Μπάιντεν: Προτείνει τον πτέραρχο Τσάρλς Μπράουν για επόμενο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων

Μπάιντεν: Προτείνει τον πτέραρχο Τσάρλς Μπράουν για επόμενο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων

Εάν επικυρωθεί, θα είναι ο δεύτερος αφροαμερικανός αξιωματικός που θα κατέχει αυτή την κορυφαία θέση στην ιστορία των ΗΠΑ, μετά τον στρατηγό Κόλιν Πάουελ, ο οποίος υπηρέτησε από το 1989-93

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον πτέραρχο Τσαρλς “CQ” Μπράουν Τζούνιορ ως τον επόμενο πρόεδρο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, τον ανώτατο στρατιωτικό αξιωματικό των ΗΠΑ.

Ο Μπράουν, που σήμερα είναι αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, θα αντικαταστήσει τον στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ, η θητεία του οποίου λήγει τον Σεπτέμβριο. Εάν επικυρωθεί ο διορισμός του, θα είναι ο δεύτερος αφροαμερικανός αξιωματικός που θα κατέχει αυτή την κορυφαία θέση στην ιστορία των ΗΠΑ, μετά τον στρατηγό Κόλιν Πάουελ, ο οποίος υπηρέτησε από το 1989-93.

Δεδομένου ότι ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είναι επίσης αφροαμερικανός, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που δύο Αφροαμερικανοί άνδρες θα κατέχουν ταυτόχρονα τις υψηλότερες πολιτικές και στρατιωτικές θέσεις στο Πεντάγωνο.

Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε επίσης τον στρατηγό Μίλεϊ για την πολυετή θητεία του που οδήγησε τον στρατό μέσα στο «πιο περίπλοκο περιβάλλον ασφαλείας που έχει αντιμετωπίσει ο κόσμος μας εδώ και πολύ καιρό».

Ως αρχηγός του επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας, ο στρατηγός Μπράουν επιβλέπει την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό σχεδόν 700.000 στρατιωτικών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό. Πριν αναλάβει τον σημερινό του ρόλο, ήταν διοικητής των Αεροπορικών Δυνάμεων του Ειρηνικού για τη διοίκηση των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό.

Ξεκίνησε τη στρατιωτική του θητεία ως πιλότος, καταγράφοντας 3.000 και πλέον ώρες πτήσης και 130 ώρες μάχης.

Στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεσότα το 2020, ο Μπράουν δημοσίευσε ένα συναισθηματικό βίντεο μιλώντας για για τις δικές του προσωπικές εμπειρίες ως μαύρος στην Αμερική.

«Σκέφτομαι την πίεση που ένιωθα να αποδίδω χωρίς λάθη», είπε για την πρώιμη στρατιωτική του καριέρα, «ειδικά για τους προϊσταμένους που θεωρούσα ότι περίμεναν λιγότερα από εμένα ως Αφροαμερικανό».

Με πληροφορίες από BBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή