Γερμανία: Ο συνασπισμός σε κρίση για την απαγόρευση του φυσικού αερίου στα νέα κτίρια

Γερμανία: Ο συνασπισμός σε κρίση για την απαγόρευση του φυσικού αερίου στα νέα κτίρια

To FDP, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, αρνήθηκε να το θέσει στην ημερήσια διάταξη της Bundestag γι' αυτή την εβδομάδα.

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σχέσεις εντός της κυβέρνησης συνασπισμού του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς δοκιμάζονται, αφού οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) εμπόδισαν το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των λεβήτων φυσικού αερίου στις νέες κατοικίες.

Φανερά εξοργισμένος ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο αντικαγκελάριος των Πρασίνων και υπουργός Οικονομίας, κατηγόρησε τους Φιλελεύθερους ότι «αθέτησαν τον λόγο τους», λέγοντας ότι τα κυβερνώντα κόμματα είχαν συμφωνήσει στα τέλη Μαρτίου να προωθήσουν το σχέδιο νόμου για τους λέβητες πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού.

Οι Πράσινοι βλέπουν το νομοσχέδιο ως βασικό μέρος της ατζέντας τους για το κλίμα. Ομως το FDP, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, αρνήθηκε να το θέσει στην ημερήσια διάταξη της Bundestag γι’ αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά.

Η διαμάχη μεταξύ του FDP και των Πρασίνων απειλεί τη νομοθετική ατζέντα του Σολτς, αφού οι δεύτεροι απείλησαν να προβούν σε αντίποινα μπλοκάροντας νομοσχέδια που υποστηρίζονται από το FDP.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τη θέρμανση που υποστηρίχθηκε από το υπουργείο Οικονομίας του Χάμπεκ και εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο τον Απρίλιο, κάθε νέο σύστημα που εγκαθίσταται πρέπει να βασίζεται σε ποσοστό έως και 65% σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από το 2024. Στην πραγματικότητα, ισοδυναμεί με απαγόρευση των νέων λεβήτων φυσικού αερίου.

Περίπου το 80% της θερμότητας για τα κτίρια προέρχεται από την καύση ορυκτών καυσίμων και οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι εκπομπές θα μειωθούν σημαντικά μόνο όταν η χώρα στραφεί σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως οι αντλίες θερμότητας. Η μετάβαση θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος του σχεδίου της Γερμανίας να γίνει ουδέτερη ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2045.

Πηγή: Financial Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή