Κίνα: Φόβοι για νέo, μεγάλο κύμα Covid με έως 65 εκατ. κρούσματα

Κίνα: Φόβοι για νέo, μεγάλο κύμα Covid με έως 65 εκατ. κρούσματα

Το Πεκίνο εγκρίνει άμεσα εμβόλια που πλήττουν τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κινεζική κυβέρνηση παραδέχθηκε εμμέσως ότι η -για λίγο ακόμη- πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο κύμα της ασθένειας Covid-19 που προκαλείται από τη μετάλλαξη της παραλλαγής Ομικρον με τον επιστημονικό κωδικό XBB.

Προ ημερών δυτικά μέσα ενημέρωσης είχαν δημοσιεύσει εκτιμήσεις ότι το νέο κύμα μολύνσεων μπορεί να επηρεάσει ακόμη και 65 εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα όπου ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού παραμένει ελλιπής, καθώς ο πληθυσμός είναι στην καλύτερη περίπτωση εμβολιασμένος με τα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας κινεζικά εμβόλια.

Η αιχμή του νέου αυτού κύματος προβλέπεται να καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, σύμφωνα με αναφορές του πρακτορείου Bloomberg, του CNBC και του CNN, που επικαλέστηκαν παρουσίαση σε συνέδριο βιοτεχνολογίας στην πόλη Γκουανγκζού της Κίνας.

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, όπως συνήθως, προτιμούν να κατευνάσουν τις ανησυχίες λέγοντας ότι δεν πρόκειται για κάποια σοβαρή ανάφλεξη της πανδημίας στην Κίνα. Τονίζουν ότι ήταν αναμενόμενη μια τέτοια έξαρση λόγω της νέας παραλλαγής, τονίζοντας ότι οι κινεζικές φαρμακοβιομηχανίες ήδη ετοιμάζουν εμβόλια που θα πλήττουν αυτήν ακριβώς την παραλλαγή της Ομικρον.

Οπως αναφέρθηκε στο συνέδριο της Γκουανγκζού, το Πεκίνο έδωσε ήδη την αρχική έγκρισή του για δύο εμβόλια που στοχεύουν σε διάφορες μεταλλάξεις της ΧΒΒ, και αναμένεται να εγκρίνει και άλλα, σε μια έμμεση παραδοχή της ανησυχίας που προκαλεί το νέο κύμα μολύνσεων.

Αν και το τρέχον κύμα της Κίνας δεν θα είναι ίσο με το «τσουνάμι» των κρουσμάτων που βίωσε τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, όταν περίπου το 80% των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων της Κίνας προσβλήθηκαν από τον ιό, οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με υποκείμενα νοσήματα εξακολουθούν να ανεπαρκώς εμβολιασμένοι και βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο κινδύνου ανάπτυξης σοβαρής ασθένειας, δήλωσε ο Τζιν Ντονγκ-γιαν, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων τώρα είναι μικρότερος και έτσι το καλό είναι ότι τα νοσοκομεία μπορούν στη συνέχεια να τα φροντίσουν με καλύτερο τρόπο», είπε.

Στην Ουάσιγκτον το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι εξετάζει τις εξελίξεις με συμμάχους αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει εάν σχεδιάζεται η επιβολή νέων περιορισμών στις μετακινήσεις από και προς την Κίνα.

Πηγή: Bloomberg, CNBC, CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή