Ουκρανία: Βέβαιος ο Ζελένσκι για την προσθήκη Δυτικών F-16 στην ουκρανική άμυνα

Ουκρανία: Βέβαιος ο Ζελένσκι για την προσθήκη Δυτικών F-16 στην ουκρανική άμυνα

Ο Μπάιντεν εξασφάλισε δέσμευση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά ρωσικών εδαφών

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βεβαιότητά του ότι η Δύση θα προσφέρει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ρωσικές επιθέσεις εξέφρασε την Κυριακή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον Αμερικανό ομόλογό του να τονίζει τη δέσμευση του Κιέβου πως τα αεροπλάνα δε θα χρησιμοποιηθούν εντός Ρωσίας.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Μπάιντεν στη Χιροσίμα, στο πλαίσιο της ολοκληρωθείσας συνόδου των επτά πιο ανεπτυγμένων οικονομιών της Δύσης (G7), ο Ουκρανός ηγέτης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Κίεβο θα λάβει από τη Δύση τα πολύτιμα για αυτό αεροσκάφη ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, που σύντομα θα συμπληρώσει 15 μήνες.

Από την πλευρά του ο κ. Μπάιντεν υπογράμμισε ότι έλαβε «σαφέστατη διαβεβαίωση» από τον Ουκρανό ομόλογό του ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη κατά ρωσικών εδαφών.

«Ωστόσο», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος από την Ιαπωνία, τα F-16 «μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε βρίσκονται ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εντός της Ουκρανίας και στην περιοχή», πράγμα που ενδεχομένως αφήνει περιθώρια και για σημεία εκτός Ουκρανίας όπως τα διεθνή ύδατα.

Οι ΗΠΑ είχαν αρχικά απορρίψει με κάθε τρόπο την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες έχουν μεταβάλει τη στάση τους επιτρέποντας την αποστολή F-16 από Δυτικές χώρες για να ενισχυθεί η ουκρανική άμυνα.

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή