Ερντογάν: «Έχουμε ειδική σχέση με τον Πούτιν»

Ερντογάν: «Έχουμε ειδική σχέση με τον Πούτιν»

«Δεν δεσμευόμαστε από τις κυρώσεις της Δύσης», δήλωσε σε συνέντευξη του στο CNN

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία έχει μια «ειδική» σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη στο CNN ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών την επόμενη εβδομάδα.

«Δεν βρισκόμαστε σε σημείο όπου θα επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία, όπως έχει κάνει η Δύση. Δεν δεσμευόμαστε από τις κυρώσεις της Δύσης», δήλωσε ο Ερντογάν. «Είμαστε ένα ισχυρό κράτος και έχουμε θετική σχέση με τη Ρωσία. Χρειάζεται μια ισορροπημένη προσέγγιση απέναντι σε μια χώρα όπως η Ρωσία» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι τις ημέρες που προηγήθηκαν του πρώτου γύρου της προεδρικής κούρσας στις 14 Μαΐου, ο αντίπαλος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου όξυνε τον τόνο του απέναντι στο Κρεμλίνο, κατηγορώντας το για ανάμιξη στις εκλογές της.

Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας προσπαθεί να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στις δυο πλευρές. Συνέβαλε στη συμφωνία των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, η οποία απελευθέρωσε εκατομμύρια τόνους σιταριού που εγκλωβίστηκαν στην Ουκρανία, αποτρέποντας μια παγκόσμια κρίση πείνας. Η συμφωνία παρατάθηκε για άλλους δύο μήνες την Τετάρτη, μία ημέρα πριν από τη λήξη της.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως εξακολουθεί να έχει πρόβλημα με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ καθώς εξακολουθεί να προσφέρει άσυλο σε τρομοκράτες. «Όσο η Σουηδία συνεχίζει να επιτρέπει στα παρακλάδια των τρομοκρατικών ομάδων της Τουρκίας να κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους της Στοκχόλμης, δεν μπορούμε να βλέπουμε με καλό μάτι την ένταξη της στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ερντογάν.

Η Σουηδία έχει απορρίψει τα επανειλημμένα αιτήματα της Τουρκίας να εκδώσει άτομα που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες, υποστηρίζοντας ότι το θέμα μπορεί να αποφασιστεί μόνο από τα σουηδικά δικαστήρια.

«Δεν είμαι δικτάτορας. Ένας δικτάτορας δεν θα πήγαινε σε δεύτερο γύρο εκλογών», υποστηρίζει, απαντώντας εμμέσως στον Τζο Μπάιντεν που τον έχει αποκαλέσει απολυταρχικό ηγέτη. «Χωρίς αμφιβολία θα συνεργαστώ με τον κ. Μπάιντεν. Και εάν ο Μπάιντεν αποχωρήσει, θα συνεργαστώ και με αυτόν που θα τον διαδεχθεί» πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από CNN

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή