Απάνθρωπες συνθήκες εκπαίδευσης στο πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ

Απάνθρωπες συνθήκες εκπαίδευσης στο πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ

Θανατηφόρος έχει αποδειχθεί σε αρκετές περιπτώσεις η εκπαίδευση των κομάντος SEALs του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, με ελάχιστο έλεγχο των εκπαιδευτών και αθρόα χρήση ναρκωτικών μεταξύ των εκπαιδευομένων.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θανατηφόρος έχει αποδειχθεί σε αρκετές περιπτώσεις η εκπαίδευση των κομάντος SEALs του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, με ελάχιστο έλεγχο των εκπαιδευτών και αθρόα χρήση ναρκωτικών μεταξύ των εκπαιδευομένων. Ελλιπώς εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό καθυστέρησε να κινητοποιηθεί όταν ήταν αναγκαίο, ενώ όταν ο αριθμός αποφοίτων άρχισε να υποχωρεί δραστικά, ο διοικητής της σχολής κατηγόρησε τους μαθητές γι’ αυτό, ισχυριζόμενος ότι η νέα γενιά είναι μαλθακή.

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε μεγάλη εσωτερική έρευνα του πολεμικού ναυτικού στη σχολή εκπαίδευσης των μελών των SEALs, ειδικευμένων στις υποβρύχιες αποστολές, γνωστή ως BUD/S. Οι ελλείψεις της διοίκησης, αποφάνθηκε η αρμόδια επιτροπή έρευνας, οδήγησαν στον τραυματισμό μεγάλου αριθμού υποψηφίων και στον θάνατο ενός από αυτούς. «Η έρευνα διαπίστωσε σημαντικό βαθμό ανοχής σε παρατυπίες και αδυναμία τήρησης σημαντικών κανόνων για την ασφάλεια των νεοσυλλέκτων», καταλήγει η έκθεση. Το ναυτικό είχε διατάξει διοικητική εξέταση για τα τεκταινόμενα στη σχολή. Εκπαιδευτές διέταζαν υποψηφίους να παραμένουν στα κρύα νερά για πολλές ώρες, τους απαγόρευαν να κοιμηθούν, τους ξυλοκοπούσαν και τους αρνήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις ιατρική βοήθεια, παρά μόνο αν δήλωναν ότι εγκαταλείπουν το «πρόγραμμα» στη βάση Κορονάντο, έξω από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.

Τον Φεβρουάριο του 2022 ο ναύτης Κάιλ Μάλεν, υποψήφιος στη σχολή BUD/S, ο οποίος υπέφερε από πνευμονία και άλλες παθήσεις για ημέρες κατά τη διάρκεια της τελευταίας και πιο σκληρής εβδομάδας της εκπαίδευσης, πέθανε χωρίς να έχει λάβει ιατρική βοήθεια.

Η μονάδα υποβρυχίων καταστροφών του ναυτικού προσπαθεί από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα να βρει την κατάλληλη ισορροπία στην εκπαίδευση υποψηφίων. Η επιλογή πρέπει να γίνει μέσα από σωματικά επίπονες ασκήσεις και δοκιμασίες, χωρίς ωστόσο να λυγίσουν ψυχικά οι υποψήφιοι. Η εκπαίδευση των Αμερικανών SEALs θεωρείται από στρατούς όλου του κόσμου πρότυπο εκπαίδευσης ειδικών δυνάμεων. Το «σχολείο» ολοκληρώνουν με επιτυχία μόλις τρεις στους δέκα υποψηφίους.

Η ανάληψη της διοίκησης της σχολής από τον πλοίαρχο Μπράντλεϊ Γκίρι συνοδεύθηκε με δραστική μείωση του ποσοστού αποφοίτησης. Εκπαιδευτές με ελάχιστη εμπειρία άρχισαν να πιστεύουν ότι ρόλος τους ήταν το «ξεσκαρτάρισμα της αγέλης», ο εντοπισμός δηλαδή και η «αφαίρεση» των πιο αδύναμων υποψηφίων με κάθε δυνατό μέσο. Λίγους μήνες αργότερα, το ποσοστό αποφοίτησης είχε πέσει κάτω από το 10%.

Η έκθεση αποκάλυψε τη χρήση αναβολικών και διεγερτικών από υποψηφίους, στην προσπάθειά τους να μείνουν ξύπνιοι και να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της εκπαίδευσης. Το ναυτικό, όμως, αποφεύγει να θεσπίσει αποτελεσματικό πρόγραμμα τεστ αντιντόπινγκ.

Στον ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Μάλεν, η νέα διοίκηση πραγματοποίησε σημαντικές αλλαγές στην εκπαίδευση, ενίσχυσε τον έλεγχο των εκπαιδευτών και την επικοινωνία με την υγειονομική διεύθυνση της σχολής. Τα ποσοστά αποφοίτησης έχουν ήδη επανέλθει στα κανονικά τους επίπεδα του 30%. Η έκθεση δεν ασχολείται με την τύχη των απορριφθέντων υποψηφίων, οι οποίοι στιγματίζονται και υφίστανται τις χειρότερες μεταθέσεις μετά την αποτυχία τους, εκτελώντας συνήθως χειρωνακτικές εργασίες για το υπόλοιπο της θητείας τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή