Συνελήφθησαν στη Γερμανία επτά άτομα ως χρηματοδότες του ISIS

Συνελήφθησαν στη Γερμανία επτά άτομα ως χρηματοδότες του ISIS

Επιδρομή μεγάλης κλίμακας με τουλάχιστον 1.000 αστυνομικούς σε 19 κατοικίες σε ολόκληρη τη χώρα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας πραγματοποίησε χθες επιδρομή μεγάλης κλίμακας με τουλάχιστον 1.000 αστυνομικούς σε 19 κατοικίες σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου, και συνέλαβε επτά άτομα που φέρεται να χρηματοδοτούσαν το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη Συρία.

Τα επτά άτομα, τέσσερις γυναίκες και τρεις άντρες, που είναι πολίτες Γερμανίας, Τουρκίας, Μαρόκου και Κοσόβου, κατηγορούνται πως δρούσαν ως «οικονομικοί μεσάζοντες» σε ένα δίκτυο που υποστηρίζει τρομοκράτες του ISIS στη Συρία. Αξιωματούχοι της αστυνομίας υποστηρίζουν πως οι συλληφθέντες επικοινωνούσαν σε πλατφόρμες όπως το Telegram και από εκεί έπαιρναν οδηγίες για τη μεταφορά των χρημάτων. Οι Αρχές υποστηρίζουν επιπλέον πως με αυτόν τον τρόπο οι δράστες είχαν στείλει τουλάχιστον 65.000 ευρώ όσο βρίσκονταν επί γερμανικού εδάφους.

Οι συλλήψεις έγιναν στις περιφέρειες της Βάδης – Βυρτεμβέργης, Ρηνανίας – Παλατινάτου και Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, ενώ ερευνήθηκαν κατοικίες στο Βερολίνο, στη Βρέμη, στο Αμβούργο και στην Εσση. Παρόμοια επιδρομή μικρότερης κλίμακας πραγματοποίησαν τις ίδιες ώρες και οι Αρχές της Ολλανδίας.

Οι εισαγγελείς σημείωσαν ότι οι συλλήψεις συνδέονται με πολυάριθμες έρευνες για άτομα που κατηγορούνται για δωρεές προς το ISIS, στο πλαίσιο των οποίων η αστυνομία ερευνά περισσότερα από 90 άλλα ακίνητα.

Οι επτά συλληφθέντες αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα στον ανακριτή, όπου θα κριθεί εάν θα παραμείνουν προφυλακιστέοι.

Αξιωματούχοι της αστυνομίας δήλωσαν επίσης ότι οι δωρεές για την ενίσχυση του ISIS έχουν στόχο να διασφαλιστεί η παράδοση προμηθειών σε μέλη της οργάνωσης που κρατούνται σε δύο στρατόπεδα στη βόρεια Συρία. Η φύση αυτών των προμηθειών δεν διευκρινίστηκε. Σε μερικές περιπτώσεις λέγεται πως η χρηματική βοήθεια έχει επιτρέψει σε κρατουμένους να δραπετεύσουν ή να μεταφερθούν παράνομα εκτός φυλακών.

Πολλοί από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται κρατούμενοι στα στρατόπεδα Αλ Χολ και Ροζ, σε εδάφη που ελέγχονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) των οποίων ηγούνται κυρίως Κούρδοι. Οι Κούρδοι των περιοχών αυτών ξεκίνησαν να πολεμούν το ISIS από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του.

Τους τελευταίους μήνες, πολλοί ειδικοί συμβουλεύουν τη Δύση να ενισχύει με όποιον τρόπο μπορεί τις SDF ώστε να αποφευχθεί μια πιθανή αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο είναι εν πολλοίς άγνωστο από πού αντλεί τα χρήματά του. Αν και αποδεκατισμένο πλέον, το πάλαι ποτέ ISIS είχε φτάσει στη μέγιστη ακμή του να ελέγχει περίπου το ένα τρίτο της Συρίας και περίπου το 40% του Ιράκ, ενώ φαίνεται πως διατηρεί ακόμη κάποιους συνδέσμους με τη Δύση.

Από το 2014, η Γερμανία έχει επενδύσει σχεδόν 3,4 δισ ευρώ στο Ιράκ, ενώ έχει χτίσει στρατιωτικά νοσοκομεία κι έχει παράσχει εξοπλισμό και εκπαίδευση σε Κούρδους μαχητές που πολεμούν εναντίον του. «Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε αυτές τις περιοχές και να στεκόμαστε δίπλα σε εκείνους που πολεμούν το ISIS. Εξετάζουμε διαρκώς την κατάσταση και συζητούμε το θέμα πολύ τακτικά», είχε τονίσει την προηγούμενη εβδομάδα σε ερώτηση δημοσιογράφου του δικτύου Kurdistan24 ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή