H Αρμενία θα αναγνωρίσει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν – «Οι όροι προς το Μπακού»

H Αρμενία θα αναγνωρίσει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν – «Οι όροι προς το Μπακού»

Οι όροι που έθεσε το Γερεβάν στο Μπακού

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Νικόλ Πασινιάν γνωστοποίησε σήμερα, Δευτέρα, την ετοιμότητα της Αρμενίας να αναγνωρίσει την περίκλειστη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως τμήμα του γειτονικού Αζερμπαϊτζάν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS. 

Ωστόσο, ο Αρμένιος πρωθυπουργός έθεσε ως όρο στο Μπακού τη διασφάλιση εγγυήσεων για την ασφάλειας του εθνοτικού αρμενικού πληθυσμού.

Η συνάντηση, την περασμένη εβδομάδα, του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν και του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ -η πέμπτη του είδους στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μεσολάβησης- διεξήχθη στο τέλος μιας εβδομάδας που σημαδεύτηκε από νέες συγκρούσεις στα σύνορα των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν ένας Αρμένιος και ένας Αζέρος στρατιώτης.

Νέα συνάντηση ανάμεσα στους κ. Πασινιάν και Αλίεφ προβλέπεται να γίνει την 1η Ιουνίου στη Μολδαβία, όπου θα συμμετάσχουν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, πέραν του Σαρλ Μισέλ, στο περιθώριο της δεύτερης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Τα δυο κράτη του Καυκάσου συγκρούονται εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες για τον έλεγχο του θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ.

H Αρμενία θα αναγνωρίσει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν –  «Οι όροι προς το Μπακού»-1
Ρωσικά τεθωρακισμένα στη μεθόριο του θύλακα στο πλαίσιο της αποστολής διατήρησης της ειρήνης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Φωτ.: ΕΡΑ

Οι δυο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου ενεπλάκησαν σε δυο πολέμους, τα χρόνια του 1990 και του 2020, για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ορεινής περιοχής όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι και αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες.  

Μετά τον σύντομο πόλεμο το φθινόπωρο του 2020, όταν το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε εδάφη, Μπακού και Γερεβάν υπέγραψαν συμφωνία που διαπραγματεύτηκαν με τη μεσολάβηση της Μόσχας. Εκτοτε, Ρώσοι στρατιωτικοί εγγυώνται τη διατήρηση της ειρήνης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όμως η Αρμενία διαμαρτύρεται επί μήνες πως η αποστολή αυτή είναι αναποτελεσματική.

Οι εντάσεις, ήδη μεγάλες, κλιμακώθηκαν ακόμα περισσότερο όταν το Μπακού ανακοίνωσε την 23η Απριλίου πως εγκατέστησε φυλάκιο ελέγχου στον οδικό άξονα του διαδρόμου Λατσίν, τον μοναδικό που συνδέει την Αρμενία με τον θύλακα των αυτονομιστών.

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή