Ρεπουμπλικανοί: Μετ’ εμποδίων στην κούρσα ο Ρον ντε Σάντις

Ρεπουμπλικανοί: Μετ’ εμποδίων στην κούρσα ο Ρον ντε Σάντις

Προσεχώς θα θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΑΛΑΧΑΣΙ. Την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024 αναμένεται να καταθέσει εντός της εβδομάδος ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις, δίνοντας τέλος σε μήνες εικασιών και παρότι τα ποσοστά του υποχωρούν διαρκώς στις δημοσκοπήσεις έναντι του κύριου αντιπάλου του, του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο 44χρονος Ντε Σάντις, θεωρούμενος ως ανερχόμενο αστέρι του κόμματος, εξασφάλισε σαρωτική νίκη στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, για να επανεκλεγεί με 20 μονάδες διαφορά από τον αντίπαλό του και παρά την αντιπαλότητά του με τον Τραμπ. Ο κυβερνήτης οικοδόμησε τη φήμη του πάνω στην αμφισβήτηση της πολιτικής περιορισμού της COVID-19, απορρίπτοντας τα lockdowns και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Στις περυσινές ενδιάμεσες εκλογές, πολλοί υποψήφιοι που στηρίχθηκαν από τον Τραμπ, απέτυχαν να εκλεγούν. Η αντιπαλότητα Τραμπ – Ντε Σάντις μοιάζει να ευνόησε τον κυβερνήτη της Φλόριντα, με πολλούς ψηφοφόρους να τον ψηφίζουν τότε ως πολιτικά βιώσιμη εναλλακτική του Τραμπ, όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Financial Times.

Σήμερα, όμως, ο 76χρονος Τραμπ έχει αναδειχθεί σε αδιαμφισβήτητο φαβορί της κούρσας για το χρίσμα, με τους ψηφοφόρους του κόμματος να συσπειρώνονται γύρω από τον τέως πρόεδρο. Ο Τραμπ απολαύει της στήριξης 56% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, σύμφωνα με την τελευταία σφυγμομέτρηση της εταιρείας Real Clear Politics. Ο Ντε Σάντις βρίσκεται μακράν δεύτερος, με λιγότερο από 20%.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι δημοσκοπήσεις αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη αποτελεσματικότητα και πειθαρχία που διακρίνει την προεκλογική εκστρατεία Τραμπ και την απήχηση των λυσσαλέων επιθέσεών της κατά του Ντε Σάντις. «Αφού περιόδευσε για πέντε μήνες –με σταθερά καθοδική πορεία–, όλα δείχνουν ότι ο ηθικολόγος Ρον ντε Σάντις θα μπει επιτέλους στην κούρσα. Εχει μηδενικές ελπίδες, ενώ το κίνημά μας δεν ξεχνάει ποτέ», έγραψε ο Τραμπ την Παρασκευή στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.

Ρεπουμπλικανοί: Μετ’ εμποδίων στην κούρσα ο Ρον ντε Σάντις-1

«Ο Τραμπ ρίχνει πυρά κατά ριπάς. Η κυριαρχία του πάνω στην εκστρατεία Ντε Σάντις είναι απόλυτη», λέει ο Φορντ Ο’ Κόνελ, στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Φλόριντα. Ο κυβερνήτης επέλεξε να μην ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του πριν από τη λήξη των εργασιών της πολιτειακής βουλής, πραγματοποιώντας δημόσιες εμφανίσεις μόνο για να προωθήσει το βιβλίο του «Η ελευθερία απαιτεί θάρρος».

Οι εμφανίσεις αυτές έγιναν δεκτές με ανάμεικτα συναισθήματα από τους ψηφοφόρους. Κάποιοι επέμειναν ότι ο Ντε Σάντις πρέπει να εγκαταλείψει τη θεματολογία των ομιλιών του, στις οποίες απαριθμεί τα επιτεύγματά του ως κυβερνήτης της Φλόριντα και να αφιερώσει περισσότερο χρόνο σε «χειραψίες και φιλιά σε μωρά», ερχόμενος σε επαφή με τη βάση. Αυτό θα αποδειχθεί κρίσιμο σε αμφίρροπες πολιτείες, όπως η Αϊόβα και το Νιου Χάμσαϊρ, οι κάτοικοι των οποίων έχουν λίγα σημεία σύγκλισης και ελάχιστες κοινές αναφορές με τους υποψηφίους.

Η όξυνση της ρητορικής του κυβερνήτη της Φλόριντα, που υστερεί του Τραμπ σε δημοτικότητα, προκαλεί δισταγμούς σε χορηγούς του κόμματος.

Την ίδια ώρα, η όξυνση της ρητορικής του Ντε Σάντις κάνει κάποιους από τους μεγάλους χορηγούς του κόμματος να διστάζουν. Κάποιοι από αυτούς έχουν αμφισβητήσει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τις απόψεις του σε κοινωνικά και πολιτισμικά θέματα, όπως τη νομοθετική απαγόρευση της άμβλωσης μετά την έκτη εβδομάδα κύησης, την οποία προώθησε.

Ο Τόμας Πέτερφαϊ, σημαντικός χρηματοδότης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και ιδρυτής της χρηματιστηριακής πλατφόρμας Interactive Brokers, είχε πει τον περασμένο μήνα ότι ανέστειλε τις δωρεές του στην εκστρατεία Ντε Σάντις, εν μέρει εξαιτίας της στάσης του κυβερνήτη απέναντι στην άμβλωση. Ο Κεν Γκρίφιν, ιδρυτής του αμοιβαίου κεφαλαίου hedge fund Citadel, φέρεται κι αυτός να «πάγωσε» τη στήριξή του προς τον Ντε Σάντις.

Κόντρα με την Disney

Ο κυβερνήτης δέχεται επίσης επικρίσεις από τους Ρεπουμπλικανούς για την ιδεολογικού χαρακτήρα διένεξή του με την εταιρεία Disney, με αφορμή τη στήριξη του κινήματος των ομοφυλοφίλων από την Disney. Πολλοί μεγάλοι χορηγοί του κόμματος στέκονται, όμως, στο πλευρό του Ντε Σάντις και πρόκειται να παραβρεθούν σε εκδήλωση για συγκέντρωση κεφαλαίων της εκστρατείας του την Παρασκευή στο Μαϊάμι. Ο Ντε Σάντις αναμένεται να καταθέσει τα έγγραφα για την υποψηφιότητά του στην ομοσπονδιακή εκλογική επιτροπή το αργότερο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης την Παρασκευή.

Αναλυτές προειδοποιούν, όμως, ότι αν ο Ντε Σάντις δεν καταφέρει να γεφυρώσει το χάσμα που τον χωρίζει από τον Τραμπ στις δημοσκοπήσεις, οι πιθανότητές του μειώνονται σημαντικά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή