρομικές συνδέσεις προς, από και μέσω» του αζερικού θύλακα Ναχτσιβάν, ανάμεσα στην Αρμενία και στο Ιράν, τόνισε.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ακόμη να γίνουν νέες απελευθερώσεις αιχμαλώτων «τις προσεχείς εβδομάδες», πρόσθεσε.

Νέα συνάντηση ανάμεσα στους κ.κ. Πασινιάν και Αλίεφ προβλέπεται να γίνει την 1η Ιουνίου στη Μολδαβία, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πέραν του Σαρλ Μισέλ, στο περιθώριο της δεύτερης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Οι δυο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου ενεπλάκησαν σε δυο πολέμους, τα χρόνια του 1990 και του 2020, για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ορεινής περιοχής όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι και αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν πριν από τρεις δεκαετίες και πλέον.

Μετά τον σύντομο πόλεμο το φθινόπωρο του 2020, όταν το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε εδάφη, Μπακού και Γερεβάν υπέγραψαν συμφωνία που διαπραγματεύτηκαν με τη μεσολάβηση της Μόσχας. Έκτοτε, Ρώσοι στρατιωτικοί εγγυώνται τη διατήρηση της ειρήνης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όμως η Αρμενία διαμαρτύρεται επί μήνες πως η αποστολή αυτή είναι αναποτελεσματική.

Οι εντάσεις, ήδη μεγάλες, κλιμακώθηκαν ακόμα περισσότερο όταν το Μπακού ανακοίνωσε την 23η Απριλίου πως εγκατέστησε φυλάκιο ελέγχου στον οδικό άξονα του διαδρόμου Λατσίν, τον μοναδικό που συνδέει την Αρμενία με τον θύλακα των αυτονομιστών, υφιστάμενο αποκλεισμό εδώ και μήνες με αποτέλεσμα ελλείψεις και διακοπές ρεύματος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή