Βόρεια Κορέα: Αποτυχημένη η εκτόξευση του πρώτου κατασκοπευτικού δορυφόρου – Συναγερμός στην περιοχή

Βόρεια Κορέα: Αποτυχημένη η εκτόξευση του πρώτου κατασκοπευτικού δορυφόρου – Συναγερμός στην περιοχή

Καθώς οι πύραυλοι μεγάλης εμβέλειας και οι διαστημικές εκτοξεύσεις μοιράζονται την ίδια τεχνολογία, οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η ανάπτυξη της τεχνολογίας για αποστολή δορυφόρου σε τροχιά παρέχει στην Πιονγκγιάνγκ κάλυψη για τη δοκιμή απαγορευμένων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκτόξευση του πρώτου κατασκοπευτικού δορυφόρου της Βόρειας Κορέας κατέληξε σε ναυάγιο, μετά από βλάβη στον πύραυλο που τον μετέφερε για να τον θέσει σε τροχιά, ανακοίνωσε το κρατικό δίκτυο της χώρας.

Η εκτόξευση του νέου δορυφόρου Chollima-1 απέτυχε λόγω της αστάθεας του κινητήρα και του συστήματος καυσίμου, γνωστοποίησε το KCNΑ, προσθέτοντας πως οι αρμόδιοι αξιωματούχοι εργάζονται για να επαληθεύσουν τα «σοβαρά» ελαττώματα που προκάλεσαν τη βλάβη.

Η απόπειρα εκτόξευσης δορυφόρου από την Πιονγκγιάνγκ ήταν η έκτη συνολικά και η πρώτη από το 2016. Ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ-Ουν είχε επιθεωρήσει τις προετοιμασίες εκτόξευσης νωρίτερα εντός Μαΐου. Η Βόρεια Κορέα έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της για εκ νέου προσπάθεια εκτόξευσης «σύντομα».

Ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του βρίσκονται στη διαδικασία ανάσυρσης συντριμμιών βορειοκορεατικού κατασκοπευτικού δορυφόρου, που κατέπεσε στην Κίτρινη Θάλασσα. 

«Περί τις 08:05, στρατιωτικοί μας εντόπισαν αντικείμενο που υποθέτουν ότι αποτελούσε μέρος του ‘οχήματος διαστημικής εκτόξευσης’ (…) της Βόρειας Κορέας σε ύδατα 200 χιλιόμετρα δυτικά της νήσου Ότσονγκ» και βρίσκονται στη διαδικασία «ανάκτησής του», ανέφερε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ.

Βόρεια Κορέα: Αποτυχημένη η εκτόξευση του πρώτου κατασκοπευτικού δορυφόρου – Συναγερμός στην περιοχή-1
Περισυλλογή των συντριμμιών του δορυφόρου από νοτιοκορεατικά σκάφη – Φωτ.: Reuters

Συναγερμός σε Νότια Κορέα-Ιαπωνία 

Η Πιονγκγιάνγκ που δεν εκδίδει εκ των προτέρων προειδοποιήσεις για τις πυραυλικές της εκτοξεύσεις, συνηθίζει να ενημερώνει τους διεθνείς οργανισμούς για τις προθέσεις της όσον αφορά εκτοξεύσεις «για ειρηνικούς σκοπούς»

Στο πλαίσιο αυτό, είχε ενημερώσει Σεούλ και Ιαπωνία για τα σχέδιά της – που, σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση, συνεπαγόταν τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου.

Καθώς οι πύραυλοι μεγάλης εμβέλειας και οι διαστημικές εκτοξεύσεις μοιράζονται την ίδια τεχνολογία, οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η ανάπτυξη της τεχνολογίας για αποστολή δορυφόρου σε τροχιά παρέχει στην Πιονγκγιάνγκ κάλυψη για τη δοκιμή απαγορευμένων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM).

Αμέσως μετά την εκτόξευση, οι αρχές της Σεούλ έστειλαν προειδοποιητικά μηνύματα στους πολίτες καλώντας τους «να ετοιμαστείτε να εκκενώσετε την περιοχή και να επιτρέψετε σε παιδιά και ηλικιωμένους να το κάνουν πρώτοι» και ενεργοποιώντας το σύστημα σειρήνων στην νοτιοκορεατική πρωτεύουσα. 

Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος «καταδίκασε απερίφραστα» την εκτόξευση της Τετάρτης που, όπως είπε, ενισχύει το κλίμα έντασης. «Η εκτόξευση περιλάμβανε τεχνολογίας που συνδέονται άμεσα με το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας» τόνιζε η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ανταμ Χοτζ. 

Η εκτόξευση «κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια στην περιοχή και πέραν αυτής», σημείωσε. 

Πηγή: Guardian/Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή