Περού: Νέα έρευνα σε βάρος του πρώην προέδρου Κουτσίνσκι για ξέπλυμα χρήματος

Περού: Νέα έρευνα σε βάρος του πρώην προέδρου Κουτσίνσκι για ξέπλυμα χρήματος

Περουβιανός δικαστής αποφάνθηκε χθες Δευτέρα ότι η έρευνα για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε βάρος του πρώην προέδρου της χώρας Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι πρέπει να διενεργηθεί ξανά/

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περουβιανός δικαστής αποφάνθηκε χθες Δευτέρα ότι η έρευνα για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε βάρος του πρώην προέδρου της χώρας Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι πρέπει να διενεργηθεί ξανά.

Εισαγγελείς απήγγειλαν στις αρχές του μήνα κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και σύσταση και συμμορία σε βάρος του κ. Κουτσίνσκι, ζητώντας να επιβληθεί ποινή κάθειρξης στον οικονομολόγο και πρώην τραπεζίτη, που ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του 2016 αλλά παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2018, εν μέσω διαδικασίας δίκης του στο κοινοβούλιο καθώς κατηγορείτο πως δωροδοκήθηκε από τον βραζιλιάνικο κολοσσό των κατασκευών Οντεμπρέχτ με αντάλλαγμα αναθέσεις κρατικών συμβάσεων.

Η απόφαση του δικαστή ακολούθησε έφεση συνηγόρων του κ. Κουτσίνσκι, οι οποίοι επιχειρηματολόγησαν πως ο τρόπος που διενεργήθηκε η έρευνα σε βάρος του εντολέα τους παραβίασε το δικαίωμά του να έχει υπεράσπιση.

Ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, γνωστός επίσης ως ΠΠΚ, από τα αρχικά του ονοματεπωνύμου του, αρνείται πως δωροδοκήθηκε από την Οντεμπρέχτ.

Οι έρευνες για το σκάνδαλο της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής εταιρείας, που για δεκαετίες δωροδοκούσε αξιωματούχους σε κράτη της Λατινικής Αμερικής για να εξασφαλίζει δημόσια έργα, σάρωσε το περουβιανό πολιτικό σκηνικό. Πέρα από τον κ. Κουτσίνσκι, για την υπόθεση κατηγορήθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος Άλαν Γκαρσία, που αυτοκτόνησε για να μη συλληφθεί από αστυνομικούς, όπως και ο πρώην πρόεδρος Αλεχάντρο Τολέδο, ο οποίος εκδόθηκε στη χώρα από τις ΗΠΑ –όπου ζούσε μόνιμα αφού ολοκλήρωσε τη θητεία του– τον περασμένο μήνα.

Ο κ. Τολέδο είναι το τρέχον διάστημα προφυλακισμένος στο ίδιο κέντρο κράτησης με τον πρώην πρόεδρο Αλμπέρτο Φουχιμόρι, που εκτίει ποινή 25 ετών κάθειρξης για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο Περού και υποθέσεις διαφθοράς, καθώς και με τον τέως πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο, που είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για «εξέγερση» μετά τη σύλληψή του τον Δεκέμβριο, όταν αποπειράθηκε να διαλύσει το Κογκρέσο, υπόθεση που προκάλεσε σοβαρή πολιτική κρίση και ταραχές.

Στο σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ έχει εξάλλου εμπλακεί και η κόρη του πρώην προέδρου Φουχιμόρι, η Κέικο Φουχιμόρι, την οποία κέρδισε ο κ. Καστίγιο στις εκλογές του 2021.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή