Μολδαβία: Απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Ποντάρει και σε ποσότητες μέσω Ελλάδας

Μολδαβία: Απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Ποντάρει και σε ποσότητες μέσω Ελλάδας

Η χώρα αποτελεί πλέον κομμάτι του ευρωπαϊκού συστήματος ενέργειας, είπε ο πρωθυπουργός της

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μολδαβία δεν χρησιμοποιεί πλέον ρωσικό φυσικό αέριο ή ηλεκτρική ενέργεια μετά τη μείωση της εξάρτησής της από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας Ντορίν Ρετσεάν.

«Εάν στην αρχή του πολέμου το 100% της ενέργειας που καταναλωνόταν στη Μολδαβία προερχόταν από τη Ρωσία, σήμερα η Μολδαβία μπορεί να υπάρξει χωρίς καθόλου φυσικό αέριο ή ηλεκτρική ενέργεια από τη Ρωσία», είπε σε διάσκεψη ασφαλείας στο Βουκουρέστι.

«Η Μολδαβία δεν καταναλώνει πλέον ρωσικό αέριο, είναι ενσωματωμένη στο ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο τόσο τεχνικά όσο και εμπορικά», πρόσθεσε ο εδώ και τρεις μήνες επικεφαλής της μολδαβικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η Μολδαβία αγόρασε μια μικρή ποσότητα φυσικού αερίου από την Ελλάδα ώστε να δοκιμάσει αν και πώς λειτουργεί η μεταφορά του καυσίμου από τα παράλια της Θράκης ως την κυρίως ρουμανόφωνη χώρα, μέσω αγωγών σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία. Η κρατική εταιρεία ενέργειας της Μολδαβίας Energocom υπέγραψε σχετικό συμβόλαιο με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Μολδαβία: Απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Ποντάρει και σε ποσότητες μέσω Ελλάδας-1
Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Ντορίν Ρετσεάν (φωτ. αρχείου: Reuters)

Η Μολδαβία, που συνορεύει με την Ουκρανία, έχει διπλασιάσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό, ανέφερε ακόμη ο κ. Ρετσεάν.

Μια στενή λωρίδα γης ανατολικά του Δνείστερου, η Υπερδνειστερία, έχει μονομερώς ανακηρύξει εδώ και δεκαετίες την ανεξαρτησία της από τη Μολδαβία. Στη ρωσόφωνη αυτή περιοχή σταθμεύει εδώ και χρόνια ρωσική φρουρά εν είδει ειρηνευτικής δύναμης.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή