Τσεχία: Η Πράγα ακυρώνει συμφωνίες της σοβιετικής περιόδου που επέτρεπαν τη δωρεάν χρήση γης από τη Ρωσία

Τσεχία: Η Πράγα ακυρώνει συμφωνίες της σοβιετικής περιόδου που επέτρεπαν τη δωρεάν χρήση γης από τη Ρωσία

Η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι ακυρώνει συμφωνίες που επέτρεπαν στη Ρωσία να χρησιμοποιεί δωρεάν εκτάσεις γης και ακίνητα στο τσεχικό έδαφος.

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία που συνεχίζεται, η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ακυρώνει συμφωνίες οι οποίες χρονολογούνται από τη σοβιετική περιόδο και επέτρεπαν στη Ρωσία να χρησιμοποιεί δωρεάν εκτάσεις γης και ακίνητα στο τσεχικό έδαφος.

«Η κυβέρνηση ακύρωσε τις συμφωνίες της κομμουνιστικής εποχής βάσει των οποίων η ρωσική κυβέρνηση χρησιμοποιούσε δωρεάν δεκάδες εκτάσεις γης στη Δημοκρατία της Τσεχίας», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter o Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι.

Το τσεχικό πρακτορείο ειδήσεων CTK διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή αφορά 59 εκτάσεις γης και ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων κοντά στην πρεσβεία της Ρωσίας στην Πράγα, αλλά όχι την ίδια την πρεσβεία. Τα άλλα ακίνητα βρίσκονται στις πόλεις Μπρνο και Κάρλοβι Βάρι, μια λουτρόπολη δημοφιλής στους Ρώσους επενδυτές μέχρι τότε που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η κομμουνιστική Τσεχοσλοβακία είχε συνάψει αυτές τις συμφωνίες για δωρεάν εκχώρηση γης στην ΕΣΣΔ τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Συμφωνίες που δεν άλλαξαν με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991, και από τις οποίες η Ρωσία συνέχισε να επωφελείται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή