Ρωσικά πυρηνικά στη Λευκορωσία

Ρωσικά πυρηνικά στη Λευκορωσία

Η ουκρανική αντεπίθεση έχει κιόλας αρχίσει με δεκάδες διαφορετικές δράσεις, δηλώνουν αξιωματούχοι στο Κίεβο.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισημοποιώντας την πρόσφατη συμφωνία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο, η Μόσχα και το Μινσκ επισημοποίησαν χθες την εγκατάσταση τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας.

«Με δεδομένη την απότομη κλιμάκωση των απειλών στα δυτικά σύνορα των χωρών μας, αποφασίσαμε να πάρουμε αντίμετρα στο στρατιωτικό-πυρηνικό πεδίο», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού στη διάρκεια συνάντησης με τον Λευκορώσο ομόλογό του Βίκτορ Κρένιν. Οπως διευκρινίστηκε, ο έλεγχος των εν λόγω όπλων θα παραμείνει στα χέρια της Μόσχας. Η εξέλιξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο αυταρχικό καθεστώς Λουκασένκο. Η εξόριστη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, υποψήφια της αντιπολίτευσης στις τελευταίες, αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές, δήλωσε: «Πρέπει να κάνουμε το παν για να εμποδίσουμε το σχέδιο του Πούτιν να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, γιατί κάτι τέτοιο θα διασφαλίσει τον ρωσικό έλεγχο στη χώρα μας για πολλά χρόνια, ενώ θα υπονομεύσει την ασφάλεια της Ουκρανίας και όλης της Ευρώπης».

Σε αντίθεση με τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, που μπορούν να πλήξουν στόχους χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι μικρού βεληνεκούς και προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης. Στρατιωτικοί αναλυτές συσχετίζουν την απόφαση του Πούτιν να εγκαταστήσει τέτοιου είδους όπλα στη Λευκορωσία με την αναμενόμενη αντεπίθεση των Ουκρανών για την ανακατάληψη των κατεχόμενων εδαφών τους. Χθες, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, κορυφαίος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η ουκρανική αντεπίθεση έχει ήδη αρχίσει. Σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι «δεκάδες διαφορετικές δράσεις για την καταστροφή των ρωσικών δυνάμεων κατοχής ήδη έλαβαν χώρα χθες, σήμερα και θα συνεχιστούν αύριο», προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς «ένα μοναδικό γεγονός, σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα».

Την ίδια ώρα, υπουργοί Αμυνας χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία είχαν χθες διαδικτυακή σύσκεψη για τα επόμενα βήματα της στρατιωτικής βοήθειας. Μεταξύ άλλων επρόκειτο να συζητήσουν ποιες χώρες θα μπορούσαν να προμηθεύσουν το Κίεβο με αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, τα οποία επίμονα ζητάει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε την άδεια της Ουάσιγκτον για τη χορήγηση F-16 από όποιες χώρες το επιθυμούν, αν και οι ΗΠΑ δεν σκέφτονται για την ώρα να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ δήλωσε ότι οι Ουκρανοί δεν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν F-16 στην επικείμενη αντεπίθεσή τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, που επικαλείται αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, οι Αμερικανοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η θεαματική επίθεση με drones εναντίον του Κρεμλίνου, στις αρχές του μήνα, οργανώθηκε από τις ουκρανικές υπηρεσίες. Με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, που κλείνει έναν αιώνα ζωής το Σάββατο, εκφράζει την άποψη ότι για τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν φταίει μόνο η Ρωσία και επικρίνει το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αν και επιμένει στην άποψή του ότι ήταν λάθος η προσπάθεια της κυβέρνησης Μπους για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, θεωρεί ότι με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ένταξή της, μετά το τέλος του πολέμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή