Ρον Ντε Σάντις: Θα διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

Ρον Ντε Σάντις: Θα διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

Tην άλλη εβδομάδα ανακοινώνει υποψηφιότητα για το 2024

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες μέρες προτού επισημοποιήσει την υποψηφιότητά του για την αμερικανική προεδρία, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις, υπέγραψε πακέτο μέτρων με το οποίο απαγορεύει τις σχετιζόμενες με την αλλαγή φύλου ιατρικές και ψυχολογικές θεραπείες σε ανηλίκους.

Επιπλέον, στοχοποιεί τα drag shows, περιορίζει τη συζήτηση για τη χρήση διαφορετικών αντωνυμιών βάσει του φύλου στα σχολεία και υποχρεώνει τους κατοίκους της πολιτείας να χρησιμοποιούν τουαλέτες μόνο βάσει του βιολογικού τους φύλου.

Ο Ντε Σάντις, ο οποίος αποκάλυψε χθες πως την επόμενη εβδομάδα θα θέσει και επίσημα υποψηφιότητα, ώστε να διεκδικήσει το χρίσμα του αρχηγού των Ρεπουμπλικανών στις εσωκομματικές εκλογές του 2024, έχει στηρίξει μεγάλο μέρος της πολιτικής του ατζέντας στον περιορισμό των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων.

Η υπογραφή των νόμων έγινε δημόσια στο ευαγγελικό Cambridge Christian School, στην Τάμπα, μπροστά σε ένα πλήθος το οποίο χειροκροτούσε και ζητωκραύγαζε.

Σύμφωνα με το Associated Press, η τελετή είχε κάτι από προεκλογική καμπάνια, με τον Ντε Σάντις να πετάει στο ακροατήριο μαρκαδόρους, συμβολίζοντας την αλλαγή που θέλει να φέρει με τις νομοθεσίες του.

Το αφήγημα

«Είναι κρίμα, ακόμη και που κάνουμε κάποιες από αυτές τις συζητήσεις», είπε ο Ντε Σάντις, μιλώντας από ένα πόντιουμ με την επιγραφή «αφήστε τα παιδιά να είναι παιδιά». Ο Ντε Σάντις παρουσίασε ένα αφήγημα κατά το οποίο επιτροπές εμπειρογνωμόνων των μεγαλύτερων ιατρικών ενώσεων της χώρας έχουν δηλώσει ότι είναι ψευδές. Σύμφωνα με αυτό, τα παιδιά «ακρωτηριάζονται» συστηματικά κι εκείνος προστατεύει τα δικαιώματα των γονέων τους.

Από τη μεριά τους, οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι αρνείται τα δικαιώματα των γονέων με τρανσέξουαλ παιδιά. «Προβάλλουν τον εαυτό τους ως το κόμμα των γονικών δικαιωμάτων, όμως αυτό που βλέπουμε είναι το εντελώς αντίθετο», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Φλόριντα Σέβριν Τζόουνς, ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος. «Κάθε γονέας έχει το δικαίωμα να μεγαλώσει το παιδί του με τον τρόπο που θέλει, εφόσον το παιδί δεν είναι γκέι, τρανς, αμφιφυλόφιλο. Αυτό δεν είναι ελευθερία για όλους τους γονείς – είναι ελευθερία για τους γονείς που μας αρέσουν».

Στο μεταξύ, οι βουλευτές στο Τέξας ψήφισαν την Τετάρτη υπέρ παρόμοιας νομοθεσίας, που απαγορεύει τις θεραπείες φυλομετάβασης για τους ανηλίκους. Τα νομοσχέδια, τα οποία υιοθετήθηκαν τόσο στο Τέξας όσο και στη Φλόριντα αποτελούν νέο παράδειγμα της επίθεσης των Αμερικανών συντηρητικών στα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+. Στο Τέξας το νομοσχέδιο απαγορεύει στους γιατρούς να προσφέρουν θεραπείες φυλομετάβασης, είτε πρόκειται για ορμονοθεραπεία είτε για χειρουργική θεραπεία. Εξαίρεση προβλέπεται για τους ανηλίκους που ήδη υποβάλλονται σε τέτοιου είδους θεραπείες, αλλά και αυτοί θα πρέπει σταδιακά «να τις σταματήσουν».

Για να γίνει νόμος το νομοσχέδιο πρέπει να υπογραφεί από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη του Τέξας, Γκρεγκ Αμποτ, μια κατά τα φαινόμενα τυπική διαδικασία με δεδομένες τις απόψεις του για το θέμα.

Συνολικά 15 πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει αντίστοιχους περιορισμούς. Αλλες νομοθεσίες απαγορεύουν τη συζήτηση για τα φύλα στα σχολεία και τη χρήση ουδέτερων ως προς το φύλο αντωνυμιών από τους ανηλίκους. Αντιθέτως, δημοκρατικές πολιτείες έχουν δεσμευθεί να αποτελέσουν «καταφύγιο» για τα ανήλικα τρανς άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή