Η ιστορία αγάπης ενός θαλάσσιου ίππου – Πώς η Σμούτσι κατέληξε από τον Καναδά στο… Αμπου Ντάμπι

Η ιστορία αγάπης ενός θαλάσσιου ίππου – Πώς η Σμούτσι κατέληξε από τον Καναδά στο… Αμπου Ντάμπι

Επειτα από 20 χρόνια διαμονής σε ένα θαλάσσιο πάρκο το οποίο καταγγέλλεται για την κακομεταχείρισή της, η Σμούτσι, ο θαλάσσιος ίππος, μετακόμισε στο νέο της σπίτι στον Περσικό Κόλπο.

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σμούτσι ήταν μόλις 18 μηνών όταν, το 2004, έφτασε στον Καναδά από τη Ρωσία. Ηταν εκ των ελάχιστων θαλάσσιων ίππων στο Marineland, ένα από τα πιο γνωστά θαλάσσια πάρκα του Καναδά. 

Το Marineland, που άνοιξε τις πύλες του το 1961, ήταν το πάρκο όπου η Κέικο, η διάσημη όρκα της ταινίας Free Willy, ξεκίνησε την «καριέρα» της με τα νούμερα για το κοινό, στις αρχές του 1980. Εγινε δε ουκ ολίγες φορές το θέατρο οργισμένων διαμαρτυριών ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων, αλλά και έρευνας τόσο από την τοπική αστυνομία και τις δημόσιες υπηρεσίες όσο και από την αμερικανική κυβέρνηση. 

Υστερα από αγώνα μίας και πλέον δεκαετίας, ένας πρώην εκπαιδευτής ζώων κατόρθωσε αυτό που διεκδικούσε, να πάρει, δηλαδή, από τον ζωολογικό κήπο Marineland τον αγαπημένο του θαλάσσιο ίππο, έπειτα από πλήθος καταγγελιών για κακομεταχείριση του θαλάσσιου θηλαστικού. 

Πλέον, η Σμούτσι αναχωρεί για μια νέα ζωή περίπου 11.000 χιλιόμετρα μακριά από το μέρος όπου έζησε εγκλωβισμένη επί σχεδόν είκοσι χρόνια. 

Δεσμός αγάπης

O Φιλ Ντέμερς γνώρισε τη Σμούτσι όταν πρωτοέφτασε στον Καναδά. Στα 22 του, μόλις είχε πιάσει δουλειά και τότε ήταν περισσότερο ένας ντροπαλός νέος παρά ένας έμπειρος, διεκδικητικός εκπαιδευτής που θα ανησυχούσε για τη ζωή ενός τεράστιου θαλάσσιου θηλαστικού σε ένα περιορισμένο τεχνητό περιβάλλον. 

«Οταν ξεκίνησα, ήμουν σαν όλους τους άλλους. Προσπαθούσα να εντυπωσιάσω τους ανωτέρους μου, που φαινομενικά ήξεραν τι έκαναν», λέει ο ίδιος. 

Σύντομα, όμως, διαπίστωσε το πώς το Marineland φερόταν στα ζώα του. Επιπλέον, άρχισε να αναπτύσσει έναν ασυνήθιστα ισχυρό δεσμό με τη Σμούτσι

Επειτα από μια ιατρική διαδικασία, κατά την οποία η Σμούτσι ηρεμούσε μόνο με την παρουσία του Ντέμερς, το ζώο άρχισε να τον βλέπει σαν γονέα, ακολουθώντας τον παντού και πάντα

Οι δύο τους έγιναν αχώριστοι και ο νεαρός εκπαιδευτής άρχισε να μαθαίνει σε βάθος τη Σμούτσι. 

«Είχε φοβερή αίσθηση του χιούμορ», λέει, προσθέτοντας πως συχνά έκανε παιχνίδια επίτηδες για να του τραβήξει την προσοχή. 

«Είχε υπερβολική επίγνωση των πάντων και του περιβάλλοντος γύρω της. Επρεπε πάντα να είσαι έτοιμος για τα αστεία και τις φάρσες της, καθώς μας κρατούσε πάντα σε εγρήγορση», λέει. 

Παράλληλα, ο Ντέμερς είχε αρχίσει να βλέπει τα κακώς κείμενα στο πάρκο, συμπεριφορές παραμέλησης και κακομεταχείρισης που, όπως λέει, δεν μπορούσε να ανεχτεί, επιμένοντας πως το πάρκο χρησιμοποιούσε το ζώο για λόγους επίδειξης και διασκέδασης. Παραιτήθηκε το 2012. Κι έκτοτε, άρχισε την εκστρατεία για την απομάκρυνση της Σμούτσι από εκεί. 

Η δικαίωση 

Υστερα από δέκα χρόνια διεκδίκησης, νομικών μαχών και άνω των 185.000 δολαρίων σε έξοδα, ο Ντέμερς έκανε το όνειρο της απελευθέρωσης της Σμούτσι πραγματικότητα. 

Πέρυσι, το Marineland συμφώνησε να αποσύρει τη μήνυση και συμφώνησε για τη μετεγκαστάσταση της Σμούτσι και του μωρού της, Καγιούκ, λέγοντας πως «ήταν προς όφελος των θαλάσσιων ίππων». 

Τα δύο θαλάσσια θηλαστικά μεταφέρθηκαν στο Sea World, ένα νέο πάρκο στο Αμπου Ντάμπι, που ανοίγει στις 23 Μαΐου. 

Πλέον, ταχυδρόμος και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων, ο Ντέμερ διατρανώνει πως παραμένει κατά της αιχμαλωσίας των ζώων και παραδέχεται πως επιτέλους είναι ευτυχής που η Σμούτσι είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το Marineland. 

Οι θαλάσσιοι ίπποι, καταχωρημένοι στα απειλούμενα είδη, απαντώνται συνήθως στον Βόρειο Πόλο και κοντά στον Αρκτικό ωκεανό. 

Στο Αμπου Ντάμπι, όπου η μέση θερμοκρασία ξεπερνά τους 35 βαθμούς Κελσίου τους θερμότερους μήνες, η Σμούτσι θα φιλοξενείται, «μαζί με άλλους θαλάσσιους ίππους από όλο τον κόσμο», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Sea World, σε εσωτερικό κλιματιζόμενο περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. 

«Θα προσφέρουν νέα πράγματα στα ζώα, όπως παιχνίδια ή δραστηριότητες εκμάθησης, ώστε οι εγκέφαλοί τους να παραμένουν απασχολημένοι, κάτι που είναι πραγματικά σημαντικό για τα κοινωνικά ζώα», σημειώνει η Δρ Σον Νόρεν, ερευνήτρια θαλάσσιων θηλαστικών. 

Πηγή: BBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή