Αρχαίο ελληνικό νόμισμα πουλήθηκε 6 εκατ. δολάρια

Αρχαίο ελληνικό νόμισμα πουλήθηκε 6 εκατ. δολάρια

Οι νομισματολόγοι εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος στατήρας είναι έργο ιδιαίτερα ικανού χαράκτη, με την πολύ υψηλή τιμή του να αποδίδεται στην ποιότητα, αλλά και στη σπανιότητά του.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ακριβότερο αρχαίο νόμισμα που δημοπρατήθηκε ποτέ είναι εδώ και λίγες ημέρες ένας ελληνικός χρυσός στατήρας 2.400 ετών, ο οποίος αγοράστηκε από ιδιώτη συλλέκτη έναντι 6 εκατομμυρίων δολαρίων σε πλειστηριασμό που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαΐου στον οίκο δημοπρασιών Numismatica Ars Classica στη Ζυρίχη.

Προερχόμενο από το αρχαίο Παντικάπαιον της Ταυρικής Χερσονήσου (σημερινή Κριμαία), μια ελληνική αποικία που ίδρυσαν οι Μιλήσιοι στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας κατά τον 7ο ή 6ο αιώνα π.Χ., το χρυσό νόμισμα κόπηκε μεταξύ 340-325 π.Χ. και απεικονίζει έναν ανοιχτόφθαλμο σάτυρο στην πρόσθια όψη, ενώ στην οπίσθια είναι χαραγμένος ένας γρύπας που στο ράμφος του κρατάει ένα δόρυ.

Αρχαίο ελληνικό νόμισμα πουλήθηκε 6 εκατ. δολάρια-1
Αρχαίο ελληνικό νόμισμα πουλήθηκε 6 εκατ. δολάρια-2

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την εντυπωσιακή κατάληξη που είχε η δημοπράτηση του στατήρα από το Παντικάπαιο στον τελευταίο μας πλειστηριασμό στη Ζυρίχη», δήλωσε ο Αρτούρο Ρούσο, συνδιευθυντής του οίκου Numismatica Ars Classica. «Είναι ένα σημάδι», συνέχισε, «ότι η αγορά νομισμάτων ανθεί στο σύνολό της και ότι ειδικά τα αρχαία νομίσματα προσελκύουν αυτή τη στιγμή έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον».

Οι νομισματολόγοι εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος στατήρας είναι έργο ιδιαίτερα ικανού χαράκτη, με την πολύ υψηλή τιμή του να αποδίδεται στην ποιότητα, αλλά και στη σπανιότητά του. Αλλα παρόμοια νομίσματα βρίσκονται σε διάφορα μουσεία, μεταξύ των οποίων και το Βρετανικό.

Σύμφωνα με το Artnet.com, ο στατήρας ανήκε για χρόνια στις συλλογές του Μουσείου Ερμιτάζ, αλλά το 1934 παραχωρήθηκε προς αγορά, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Στάλιν να πουλήσει έργα τέχνης ώστε να συγκεντρώσει συνάλλαγμα για να χρηματοδοτήσει τη βιομηχανική ανάπτυξη της Σοβιετικής Ενωσης.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή