Εκλογές στην Τουρκία: Γιατί έπεσαν έξω οι εταιρείες δημοσκοπήσεων

Εκλογές στην Τουρκία: Γιατί έπεσαν έξω οι εταιρείες δημοσκοπήσεων

H επανεκλογή του Ερντογάν θεωρείται σίγουρη στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 28 Μαΐου, αφού είναι σχεδόν απίθανο ο Κιλιτσντάρογλου να καταφέρει να μειώσει τη διαφορά των 2,5 εκατ. ψήφων και να κερδίσει

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. H επανεκλογή του Ερντογάν θεωρείται σίγουρη στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 28 Μαΐου, αφού είναι σχεδόν απίθανο ο Κιλιτσντάρογλου να καταφέρει να μειώσει τη διαφορά των 2,5 εκατ. ψήφων και να κερδίσει.

Σχεδόν όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων απέτυχαν στις προβλέψεις τους, καθώς έδιναν προβάδισμα στον υποψήφιο της τουρκικής αντιπολίτευσης. Μόνο δύο εξ αυτών, η Optimar και η Κοnda, ήταν αυτές που είχαν προσεγγίσει το αποτέλεσμα των εκλογών και έδιναν προβάδισμα στον Ερντογάν.

Ο ίδιος ο Ερντογάν, στη συνομιλία που είχαμε την περασμένη Πέμπτη στην Αγκυρα, μας είχε πει πως οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και ο κόσμος δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα σε σχέση με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και ο ίδιος ένιωθε πως θα νικήσει.

Εκείνη την ημέρα πολύ στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου μας είπε πως δίνουν μάχη για να κερδίσουν από τον πρώτο γύρο και τόνιζε πως οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν λανθασμένα στοιχεία.

Ο βασικός λόγος της αποτυχίας των εταιρειών δημοσκοπήσεων είναι πως δεν κατάφεραν να προβλέψουν τις πραγματικές πεποιθήσεις του κόσμου, κυρίως στην Ανατολία. Με δείγμα 18 ή 20 πόλεις επιχείρησαν να βγάλουν συμπέρασμα για όλη την Τουρκία.

Αναλυτές εκτιμούν πως η προσωπική σχέση του προέδρου της Τουρκίας με τον λαό του έχει φθάσει σε τέτοια επίπεδα, που αυτό δεν μπορεί να καταγραφεί με την ερώτηση «ποιον θα ψηφίσετε».

To «καμπανάκι» πως κάτι δεν πήγαινε καλά με τις δημοσκοπήσεις χτύπησε όταν ο Ερντογάν στις 7 Μαΐου πραγματοποίησε τη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη. Κατάφερε να συγκεντρώσει τουλάχιστον 1,5 εκατ. άτομα στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου «Ατατούρκ». Αξιωματούχοι του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) υπενθύμιζαν πως το κόμμα τους διαθέτει 11 εκατ. μέλη και αυτή η δύναμη δεν μπορούσε να καταγραφεί μόνο στις δημοσκοπήσεις.

Μία ημέρα πριν ο Κιλιτσντάρογλου σε προεκλογική συγκέντρωση στην περιοχή Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης είχε συγκεντρώσει 300.000 άτομα.

Ακολούθησαν οι τρεις διαδοχικές συγκεντρώσεις του Ερντογάν στην Αγκυρα, όπου σε μία ημέρα κατάφερε να συγκεντρώσει σε τρεις διαφορετικούς δήμους περίπου 300.000 ανθρώπους!

Η αντιπολίτευση εμφάνισε σημάδια χαλάρωσης λόγω των αποτελεσμάτων που έδιναν οι δημοσκοπήσεις. Το περασμένο Σάββατο, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου απλώς επισκέφθηκε το Μαυσωλείο του Κεμάλ, ο πρόεδρος της Τουρκίας συνέχισε να έχει επαφή με τον κόσμο σε τρεις διαφορετικές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης, ανάμεσα τους και στην περιοχή Κασίμπασα όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ίδιος.

Απογοητευμένοι πολλοί Τούρκοι για τη διαφαινόμενη παραμονή του Ερντογάν στην εξουσία – Δυσαρέσκεια στην αντιπολίτευση.

«Για πέντε χρόνια ζήσαμε τα αποτελέσματα της κακής διακυβέρνησης της χώρας. Είμαστε φτωχότεροι, βλέπουμε το μέλλον με μεγαλύτερη καχυποψία. Η μεσαία τάξη σχεδόν εξαφανίστηκε, ο αριθμός των παιδιών που κοιμούνται πεινασμένα αυξήθηκε και πρέπει να ντρεπόμαστε. Νόμιζα πως αυτά έχουν σημασία για τον λαό μας, αλλά διαπίστωσα πως έκανα λάθος», ανέφερε στο άρθρο του ο πολιτικός αναλυτής Μεχμέτ Γιλμάζ στην ιστοσελίδα T24.

Πάντως, αναλυτές τονίζουν πως η κουζίνα όπου εμφανιζόταν συχνά ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί να ενθουσίαζε τους πολίτες των μεγάλων πόλεων, αλλά δεν συγκίνησε καθόλου τους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Το τραγούδι που τραγουδούσε ο Ερντογάν σχεδόν σε κάθε προεκλογική συγκέντρωση θεωρείται πως ενίσχυσε ιδιαίτερα τα ποσοστά του.

Στα κομματικά επιτελεία το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό. Στο ΑΚP επικρατεί ενθουσιασμός και ήδη γίνονται ετοιμασίες για τον δεύτερο γύρο. Χθες το απόγευμα συνεδρίασε η κεντρική επιτροπή του AKP υπό την προεδρία του Ερντογάν.

Στην αντιπολίτευση υπάρχει μεγάλη γκρίνια, απλώς διατηρούν την ψυχραιμία τους μέχρι τις εκλογές και κανένας από τους πολιτικούς ηγέτες δεν θέλει να κατηγορηθεί πως υπονομεύει την προσπάθεια. Υπήρξαν πληροφορίες, άλλωστε, πως η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το αποτέλεσμα, καθώς η ίδια τόνιζε πως η υποψηφιότητα του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα.

Στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης είναι εύκολο να διακρίνεις ποιος ψήφισε την αντιπολίτευση και απογοητεύθηκε και ποιος είναι ικανοποιημένος.

Πολλοί οπαδοί της αντιπολίτευσης εκφράζουν την απογοήτευσή τους καθώς εκατομμύρια Τούρκοι θεωρούσαν πως τώρα ήταν η ευκαιρία να «έρθει η άνοιξη», όπως ήταν το σύνθημα του Κιλιτσντάρογλου, αλλά φαίνεται πως θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή