ΗΠΑ: Ο ΝτεΣάντις ανακοίνωνει την υποψηφιότητά του στο Twitter Spaces με τον Έλον Μασκ

ΗΠΑ: Ο ΝτεΣάντις ανακοίνωνει την υποψηφιότητά του στο Twitter Spaces με τον Έλον Μασκ

Ο δισεκατομμυριούχος υποστήριξε ότι θα σηματοδοτήσει «την πρώτη φορά» που μια τέτοια ανακοίνωση πραγματοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι σαφές αν ο ίδιος υποστηρίζει τον κυβερνήτη της Φλόριντα

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία το 2024 κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον Έλον Μασκ την Τετάρτη, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μασκ, διευθύνων σύμβουλος του Twitter, έχει προγραμματιστεί να διοργανώσει εκδήλωση στο Twitter Spaces με τον ΝτεΣάντις στις 18:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας).

Ένα tweet του Fox News σχετικά με την επικείμενη συνάντηση στο Twitter Spaces αναδημοσιεύθηκε από τον κ. Μασκ στα 140 εκατομμύρια followers του την Τρίτη. Ο δισεκατομμυριούχος υποστήριξε ότι θα σηματοδοτήσει «την πρώτη φορά» που μια τέτοια ανακοίνωση πραγματοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ωστόσο δεν είναι σαφές αν ο ίδιος υποστηρίζει τον κυβερνήτη της Φλόριντα.

Ο 43χρονος Ρον Ντε Σάντις είχε, μέχρι τώρα, μια εντυπωσιακά επιτυχημένη προσωπική πορεία. Αν και «ταπεινής» καταγωγής (με προ-προπαππούδες που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ από την Ιταλία και γονείς που ανήκαν στην εργατική τάξη), ο ίδιος βρέθηκε – με εισιτήριο τις επιδόσεις του στο baseball – στο Πανεπιστήμιο Yale και εν συνεχεία στο Πανεπιστήμιο Harvard, προτού στην πορεία περάσει κάποια χρόνια στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις (σε Ιράκ, Γκουαντάναμο κ.ά.) και έπειτα εκλεγεί βουλευτής με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα (2013 – 2018) και εν συνεχεία κυβερνήτης της πολιτείας της Φλόριντα (από τον Ιανουάριο του 2019 και έπειτα).

Όταν καλείται να περιγράψει τον Ρον Ντε Σάντις, ο Ντέξτερ Φίλκινς του New Yorker μιλά για έναν άνθρωπο «πολύ ευφυή», με «πολύ υψηλό IQ», που «εκπέμπει φιλοδοξία» και «ξεκάθαρα θέλει να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ».

Ο Ντε Σάντις αντίκεται στις αμβλώσεις, είναι οπαδός της οπλοκατοχής, αποφεύγει κάθε συζήτηση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και διατηρεί τις επιφυλάξεις του αναφορικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, παρουσιάζεται να υιοθετεί σκληρή στάση απέναντι στο Ιράν, στην Παλαιστινιακή Αρχή και στην Κούβα. Σε αντίθεση πάντως με άλλους Ρεπουμπλικάνους που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν έως και ρωσόφιλοι, εκείνος έχει ασκήσει κριτική στον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί πως κατά την περίοδο της πανδημίας, εκείνος ως κυβερνήτης της Φλόριντα είχε έρθει σε σύγκρουση με τις ομοσπονδιακές Αρχές και τη διοίκηση Μπάιντεν, καθώς αρνείτο να συμμορφωθεί με την υποχρεωτικότητα μασκών, εμβολιασμών και μέτρων απομόνωσης.

O πόλεμος με την Disney

Τον Φεβρουάριο, ο ΝτεΣάντις ακύρωσε το ειδικό καθεστώς της Disney στην πολιτεία, αναστέλλοντας τη σχετική αυτονομία που είχε η εταιρεία από τη δεκαετία του 1960. Επίσης αναδιοργάνωσε το διοικητικό συμβούλιο της ειδικής περιφέρειας όπου βρίσκεται το Disney World, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερα θεματικά πάρκα, δεκάδες ξενοδοχεία και χώρους διασκέδασης.

Αυτό το διοικητικό συμβούλιο ήταν αρμόδιο για την επίβλεψη της εκμετάλλευσης της γης γύρω από το Disney World. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα έχει πλέον την εξουσία να διορίζει μέλη σε αυτό, κάτι που μέχρι πρότινος μπορούσαν να κάνουν μόνον οι ιδιοκτήτες γης στην περιφέρεια αυτή, μεγέθους 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η εταιρεία Disney έχει στην κατοχή της το μεγαλύτερο μέρος της γης εκεί.

Σχολιάζοντας την κίνηση, ο ΝτεΣάντις δήλωσε: «Εχει έρθει καινούργιος σερίφης στην πόλη».

Στις αρχές Απριλίου, ο επικεφαλής της Disney, Μπομπ Ιγκερ, κατηγόρησε δημοσίως τον ΝτεΣάντις ότι λαμβάνει «αντιεμπορικά μέτρα» τα οποία παραβιάζουν «το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης» της εταιρείας.

Στη συνέχεια, επιτροπή αρμόδια για τον τουρισμό, που συστήθηκε προσφάτως και τα μέλη της διορίστηκαν από τον ίδιο τον κυβερνήτη, ακύρωσε, την Τετάρτη, μια εμπορική συμφωνία που είχε συναφθεί τελευταία με το Disney World στο Ορλάντο της Φλόριντα, όπου εργάζονται 75.000 άνθρωποι και προσελκύει 50 εκατ. ανθρώπους ετησίως.

Η Disney αντέδρασε καταγγέλλοντας στην προσφυγή της «ένα μέτρο αντιποίνων, προφανώς αντιεμπορικό και προφανώς αντισυνταγματικό». Η εταιρεία εκτίμησε ότι «δεν έχει άλλη επιλογή από αυτή την προσφυγή στη δικαιοσύνη προκειμένου να προστατεύσει τους εργαζομένους της, τους πελάτες της και τους συνεργάτες της».

Η Disney προβλέπει πως θα επενδύσει περισσότερα από 17 δισ. δολάρια στο Disney World, στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, να δημιουργήσει περισσότερες από 10.000 θέσεις εργασίας και να προσελκύσει ακόμη περισσότερους τουρίστες στη Φλόριντα.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή