Η εξόριστη Τιχανόφσκαγια καλεί τους Λευκορώσους να είναι έτοιμοι «για κάθε σενάριο»

Η εξόριστη Τιχανόφσκαγια καλεί τους Λευκορώσους να είναι έτοιμοι «για κάθε σενάριο»

«Κυκλοφορούν πολλές φήμες για την κατάσταση της υγείας του δικτάτορα Λουκασένκο» έγραψε στο Twitter η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια παρότρυνε σήμερα τους Λευκορώσους να «είναι καλά προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο» ενώ η κατάσταση της υγείας του ηγέτη Αλεξάντρ Λουκασένκο αποτελεί αντικείμενο έντονων εικασιών.

Ο Λουκασένκο, που κυβερνά με σιδηρά πυγμή εδώ και τρεις δεκαετίες, εμφανίστηκε εξασθενημένος σε στρατιωτικές τελετές στη Μόσχα στις 9 Μαΐου. Έκτοτε δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως ενώ δεν ήταν παρών στους εθνικούς εορτασμούς της Λευκορωσίας την Κυριακή.

«Κυκλοφορούν πολλές φήμες για την κατάσταση της υγείας του δικτάτορα Λουκασένκο», δήλωσε στο Twitter η βασική του αντίπαλος που βρίσκεται στην εξορία, η Τιχανόφσκαγια.

 

«Πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο. Να θέσουμε τη Λευκορωσία στον δρόμο της δημοκρατίας και να εμποδίσουμε τη Ρωσία να παρέμβει», πρόσθεσε. «Χρειαζόμαστε μια διεθνή κοινότητα που πρέπει να είναι ενεργή και γρήγορη», πρόσθεσε.

Ο 68χρονος Λουκασένκο, κυβερνά από το 1994 την Λευκορωσία.

Ύστερα από μαζικές διαδηλώσεις λόγω της επανεκλογής του που θεωρήθηκε ότι ήταν, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, αποτέλεσμα εκλογικής νοθείας το 2020, το καθεστώς του εξαπέλυσε πρωτόγνωρη καταστολή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, ενώ στις σχέσεις του με την Ευρώπη δημιουργήθηκε ένταση, προσεγγίστηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, του οποίου την επίθεση κατά της Ουκρανίας υποστηρίζει από την έναρξή της τον Φεβρουάριο του 2022.

Πολλοί Ρώσοι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι ο Λουκασένκο έδινε την εντύπωση ότι ήταν κουρασμένος όταν πήγε στη Μόσχα στις 9 Μαΐου για τις ετήσιες εκδηλώσεις για την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας το 1945. Επιπλέον, δεν συμμετείχε στο γεύμα που προσέφερε ο Πούτιν και δεν μίλησε σε Λευκορώσους βετεράνους στις 9 Μαΐου στο Μινσκ, σπάζοντας την παράδοση.

Ερωτηθείς για την κατάσταση της υγείας του Λευκορώσου ηγέτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ζήτησε σήμερα από τους δημοσιογράφους να «εμπιστεύονται μόνο τις επίσημες πληροφορίες».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή