Οι γαλλικές αρχές κατέστρεψαν 35.000 φιάλες «σαμπάνιας»

Οι γαλλικές αρχές κατέστρεψαν 35.000 φιάλες «σαμπάνιας»

Τον Φεβρουάριο 2.352 κουτιά της αμερικάνικης μπύρας Miller High Life κατασχέθηκαν στο λιμάνι της Αμβέρσας του Βελγίου και καταστράφηκαν αυτή επειδή έφεραν ετικέτα «The Champagne of Beers»

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γαλλική συνοριακή αστυνομία κατέστρεψε σχεδόν 35.000 φιάλες ενός αναψυκτικού με την ονομασία «Σαμπάνια». Τελωνειακοί υπάλληλοι στο λιμάνι της Χάβρης δήλωσαν ότι τα μπουκάλια προέρχονταν από την Αϊτή και περιείχαν ένα «φωτεινό πορτοκαλί υγρό».

Πριν από την κατάσχεση για παραβίαση του τίτλου Champagne, το ίδιο προϊόν είχε αποτελέσει αντικείμενο έρευνας από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Γαλλίας. Ανακλήθηκε λόγω υπερβολικής ποσότητας βενζοϊκού οξέος – ενός κοινού συντηρητικού που χρησιμοποιείται σε τρόφιμα και ποτά.

Τον Φεβρουάριο 2.352 κουτιά της αμερικάνικης μπύρας Miller High Life κατασχέθηκαν στο λιμάνι της Αμβέρσας του Βελγίου και καταστράφηκαν αυτή επειδή έφεραν ετικέτα «The Champagne of Beers».

Το θέμα προέκυψε μετά την διαμαρτυρία της Γαλλικής Επιτροπής Σαμπάνιας, που ζήτησε να καταστραφεί το φορτίο υποστηρίζοντας πως  η αναγραφή στην ετικέτα συνιστά παραβίαση της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης της Σαμπάνιας.

Η πανίσχυρη Comite Interprofessionel du vin de Champagne (CIVC) παρακολουθεί στενά για Food fraud στη σαμπάνια και όσους προσπαθούν να σφετεριστούν τον τίτλο «σαμπάνια», ενώ σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, «τα εμπορεύματα που παραβιάζουν μια προστατευόμενη ονομασία προέλευσης είναι πλαστά».

Υπενθυμίζεται ότι η CIVC είχε εμπλακεί σε διαμάχη με τους Ρώσους Οινοπαραγωγούς τους οποίους ανάγκασε να αναγράφουν στην ετικέτα ότι πρόκειται για αφρώδη οίνο και όχι για σαμπάνια.

Mε πληροφορίες από BBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή