Μαντλίν ΜακΚαν: Ενα δράμα που αναζητεί λύση εδώ και 16 χρόνια

Μαντλίν ΜακΚαν: Ενα δράμα που αναζητεί λύση εδώ και 16 χρόνια

Οι νέες έρευνες που διεξάγονται στην Πορτογαλία αναδεικνύουν την επιμονή των γονέων της, αλλά και των αρχών. Ολες οι τελευταίες εξελίξεις, ο ύποπτος που εξετάζεται και το χρονικό του δράματος που ξεκίνησε το 2007

6' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν θα αφήσουμε πέτρα που να μη σηκώσουμε», ήταν η αιώνια υπόσχεση των γονιών της Μαντλίν ΜακΚαν, του τριών ετών κοριτσιού από τη Βρετανία που χάθηκε στις 3 Μαΐου του 2007 στην Πορτογαλία, όπου οι οικογένειά της βρέθηκε για διακοπές.

Εκτοτε, πράγματι, φάνηκε ότι ελάχιστες πέτρες έμειναν… άθικτες. Η εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν, που φέτος θα έκλεινε τα 20 της χρόνια, είναι άλλη μία υπόθεση που ανήκει στους τραγικούς μύθους – που αποδεικνύει ότι οι πληγές, των γονιών εν προκειμένω, κλείνουν και γίνονται εντέλει ουλές μόνον όταν βρεθεί εκείνος που χάθηκε για πάντα ή, έστω, κάτι που να αποδεικνύει ότι του ανήκει.

Η δραματική υπόθεση της αναζήτησης της Μαντλίν ΜακΚαν επανέρχεται –όπως συμβαίνει ούτως ή άλλως τα τελευταία 16 χρόνια–, καθώς έρχονται στην επιφάνεια νέα στοιχεία για την εξαφάνισή της, νέοι ύποπτοι, νέα σημεία όπου μπορεί ένα κάποιο λείψανό της να ανακουφίσει, αφενός, τον πόνο των γονέων και, αφετέρου, να οδηγήσει εκείνους που ευθύνονται να λογοδοτήσουν.

Η νέα έρευνα στην Πορτογαλία

Μαντλίν ΜακΚαν: Ενα δράμα που αναζητεί λύση εδώ και 16 χρόνια-1
Από τις τρέχουσες έρευνες των αρχών. (©AP Photo/Joao Matos)

Εδώ και λίγες ημέρες, η αστυνομία διεξάγει νέα έρευνα στην Πορτογαλία, βάσει πρόσφατης πληροφορίας που έλαβαν οι γερμανικές αρχές, ενώ λέγεται ότι βρέθηκαν φωτογραφίες και βίντεο της περιοχής στην κατοχή του Κρίστιαν Μπρίκνερ, που θεωρείται ήδη από το 2022 βασικός ύποπτος για συμμετοχή στην εξαφάνιση της μικρής.

Περίπου 50 χιλιόμετρα από το θέρετρο Πράια ντα Λουζ, απ’ όπου χάθηκε η Μαντλίν, στην τεχνητή λίμνη του φράγματος Αράντε, στις παρυφές της πόλης Σίλβες στον πορτογαλικό νότο, οι αρχές αναζητούν οτιδήποτε μπορεί να εξηγήσει τι συνέβη και πώς.

Οι αρχές που συνεργάζονται είναι από την Πορτογαλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία και οι έρευνες, όπως έχει ανακοινωθεί, θα διαρκέσουν δύο ημέρες και θα επικεντρωθούν κυρίως στην περιοχή γύρω από την τεχνητή λίμνη, ωστόσο έχουν φυσικά επιστρατευθεί και δύτες. Μάλιστα, το ίδιο σημείο είχε ερευνηθεί και το 2008, όταν βρέθηκαν τα οστά, τα οποία αργότερα θεωρήθηκαν υπολείμματα ζώων.

Ο Γερμανός εισαγγελέας Χανς Κρίστιαν Βόλτερς έχει δηλώσει, πάντως, ότι δεν θα δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε έως ότου υπάρξουν απτά αποτελέσματα.

Στο μεταξύ, η​ αστυνομία έχει στήσει δύο σκηνές για τις ιατροδικαστικές ομάδες της. Η περιοχή, μάλιστα, ορίστηκε ως ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να επιτρέψει στους ερευνητές να χρησιμοποιήσουν drone για να εντοπίσουν στοιχεία, όπως γράφει ο Guardian, ενώ ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί στην τεχνητή λίμνη έχει αποκλειστεί.

Είναι η πρώτη μεγάλη επιχείρηση αυτού του είδους από τον Ιούνιο του 2014, όταν η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου έλαβε άδεια από Πορτογάλους αξιωματούχους να ερευνήσει την Πράια ντα Λουζ με σκύλους και ραντάρ διείσδυσης εδάφους (GPR) ή γεωραντάρ.

«Δεν θα το βάλουμε κάτω»

Μαντλίν ΜακΚαν: Ενα δράμα που αναζητεί λύση εδώ και 16 χρόνια-2
Οι Κέιτ και Γκάρι ΜακΚαν, οι γονείς της Μαντλίν, με φωτογραφία της αγνοούμενης κόρης τους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο, στις 2 Μαΐου 2012. (©AP Photo/Sang Tan)

Η υπόθεση της Μαντλίν ΜακΚαν, από το Λέστερσιρ της Αγγλίας, έχει περάσει, όσο λίγες υποθέσεις, στη σφαίρα του μύθου και κάθε νέο στοιχείο έλκει, συχνά σε σημείο φρενίτιδας, ακατάπαυστα το ενδιαφέρον των αρχών και του κοινού, κάτι που ανατροφοδοτείται από τα αναπάντητα ερωτήματα για το τι συνέβη, πού βρίσκεται, ποιος ευθύνεται. 

Τα τραγικά πρόσωπα, πλην του τριών ετών θύματος ασφαλώς, είναι οι γονείς, που ποτέ δεν έπαψαν να πιστεύουν ότι ζει. «Δεν θα το βάλουμε κάτω», είναι η μόνιμη επωδός τους εδώ και 16 χρόνια, όπου η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου αποδύεται στην επιχείρηση Grange. Αυτή η επιμονή ενθαρρύνεται ανά τα χρόνια με πληροφορίες που φτάνουν στις αρχές –ειδικά όταν υπάρχουν περιγραφές για τη σπάνια πάθηση στην ίριδα του δεξιού της ματιού, γνωστή ως κολόβωμα της ίριδας–, πληροφορίες που, εντούτοις, μέχρι τώρα δεν έχουν οδηγήσει πουθενά.

Ταυτόχρονα, κατά καιρούς έχουν ερευνηθεί διάφοροι ως ύποπτοι, μεταξύ αυτών, όπως ήταν φυσικό, και οι γονείς της Μαντλίν· άλλοι απαλλάχθηκαν από εικασίες και κατηγορίες, άλλοι παραμένουν στη λίστα των υπόπτων που έχουν στα χέρια τους οι αρχές.

Ο κύριος ύποπτος για την εξαφάνιση

Μαντλίν ΜακΚαν: Ενα δράμα που αναζητεί λύση εδώ και 16 χρόνια-3
Φωτογραφία του Κρίστιαν Μπρίκνερ που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 8 Ιουνίου 2020 από τους Ιταλούς Carabinieri. Ο ίδιος είχε συλληφθεί το 2018, βάσει διεθνούς εντάλματος για διακίνηση ναρκωτικών και με κατηγορίες για άλλα εγκλήματα. Οι Γερμανοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες στις 11 Οκτωβρίου 2022 στον 45χρονο Γερμανό, ο οποίος είναι επίσης ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν και για διάφορα σεξουαλικά αδικήματα που φέρεται να έχει διαπράξει στην Πορτογαλία μεταξύ 2000 και 2017. (©Carabinieri via AP)

Οπως γράφει το CNN, τον Απρίλιο του 2022, Πορτογάλοι και Γερμανοί αξιωματούχοι κατονόμασαν επισήμως τον Κρίστιαν Μπρίκνερ –Γερμανό υπήκοο που έζησε στο Αλγκάρβε, το νοτιότερο σημείο της Πορτογαλίας, μεταξύ 1995 και 2007– ως ύποπτο, με τον ίδιο να αρνείται πάσα ανάμειξη, ελεγχόμενος έτσι κι αλλιώς από τις αρχές ήδη από το 2020. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πορτογαλικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό SIC, οι ερευνητές γνώριζαν ότι ο ύποπτος περνούσε χρόνο στο τροχόσπιτό του στην περιοχή, την οποία αποκαλούσε «τον μικρό του παράδεισο».

Παρά ταύτα, σύμφωνα με τον Guardian, το δικαστήριο της γερμανικής πόλης Μπρούνσβικ αποφάσισε να μην εκδικάσει την υπόθεση κατά του Μπρίκνερ για την εξαφάνιση Μαντλίν, με το σκεπτικό ότι η περιοχή δικαιοδοσίας του δεν είναι το τελευταίο μέρος όπου ο ύποπτος έζησε στη Γερμανία, που προσδιορίζεται στο κρατίδιο της Σαξονίας-Ανχαλτ.

Αυτή η απόφαση του δικαστηρίου, όπως διαβάζουμε στον βρετανικό Τύπο, δεν σημαίνει αυτόχρημα αποφυλάκιση του Μπρίκνερ, που εκτίει κάθειρξη επτά ετών (έως το 2025), για τον βιασμό 72χρονης γυναίκας στην περιοχή του Αλγκάρβε, απ’ όπου και εξαφανίστηκε η Μαντλίν.

Ενα δράμα 16 ετών

Μαντλίν ΜακΚαν: Ενα δράμα που αναζητεί λύση εδώ και 16 χρόνια-4
Βρετανοί αστυνομικοί, στην Πράια ντα Λουζ, στη νότια Πορτογαλία, στις 4 Ιουνίου 2014, ερευνούν την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚαν. (©AP Photo/Francisco Seco)

Οι τρέχουσες έρευνες είναι άλλο ένα κεφάλαιο στο 16 ετών δράμα και έρχονται σχεδόν εννέα χρόνια από την τελευταία φορά που υπήρξαν μείζονες –και εκ του αποτελέσματος έτι μία φορά φρούδες– εξελίξεις στην υπόθεση της εξαφάνισης, για την οποία έχει δημιουργηθεί και ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Η εξαφάνιση» («The disappearance») για τον Netflix.

Τότε, το 2014, η βρετανική αστυνομία ερευνούσε τρεις διαρρήκτες που βρίσκονταν στην περιοχή, όταν εξαφανίστηκε η Μαντλίν. Παράλληλα, οι αρχές της Βρετανίας διεξήγαγαν έρευνα για έναν άνδρα που επιτέθηκε σεξουαλικά σε πέντε Βρετανίδες στο Αλγκάρβε μεταξύ 2004 και 2006. Οι έρευνες, ωστόσο, στις γύρω περιοχές του συμβάντος είχαν αποβεί άκαρπες, ενισχύοντας την πεποίθηση των γονέων της Μαντλίν ότι θα μπορούσε να είναι ακόμα ζωντανή.

Ολη αυτή τη δεκαεξαετία η υπόθεση έκλεινε και ξανάνοιγε. Οι βρετανικές αρχές λάμβαναν στοιχεία, ανέκριναν υπόπτους, το υπουργείο Εσωτερικών ανανέωνε επανειλημμένως την επιχορήγηση στη Σκότλαντ Γιαρντ για να συνεχίσει τις έρευνες για την εξαφάνιση της μικρής όσο εκείνοι και τα μικρότερα, δίδυμα αδέλφια της κοιμούνταν, ενώ οι γονείς τους είχαν πάει με την παρέα τους να δειπνήσουν στο εστιατόριο του θέρετρου, 50 μέτρα παρακάτω, ελέγχοντας, βέβαια, κάθε μισή ώρα την κατάσταση των παιδιών.

Μαντλίν ΜακΚαν: Ενα δράμα που αναζητεί λύση εδώ και 16 χρόνια-5
Το Ocean Complex στην Πράια ντα Λουζ στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας. Η Μαντλίν βρισκόταν στο διαμέρισμα 5Α το βράδυ της 3ης Μαΐου 2007, οπότε και εξαφανίστηκε. (©Shutterstock)

Εχουν ανακριθεί και κατηγορηθεί κατά καιρούς πολλοί ύποπτοι, ξεκινώντας από τους γονείς, την παρέα τους, έναν Βρετανό παραθεριστή που ήταν έξω από το διαμέρισμα της οικογένειας περίπου την ώρα της εξαφάνισης. Εχουν προσαχθεί –με την επιμονή της βρετανικής αστυνομίας και παρά τους δισταγμούς της πορτογαλικής ανά τα χρόνια– πλείστοι όσοι ύποπτοι, έχουν δοθεί στις αρχές ένα σωρό πληροφορίες από πολίτες για το πού μπορεί να την έχουν δει –εντός και εκτός Πορτογαλίας–, έχουν γίνει μηνύσεις από τους γονείς για συκοφαντική δυσφήμηση από πρώην επιθεωρητή της πορτογαλικής αστυνομίας που εξέδωσε βιβλίο σχετικά με την υπόθεση.

Κι όμως, τίποτα μέχρι στιγμής δεν έχει οδηγήσει στη λύση του δράματος. Οι τρέχουσες εξελίξεις είναι άλλη μία προσπάθεια για εκείνη την ελπίδα που έχουν οι γονείς είτε να βρεθεί ζωντανή είτε να την αποχαιρετήσουν διά παντός και να καταφέρουν να συνέλθουν, αν γίνεται ποτέ κάτι τέτοιο, από εκείνες τις ξέγνοιαστες διακοπές που τους χάρισαν τον μεγαλύτερο πόνο που μπορεί να νιώσει κάποιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή