Ο πόλεμος της Ουκρανίας έφθασε πλέον και στη Μόσχα

Ο πόλεμος της Ουκρανίας έφθασε πλέον και στη Μόσχα

Αν και στους 15 μήνες που έχουν περάσει από την έναρξη της ρωσικής εισβολής οι συγκρούσεις διεξάγονται κυρίως επί ουκρανικού εδάφους, οι παραμεθόριες ρωσικές περιοχές, όπως το Μπέλγκοροντ, το Μπριάνσκ και το Κουρσκ, έχουν δεχθεί πυρά και σαμποτάζ από τον αντίπαλο, που κρατούν τους κατοίκους τους σε κατάσταση διαρκούς έντασης

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και στους 15 μήνες που έχουν περάσει από την έναρξη της ρωσικής εισβολής οι συγκρούσεις διεξάγονται κυρίως επί ουκρανικού εδάφους, οι παραμεθόριες ρωσικές περιοχές, όπως το Μπέλγκοροντ, το Μπριάνσκ και το Κουρσκ, έχουν δεχθεί πυρά και σαμποτάζ από τον αντίπαλο, που κρατούν τους κατοίκους τους σε κατάσταση διαρκούς έντασης. Στις 3 Μαΐου ακόμη και το Κρεμλίνο έγινε στόχος επίθεσης με drone, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα ή σημαντικές καταστροφές. Αλλά αυτό που συνέβη χθες νωρίς το πρωί ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ηταν η πρώτη ημέρα για την οποία θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο πόλεμος έφθασε στην ίδια τη ρωσική πρωτεύουσα.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι Ουκρανοί εκτόξευσαν οκτώ drones εναντίον προαστίων της Μόσχας, αλλά η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε τέσσερα από αυτά και αποπροσανατόλισε με ηλεκτρονικό πόλεμο τα υπόλοιπα τρία, με αποτέλεσμα να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές και να μη σημειωθούν σοβαρές ζημιές. Δύο άτομα τραυματίστηκαν από θραύσματα, ενώ κάποιες πολυκατοικίες εκκενώθηκαν προληπτικά.

Παρά τις περιορισμένες ζημιές, ο ψυχολογικός αντίκτυπος της επίθεσης δεν μπορεί να υποτιμηθεί, καθώς επλήγησαν ορισμένα από τα πιο εύπορα προάστια της Μόσχας όπου κατοικούν άνθρωποι της ρωσικής ελίτ, συμπεριλαμβανομένου του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος μετέβη κανονικά χθες το πρωί στο Κρεμλίνο, όπου ενημερώθηκε για το συμβάν, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του. Αργότερα κατηγόρησε το Κίεβο ότι επιδίωξε συνειδητά να προκαλέσει απώλειες στις γραμμές του άμαχου πληθυσμού και προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμπατριώτες του ανακοινώνοντας ότι θα ενισχυθεί η ρωσική αεράμυνα. Παράλληλα ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός κατάφερε να πλήξει το αρχηγείο της στρατιωτικής μυστικής υπηρεσίας των Ουκρανών. Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η Ρωσία «έχει κάθε δικαίωμα να απαντήσει με τον σκληρότερο δυνατό τρόπο» στην επίθεση που δέχθηκε.

Επίθεση με drones σε ορισμένα από τα πιο πλούσια προάστια της ρωσικής πρωτεύουσας.

Στο Κίεβο, ο σύμβουλος της προεδρίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθεία ανάμειξη της χώρας του στην επίθεση κατά της Μόσχας, αν και δεν δίστασε να προσθέσει ότι «παρακολουθήσαμε με ικανοποίηση» το συμβάν. Η Ουκρανία είχε αποποιηθεί κάθε ευθύνη και για την προηγούμενη επίθεση στο Κρεμλίνο, αν και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατέληξαν, βάσει ηλεκτρονικών υποκλοπών, ότι ήταν εκείνη που την είχε οργανώσει.

Νωρίτερα η Ρωσία είχε εξαπολύσει τον 17ο γύρο βομβαρδισμών εναντίον του Κιέβου στη διάρκεια του Μαΐου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες. Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίστηκε καθησυχαστικός στο τελευταίο του βίντεο, υποστηρίζοντας ότι οι αμερικανικοί αμυντικοί πύραυλοι Patriot, με τους οποίους εφοδιάστηκε η χώρα του, αποδεικνύονται κατά 100% αποτελεσματικοί έναντι των εχθρικών drones και πυραύλων.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούτιν ανακοίνωσε χθες ότι 1,5 εκατομμύριο πολίτες από το Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια –ουκρανικές περιοχές που ελέγχονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από τον ρωσικό στρατό– απέκτησαν ρωσικά διαβατήρια. Τέλος, το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας περιέλαβε στη λίστα των καταζητούμενων από το ρωσικό κράτος προσώπων τον Αμερικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιχαμ, ο οποίος μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση δήλωσε ότι «οι Ρώσοι πεθαίνουν» και ότι η αμερικανική υποστήριξη στην Ουκρανία ήταν «η καλύτερη επένδυση που κάναμε ποτέ».

Πηγή: REUTERS, A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή