Πορτογαλία: «Πράσινο φως» στο πρώτο ορυχείο λιθίου

Πορτογαλία: «Πράσινο φως» στο πρώτο ορυχείο λιθίου

H χώρα είναι ήδη η βασική παραγωγός λιθίου στην Ευρώπη, αλλά προς το παρόν το μέταλλο χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά στην κεραμική και την υαλουργία.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Η πορτογαλική υπηρεσία για την Προστασία του Περιβάλλοντος (APA) ενέκρινε σήμερα, υπό όρους, τη λειτουργία του πρώτου ορυχείου λιθίου στη χώρα, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη αυτού του κρίσιμου για την κατασκευή μπαταριών και την ενεργειακή μετάβαση μετάλλου.

Η APA ενέκρινε -υπό πολλούς όρους- τα σχέδια της βρετανικής εταιρείας Savannah Resources να προχωρήσει στην εξαγωγή λιθίου κοντά στο χωριό Μποτίκας της βορειοανατολικής Πορτογαλίας, όπως ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Το σχέδιο για το ορυχείο «τροποποιήθηκε σημαντικά» σε σχέση με την αρχική πρόταση προκειμένου «να δοθούν εγγυήσεις για το περιβάλλον», οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, την προστασία των τρεχούμενων νερών, τη βιοποικιλότητα και τη διαχείριση των απορριμμάτων, διευκρίνισε η APA.

Από την πλευρά της, η Savannah εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση, τονίζοντας ότι είναι «η πρώτη φορά» που η APA εγκρίνει τη δημιουργία ορυχείου λιθίου στην Πορτογαλία. Εγινε «ένα σημαντικό βήμα» γι’ αυτό που μπορεί να γίνει το μεγαλύτερο ορυχείο λιθίου στη δυτική Ευρώπη, εκτίμησε.

Εκτός από τα σχέδια της Savannah στο Μποτίκας και αυτά της πορτογαλικής εταιρείας Lusorecursos στη γειτονική περιοχή Μονταλέγκρε, όπου η εξόρυξη έχει προχωρήσει λιγότερο, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας προχώρησε πέρυσι σε διεθνή πρόσκληση για την υποβολή προσφορών προκειμένου να γίνουν έρευνες για τον εντοπισμό λιθίου σε έξι επαρχίες της χώρας.

Η Πορτογαλία είναι ήδη η βασική παραγωγός λιθίου στην Ευρώπη, αλλά προς το παρόν το μέταλλο χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά στην κεραμική και την υαλουργία. Πλέον η χώρα σκοπεύει να παράξει υψηλότερου εμπλουτισμού λίθιο που είναι κατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ηλεκτρικές συσκευές.

Μαζί με το κοβάλτιο και το νικέλιο, το λίθιο είναι μεταξύ των μετάλλων τα οποία είναι απαραίτητα για την κατασκευή ηλεκτρικών μπαταριών που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα.

Προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της, κυρίως από την Κίνα, η Ε.Ε. ετοιμάζεται να ανοίξει ορυχεία και διυλιστήρια ώστε να επεξεργάζεται το λίθιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr