Σουηδία: Δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι «τρομοκράτες» που ζητά ο Ερντογάν να εκδοθούν

Σουηδία: Δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι «τρομοκράτες» που ζητά ο Ερντογάν να εκδοθούν

Ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τη Σουηδία να εκδώσει περίπου 120 πολίτες που συνδέονται με το PKK. H Στοκχόλμη υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει κατάλογο των ονομάτων

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σουηδία κατηγόρησε την Τουρκία ότι στις διαπραγματεύσεις για την έγκριση της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, θέτει απαιτήσεις που είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν.

Η σουηδική κυβέρνηση ήλπιζε ότι θα προσχωρούσε στο ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα, όπως έγινε και με την Φινλανδία. Οι δύο χώρες έσπασαν τη μακροχρόνια πολιτική της ουδετερότητας μεταμορφώνοντας τον χάρτη της ασφάλειας στην Ευρώπη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οπότε και υπέβαλαν αίτηση για να ενταχθούν στο μπλοκ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε ότι η Σουηδία πρέπει πρώτα να παραδώσει περίπου 120 άτομα που συνδέονται με το κουρδικό αντάρτικο κίνημα πριν η χώρα του επικυρώσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση δημοφιλής για το εσωτερικό του ακροατήριο. Ο Ερντογάν είναι το μεγάλο φαβορί για τον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, αφού αντιμετώπισε μια δύσκολη πρόκληση στον πρώτο γύρο νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ανώτερος Σουηδός αξιωματούχος με γνώση της κατάστασης δήλωσε ότι η Στοκχόλμη δεν έχει λάβει κατάλογο ονομάτων από την Τουρκία, ούτε γνωρίζει ποια μπορεί να είναι τα άτομα αυτά, καθιστώντας αδύνατη την ικανοποίηση των αιτημάτων του Ερντογάν. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η συμφωνία της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας σχετικά με τις υποψηφιότητες για την ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν περιείχε συγκεκριμένο αριθμό Κούρδων ακτιβιστών.

Σύμφωνα με τους κανόνες του ΝΑΤΟ, οποιαδήποτε χώρα μέλος μπορεί να εμποδίσει την ένταξη νέων μελών. Εάν κερδίσει την Κυριακή ο Ερντογάν, όπως αναμένουν πολλοί πολιτικοί αναλυτές, ίσως δεν επιμείνει στις αυστηρές παραχωρήσεις από τη σουηδική κυβέρνηση, εκτιμά ο Αλπέρ Τσοσκούν, πρώην γενικός διευθυντής για θέματα διεθνούς ασφάλειας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και νυν συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace στην Ουάσιγκτον.

«Ο τρόπος με τον οποίο ο Ερντογάν πέταξε τους αριθμούς ήταν κάπως τυχαίος», δήλωσε ο Τσοσκούν. 

Το θέμα προέκυψε τον Μάρτιο. «Η Σουηδία έχει ανοίξει την αγκαλιά της στους τρομοκράτες», δήλωσε τότε ο Ερντογάν. «Τους δώσαμε έναν κατάλογο με περίπου 120 τρομοκράτες και τους ζητήσαμε να τους στείλουν στην Τουρκία».

Οι απαιτήσεις του Τούρκου ηγέτη δημιούργησαν έναν γόρδιο δεσμό που θα είναι δύσκολο να λυθεί, εκτός εάν είναι πρόθυμος να αλλάξει στάση, δήλωσε η Άννα Βισλάντερ, διευθύντρια για τη Βόρεια Ευρώπη στο Ατλαντικό Συμβούλιο, με έδρα τη Στοκχόλμη.

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι έβαλε στο τραπέζι κάτι που δεν μπορεί να λυθεί», δήλωσε η κ. Βισλάντερ. «Η Τουρκία δημιουργεί πρόβλημα στη συμμαχία. Αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ρωσίας, κρατώντας το ΝΑΤΟ κατακερματισμένο. Η Σουηδία χρειάζεται υποστήριξη από τους άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Υπάρχουν και άλλες επιπλοκές. Η σουηδική αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ έχει επισημάνει στην Τουρκία ότι η έκδοση αλλοδαπών απαιτεί την έγκριση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, είναι απίθανο η Σουηδία να εισέλθει στο ΝΑΤΟ πριν από τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον Ιούλιο. Η Βουδαπέστη καθυστερεί επίσης την υποψηφιότητα της Σουηδίας, λόγω της αδικαιολόγητης, όπως αναφέρει, κριτικής της Στοκχόλμης για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.

Η απροθυμία του Ερντογάν να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έχει τις ρίζες της στη στάση της σκανδιναβικής χώρας, η οποία, σύμφωνα με την Αγκυρα, ανέχεται την παρουσία Κούρδων αντιφρονούντων, ορισμένους από τους οποίους η Τουρκία κατηγορεί ότι συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν.

Η Στοκχόλμη αντιτίθεται στους τουρκικούς ισχυρισμούς, αλλά δηλώνει ότι υποτίμησε τις δραστηριότητες του PKK στη χώρα. Ο υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπιλστρεμ δήλωσε τον Απρίλιο σε σουηδική εφημερίδα ότι οι δραστηριότητες του PKK στη χώρα ήταν «μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι είχαμε συνειδητοποιήσει».

Η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα εκτός Τουρκίας που χαρακτήρισε το PKK τρομοκρατική οργάνωση, το 1984. Ακολούθησαν οι ΗΠΑ και τα άλλα σημερινά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή