Εκεχειρία στη Γάζα για την επέτειο της Νάκμπα

Εκεχειρία στη Γάζα για την επέτειο της Νάκμπα

Αρχισε το περασμένο Σάββατο για τη 15η Μαΐου, η οποία αποτελεί ημέρα μνήμης για τους απανταχού Παλαιστινίους

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η 15η Μαΐου αποτελεί ημέρα μνήμης για τους απανταχού Παλαιστινίους. Πρόκειται για τη λεγόμενη Νάκμπα, που σημαίνει καταστροφή και έχει οριστεί από το 1998 ως η επίσημη ημέρα πένθους για την απώλεια της παλαιστινιακής πατρίδας το 1948. Λίγο μετά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αφότου η διεθνής κοινότητα συμφώνησε να δημιουργηθεί στην περιοχή το κράτος του Ισραήλ, περίπου 750.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους ελπίζοντας πως κάποτε θα γυρίσουν. Σήμερα, πολλοί Παλαιστίνιοι παραμένουν ξενιτεμένοι τιμώντας τη Νάκμπα σε μια περίοδο που το μεσανατολιτικό ζήτημα βρίσκεται ξανά σε κρίση.

Κατάπαυση πυρός

Επί τη ευκαιρία της 75ης επετείου από τη Νάκμπα εγκαινιάστηκε, τo απόγευμα του Σαββάτου, «κατάπαυση πυρός» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων για την επίτευξη της οποίας διαμεσολάβησε το κράτος της Αιγύπτου. Η εκεχειρία αυτή ήρθε έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις διάρκειας πέντε ημερών, που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 33 Παλαιστινίους και 2 Ισραηλινούς. Στις αεροπορικές επιθέσεις που ξεκίνησαν την προηγούμενη Τρίτη, η ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει πως σκοτώθηκαν τρία ηγετικά μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ, ενώ δύο ακόμη μέλη σκοτώθηκαν αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Οι υπόλοιποι νεκροί ήταν απλοί πολίτες, μεταξύ των οποίων 7 παιδιά και 4 γυναίκες.

Η εκεχειρία άρχισε το Σάββατο στις 20.00 ώρα Ελλάδος και αφορούσε ολόκληρη την περιοχή της Γάζας και τις περιοχές γύρω από αυτήν, δήλωσαν αιγυπτιακές και παλαιστινιακές πηγές. Ωστόσο, 30 λεπτά πριν από την έναρξή της, δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα προς το Ισραήλ, προκαλώντας νέες αεροπορικές επιδρομές, δήλωσαν ανταποκριτές του AFP στην περιοχή. Οι περισσότερες από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από την ισραηλινή αεράμυνα. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας, πλήθος κόσμου πανηγύρισε στους δρόμους της Γάζας με την ελπίδα πως θα μπει ένα τέλος στην αιματοχυσία των τελευταίων ημερών.

Η Αίγυπτος, μακροχρόνιος διαμεσολαβητής στην περιοχή, εξασφάλισε τη συμφωνία τόσο του Ισραήλ όσο και της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ στην τελευταία της πρόταση κατάπαυσης του πυρός, ενθαρρύνοντας και τις δύο πλευρές να αποκλιμακώσουν άμεσα τη βία, δήλωσε Αιγύπτιος αξιωματούχος ασφαλείας. Σε ευχαριστήρια δήλωσή του προς την Αίγυπτο για την πρωτοβουλία της, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επισήμανε πως «στην ησυχία θα απαντήσουμε με ησυχία, αλλά το Ισραήλ θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να διατηρήσει την ασφάλειά του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή