Καλιφόρνια: Βιβλίο επεστράφη σε δανειστική βιβλιοθήκη έπειτα από 96 χρόνια

Καλιφόρνια: Βιβλίο επεστράφη σε δανειστική βιβλιοθήκη έπειτα από 96 χρόνια

Το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για βιβλίο που καθυστέρησε να επιστραφεί είναι πάντως 287 χρόνια.

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα αντίτυπο του βιβλίου «Η Ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών», του Μπένσον Λόσινγκ, που εκδόθηκε το 1881, επεστράφη στη δημόσια βιβλιοθήκη της St Helena στη Napa Valley νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Το βιβλίο έπρεπε να επιστραφεί στις 21 Φεβρουαρίου 1927.

Την εποχή που δόθηκε το βιβλίο προς δανεισμό τα πρόστιμα για τους καθυστερημένους τίτλους ήταν ένα πεντάλεπτο (πέντε σεντς) την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι ο Τζιμ Πέρι, ο οποίος είχε το βιβλίο, θεωρητικά χρωστούσε περίπου 1.756 δολάρια (1.417 λίρες). Ευτυχώς γι’ αυτόν, η βιβλιοθήκη κατάργησε τα πρόστιμα το 2019.

Ο Πέρι βρήκε το αντίτυπο σε ένα κουτί με βιβλία που ανήκε στην εκλιπούσα σύζυγό του, Σάντρα, σύμφωνα με την εφημερίδα «St Helena Star». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο παππούς της συζύγου του ήταν αυτός που δανείστηκε το βιβλίο. Ο Πέρι επέστρεψε αρχικά το βιβλίο στη ρεσεψιόν της βιβλιοθήκης, χωρίς να αφήσει το όνομά του, αλλά εντοπίστηκε ύστερα από κλήση των υπευθύνων για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του. 

Το προσωπικό της βιβλιοθήκης εικάζει ότι το βιβλίο ήταν ένας από τους 540 τόμους που ήταν αρχικά διαθέσιμοι στη Δημόσια Βιβλιοθήκη St Helena.

Το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για βιβλίο που καθυστέρησε να επιστραφεί κατέχει ένα βιβλίο Ιστορίας γραμμένο από τον συνταγματάρχη Ρόμπερτ Γουόλπολ, πατέρα του σερ Ρόμπερτ Γουόλπολ, που θεωρείται ο πρώτος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. Το βιβλίο επιστράφηκε στο Sidney Sussex στις 16 Ιανουαρίου 1956, με καθυστέρηση τουλάχιστον 287 ετών.

Πηγή: Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή